Dziś mam dla was bardzo pyszny omlet pieczony w wersji kakaowej , z sezonowymi borówkami, które można też zastąpić innymi owocami. Omlet zrobiłam z mąki kokosowej i ryżowej, więc nie zawiera glutenu. Oczywiście nie znajdziecie w nim też białego cukru, a dzięki użyciu mleka roślinnego nie ma w nim również laktozy. Omlet pięknie wyrósł, a dzięki temu(...)się martwić o przerzucanie go na drugą stronę. Wykonanie też jest proste, ponieważ nie ubijamy osobno białek, tylko wszystkie składniki miesza się razem. Taki omlet to w sumie prawie ciasto - można go pokroić na kawałki i zjeść z kubkiem kawki lub zabrać ze sobą na posiłek np. do pracy. Jest on zresztą bardzo sycący, więc trudno go też zjeść całego
Healthy food explorermasłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Jeśli ciasto zjedzie z boków foremek, znaczy to, że było zbyt ogrzane. Wtedy następną turę babeczek schłodzić w lodówce przed pieczeniem już w foremkach. Do wystudzonych babeczek nałożyć do odrobinie nutelli(...)mleka zagotować z masłem, wlać budyń i ugotować na gęsto. Gorący budyń przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć do babeczek. Od razu zanim budyń zastygnie ułożyć na nim owoce. Przed podaniem udekorować miętą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko(...)dżemu wiśniowego ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwyjmujemy, rozmrażamy i miksujemy lub dość mocno rozdrabniamy. Taką papkę zalewamy wódką i odstawiamy w słoju na ok 4-7 dni. Odcedzamy na sicie wyłożonym gazą nasz alkoholowy sok. Resztę owoców maksymalnie wyciskamy i dodajemy wyciśnięty sok do wcześniej otrzymanego. Otrzymany sok podgrzewamy razem z cukrem i wydłubanymi ziarnami wanilii. Staramy się specjalnie płynu nie zagotowywać a raczej utrzymywać stałą(...)odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Zlewamy do butelek 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/zurawinowka-nalewka-zurawiny/ BosowKuchni Artykuł Żurawinówka – nalewka z żurawiny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodatków można je podać na słodko lub słono. Ja użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami. Scones, szybkie bułeczki Danie Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 14 bułeczek Porcje 14 bułeczek Składniki 225 g mąka ok. 1 i 1/3 szklanki(...)łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut
Kucharzycagranaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne(...)produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne muffinki nadziane słodkim budyniem i kwaśnymi owocami, posypane cukrem pudrem :) Przepis znalazłam na stronie Magiel Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinek: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 250 ml mleka 60 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 270 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 2. W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier puder
My Culinary Artniezawodna gofrownica MGO-13 firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów(...)zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą
SzczyptaSmaQwysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy(...)proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru
In my kitchenmusztardy grillowej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka wody Przygotowanie: Mięso myjemy i lekko nacinamy w krzyżyki, następnie nacieramy marynatą z wyżej wymienionych produktów. Odkładamy zamarynowane mięso na noc do lodówki. Wkładamy(...)godzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada. Smacznego
ClauditteMissCookinglubię robić muffiny, bo nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy, a zawsze w prosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieCold brew green tea, brzmi dość tajemniczo i z angielska, ale to nic innego jak zielona herbata "parzona" na zimno. Wymaga więcej czasu niż taka, zalewana
W kuchni Karmel-itkiTorcik krówkowy - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser, torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów. Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm. 250
królestwo garówPlacuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Walentynki – jestem zwolenniczką wyznawania sobie miłości i zaskakiwania bez okazji, ale Dzień Zakochanych uważam za jedno z milszych świąt 😉 szczególnie
Kolorowy PrzepisownikRobię je bardzo często, są smaczne i tanie. Składniki: Mąka pszenna 25 dag Jajka 2 szt. Masło stopione 2 łyżki Piwo jasne ½ szklanki Szczypta soli Jabłka
Tradycyjna KuchniaSernik na zimno , to deser popularny i raczej lubiany. Niestety w większości przypadków składa się z serków homogenizowanych i kupnej (sztucznej, pełnej sztucznych barwników i aromatów
królestwo garówMini pizze, to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Można je przygotować już wcześniej, a gdy przyjdą goście, odgrzać w piekarniku. Tak przygotowana pizza na pewno zaskoczy
Passions hobbies lifePodpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo
wesoła kuchniaORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest
Moja Książka KucharskaSzukacie pysznego, smacznego i FIT deseru, bądź przekąski? Dobrze trafiliście, bo taki banan świetnie nadaje się także na zdrowe śniadanie. Smakuje rewelacyjnie, a jego słodycz
Di gotujenaleśniki 1 szkl mleka 1 szkl wody 1 jajko mąka szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 300 g chudego sera białego 300 ml kefiru 3 łyżki
Gotowanie jest łatwe400 ml maślanki pół szkl mleka 1 jajko cukier do smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka
Gotowanie jest łatweSernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest
Kulinarne przygody Gatity