ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1117/1556)

Dietetyczny koktajl truskawkowy 300

Właśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Camembert z jagodami i rogalikiem 201

części, formujemy kule i wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy masłem i nożem tniemy na 6 trójkątów. Zwijamy, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem końcem ciasta do spodu. Rogi ciasta zwijamy do środka. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 20 minut (do suchego patyczka(...)przekrawamy go w poprzek na pół, z każdej części odrobinę wydrążamy i również uzupełniamy jagodami lub dżemem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut. Pieczony z owocami camembert podajemy w towarzystwie maślanych rogalików z dodatkiem płatków kukurydzianych #Lubella Kakao i miód. To #mojalaternatywa na przepyszne śniadanie, nie tylko do łóżka

Kuchnia w czekoladzie
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 173

zupa miso (na bazie pasty z soi). R estauracji na targu rybnym w Shimizu. Shizuoka    – t arg rybny  w Shimizu   z rybami i owocami morza. Fukuoka   –  restauracja z ogrodem japońskim w patio, a na środku akwaria z rybami, które są serwowane w restauracji od razu po złowieniu. Specjalnością są potrawy z Mentaiko(...)proszku. Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata. Fukuoka   – Mentaiko: kawior z dorsza doprawiony na subtelnie pikantnie. Restauracja Chikae,  dzielnica Hakata. Osaka  –  Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto   –  Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka   – p rosty i tani posiłek z supermarketu

Kuchcik gotuje
Masło orzechowe 252

Orzechy laskowe to nic innego, jak owoce leszczyny. Posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dostarczają dużo wartościowego białka oraz witamin. Już 100g tych orzechów pokrywa kilkudniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E potocznie zwaną witaminą młodości. Zawierają też sporo witaminy C i B. Mają w sobie sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Dobrze komponują(...)się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem

mojewypiekiinietylko
Banany smażone w cieście kokosowym 179

W kuchni azjatyckiej znajdziemy nie tylko aromatyczne dania typu curry, pad thai czy dania z ryżem, ale też bardzo smaczne desery, z którymi kuchnia wschodu jest

Bon appetit mon amie
Tort czekoladowy z musem czekoladowym 157

Sezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o

Państwo Wojtczuk gotują
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 216

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym

kgwjanczewo
szybkowar-dżemik jabłkowo-wiśniowy... 200

cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1 umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie lub wymusić(...)blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 178

depresyjne!! normalizacja ciśnienia krwi hamowanie rozwoju cukrzycy typu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają(...)tkanki nerwowej niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niezbędny do syntezy witaminy D i produkcji niektórych hormonów syntezowany w organizmie Obecny TYLKO w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja).  JEŚĆ ŻÓŁTKO CZY NIE? Tak na prawdę, nie ma jednoznacznych badań, które potwierdziłyby teorię, że cholesterol spożywany wraz z pokarmem powoduje wzrost cholesterolu we krwi. Prawdą

Vroblewska-fitlife
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 185

kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności(...)będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 167

przekładamy do formy, wykładamy  ciastem spód i bok na wysokość  2 cm. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy(...)masę na upieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut . Studzimy w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u  mnie domowa,  czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu

KuchcikoweLove
aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18] 216

składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy

Domowy Smak Jedzenia
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 148

słońce, ale również za wszelkie owoce lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki(...)Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie

Food Square
Pancakes z malinami 202

rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę po necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki: 1 jajko 50 g mąki pełnoziarnistej (dałam około 100 g bo ciasto wyszło trochę zbyt lejące się) 90 ml mleka łyżka cukru trzcinowego (dałam zwykły) szczypta proszku do pieczenia szczypta sody szczypta soli 1/2 szklanki malin Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy(...)miksujemy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białko. Na końcu dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Placki smażymy na suchej patelni nakładając niewielkie porcje. Podajemy z dowolnymi dodatkami (dżemem, jogurtem, owocami). Tak, zjadłam sama wszystkie usmażone placki. No głodna byłam

My simple kitchen
Chleb żytni z rodzynkami 267

delikatnych, ale za to nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu - to między innymi  podoba mi się w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek i innych suszonych owoców - należy je sparzyć gorącą wodą, by pozbyć się substancji konserwującej. Przepis : Składniki : Zużyłam 2 szklanki mąki żytniej typ 720, 2/3 szklanki otrąb żytnich, 1/3 szklanki cukru, łyżeczkę soli(...)przekrojeniu okazało się, że jest ich zbyt dużo Wykonanie : Wszystkie składniki umieściłam w misce, wymieszałam tylko do połączenia i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Ciasto jest luźne, ale nieznacznie i klei się do rąk. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem i przełożyłam do niej ciasto - odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze

apetytnapieczenie
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 183

dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało.. Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego.. Tarta! Słodka, budyniowa z owocami.. taka kaloryczna.. a taka pyszna.. Ja..jak to ja.. pomysłów w głowie pełno (szkoda, że tak mało czasu..) wykombinowałam, że zrobie zdrową tartę. W kącie stała puszka ciecierzycy.. Czekała(...)był strzał w 10! Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie. Zachęcam Was gorąco do spróbowania :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na formę ok. cm: Ciasto: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 jajko 3 łyżeczki stewii Kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Budyń waniliowy: 3/4 szkl. mleka

Czarnawisienka
Bakaliowy makowiec 187

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki

Mix smaku
Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 281

Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt

SMYKWKUCHNI
Owsianka o smaku szarlotki 237

organizacyjnych. Natomiast przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam ją o jabłka i cynamon - stąd nazwa nawiązująca do mojego ulubionego ciasta, czyli szarlotki. Takie śniadania niestety jem dość rzadko, bo zwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem dnia w postaci urozmaiconego posiłku(...)wielkości Cynamon Szczypta cukru Przygotowanie: Płatki zalać mlekiem, gotować około 5 minut. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody, dusić kilka minut do rozpadnięcia owoców cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Przełożyć do owsianki. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 181

kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre z dodatkiem jaj, inne z cytrynową skórką(...)miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tęczowy tort urodzinowy 216

Tort na specjalne zamówienie.  Czterolatki potrafią być bardzo wymagające, ale udało się.  Jubilatka zachwycona a ja odsapnęłam w ulgą.   Lekki tort waniliowy z galaretką i owocami w środku.  Nic trudnego. Dekoracja tylko przyprawiła mi siwych włosów. Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Będziecie potrzebowali także  2 galaretki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowa Pavlova, czyli jak wykorzystać syfon do bitej śmietany 211

Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova   Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten

Korniszonki
TORT FIT KOKOSOWO - BRZOSKWINIOWY 214

koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka,  dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach  Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort(...)jogurtu greckiego ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego zblendowanego na puder( w zależności od smaku jogurtu) skórka starta z pomarańczy sok z 1 pomarańczy pół szklanki wiórków kokosowych owoce  ja dodałam brzoskwinie z puszki (ok. 10 połówek) PRZYGOTOWANIE: dzień wcześniej przekładam jogurt na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, wkładam sito na miskę i zostawiam na noc w lodówce wiórki

Upiecz sobie babeczkę
Babeczki z farszem jagodowym 205

Naszła mnie dzisiaj ochota na coś słodkiego, a ponieważ idzie lato i świeże owoce, więc pora wykorzystać te ukryte w słoikach. I tym powstały babeczki nadziane dżemem jagodowym . Składniki: - 200 g mąki kukurydzianej - 2/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 100 ml śmietany 30 % - 100 ml wody gazowanej - 2 łyżki masła - 2 jajka - dżem(...)mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Śmietanę łączymy z ekstraktem, wodą, masłem oraz jajkami. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy na jednolite ciasto. Do foremek na babeczki nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i ponownie ciasto. Babeczki pieczemy w 180 C około 20 minut. Wystudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną i dżemem

Zainspirowana w kuchni
Tarta z malinami 237

Opis: Tarta z malinami skusi każdego. Tartę możemy przygotować ze wszystkich dostępnych owoców. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin(...)Cukier puder Sposób przygotowania: Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego cukier, masło i wysiekamy. Gdy powstanie nam kruszonka dodajemy do tego żółtka. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Spód ciasta nakłuwamy

CookMag
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 161

schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach(...)przykryć folią aluminiową i obciążyć suchym grochem. Piec na złoty kolor ok. 30 minut. Po ostudzeniu , posmarować marmoladą,w moim przypadku była to marmolada z leśnych owoców. Masa kawowa: Rozpuszczamy 100 g masła. Kawę mieszamy z mlekiem w proszku, resztą cukru (100 g) i cukrem waniliowym. Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy.  Następnie dodajemy rozpuszczone

Różne smaki w kuchni
Placuszki twarogowe z sosem truskawkowym. 185

kocham czerwiec! Zaczynają się owoce, najpierw truskawki, później czereśnie, jagody, śliwki...itd. Ach można wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego(...)brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos:  kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna

Dieta moja pasja
Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami 182

Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki bezglutenowej   (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z miodem lub cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Jabłka prażone do szarlotki w słoikach na zimę 157

cały rok, nie tylko na zimę, ale my nazwaliśmy te przetwory właśnie "na zimę", bo wyjątkowo dobrze to ciasto smakuje nam właśnie zimą. Ciepłe jabłka w ukryte w pysznym cieście niesamowicie rozgrzewają. Co akurat zimą jest bardzo pożądane.       Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1 cytryna 500 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 10 goździków Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki(...)obieraliśmy, wystarczy tylko porządnie umyć. Kroimy w kostkę i przekładamy do rondla. Skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem aż puszczą soki. Następnie dodajemy cukier, cynamon i goździki. Owoce dusimy aż płyn odparuje, a jabłka zaczną robić się szkliste.  Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pudding chia z owocami 168

moje. Chia dodaję do wielu rzeczy, ale najcześciej do owsianki, jaglanki, ciasteczek czy robię puddingi. To takie słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty(...)Zerknijcie na poniższą listę składników ;-)) SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE: - 10- 13 sztuk dojrzałych czereśni - 4-5 sztuk śliwek - kilka jeżyn - 4 łyżki borówki amerykańskiej - 4 łyżki nasion chia + owoce do dekoracji W rondelku zagotowałam wszystkie owoce z 170 ml wody (do posłodzenia użyłam stewi, ale możesz dodać miód lub cukier). Owoce gotowałam około 5 minut

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 178

przyjemnych w wykonaniu. A do tego smacznych, dzięki korzennemu nadzieniu, który tworzy serek śmietankowy i brzoskwinie wraz z przyprawami:) Pycha! SKŁADNIKI ( Na ok. 26 sztuk) NADZIENIE  Z OWOCÓW: 1 szklanka pociętych w niedużą kostkę brzoskwiń z puszki , wcześniej dobrze odsączone z syropu 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)pudru ok. 150 g gładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem

Calzonella.com
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 224

łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i  odstawiam aż całkowicie ostygnie.  Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość(...)połowy cytryny i mieszam.  Wstawiam do lodówki.  Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch i boki tortu. Całość schładzam

Ciasteczkowy Potwór
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 237

wegetariańską, wegańską i bezglutenową, Akademię o sosach, bulionach i zupach oraz knife skills czyli o technikach posługiwania się nożem! Tej edycji Akademii to dopiero poczatek - nie mogę się doczekać owoców morza, ryb, dzieczyzny, jagnięciny czy choćby wołowiny - jeśli chcecie dołączyć - więcej informacji znajdziecie tutaj -  http://cookup.pl/docs/akademia.pdf Makaronowe zajęcia prowadził Paweł Kibart, z pewnością każdy kto interesuje się(...)Paweł Kibart.  Akademia zawsze dzięli się na dwie części - teoretyczną i praktyczną. Zaczęliśmy nasze zajęcia od części teoretycznej podczas, której nasz prowadzący Paweł Kibart wprowadził nas w świat ciast makaronowych i makaronów. Mogliśmy dowiedzieć się o rodzaju ciast makaronowych - jajecznym, z semoliną, z pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów -  świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się

Plate of Joy
Bramborové knedlíky s třešněmi 162

szczęście tamtejsza kuchnia rekompensuje zakwasy od śmiechu. ;) Od kilku już miesięcy miałam ochotę na knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana (ile się wgniecie) 1 jajko pół łyżeczki soli(...)przez maszynkę do mięsa. Przekładamy je na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jedno jajko i wsypujemy sól. Dobrze wyrabiamy, na bieżąco dodając mąkę pszenną i kilka łyżek ziemniaczanej. Ciasto nie może być zbyt twarde, ale nie powinno kleić się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 176

Szukając dziś pomysłu na obiad w książce Jamiego Olivera pt. " Włoska wyprawa Jamiego " przypomniały mi się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej(...)mała garść suszonych żurawin ok. 250 ml ciepłej wody 3 łyżki pestek dyni Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i drożdżami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.  Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarteletki ze śliwkami 220

przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.Składniki:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki(...)Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów

Ciastkozercy
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 323

nadziania babeczek (ja użyłam domowego) - dobrze jest używać dżemu z dużą ilością owoców, a małą ilością galaretki, np. mój domowy dżem został w środku babeczek, natomiast kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się(...)masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko napełnić foremki. Metalową formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione co najmniej w 3/4 wysokości lub nawet trochę bardziej. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni

Ratunku obiad
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 240

cały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek Belvita 80 g stopionego masła 2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około(...)pestki i okrągłą łyżeczką wycinamy w miąszu kuleczki .Na suchej teflonowej patelni podgrzewamy cukier, gdy trochę zbrązowieje dodajemy masło, mieszamy. Po miuncie dorzucamy kuleczki melona, starannie mieszamy, tak by owoce pokryły się cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się.  Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania