ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1102/1556)

Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią 350

łatwością posiekają nawet wyjątkowo twarde produkty. Spójrzcie na przepis na Shake truskawkowy lub orzechowo-czekoladową babkę . W pierwszym przypadku urządzenie z łatwością poradziło sobie z mocno zamrożonymi owocami, a w drugim w kilka chwil rozdrobniło orzechy.  Magmix, to urządzenie na lata. Doskonały dla każdej gospodyni domowej, doskonały na prezent. Na pewno nie raz jeszcze pokażę Wam jak bardzo(...)Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez

Słodkie okruszki
PROSTE BABECZKI Z RABARBAREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 154

musiałam go mieć. I tak właśnie popiekłam pyszne babeczki z kwaskowatym rabarbarem i dodatkiem kostki białej czekolady w środku.  Pyszne, puszyste babeczki, proste w przygotowaniu, idealne z każdymi owocami. Polecam na różnego rodzaju imprezy, spotkania lub tak po prostu do kawki :) Składniki na 10 babeczek: * 2 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 1 szklanka(...)rabarbaru * cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki (prócz rabarbaru, czekolady i cukru pudru) umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wylewać ciasta do 3/4 wysokości papilotek. W każdą babeczkę wcisnąć kostkę czekolady.  Rabarbar oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Posypać na wierzchu babeczek.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Książki kucharskie idealne na prezent 273

który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą(...)musi trafić na waszą półkę! 11. Yotam Ottolenghi „Cała Obfitość” Tu jestem trochę nieobiektywna, bo Yotam robi fajne jedzenie i wydaje świetne książki. „Cała Obfitość” to festiwal warzyw i owoców. Przepisy idealne do tego, żeby niejadków warzywnych przekonać do tego, że jedzenie warzyw nie wyrywa zębów. Książki Yotama sprawdzają się jako prezent zawsze! 12. Ika Graboń „Kawa. Instrukcja obsługi

ladykitchen
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 140

Pewnie wielu z Was na śniadanie zajada się płatkami z różnymi dodatkami. Ja lubię łączyć je zarówno z owocami jak i z warzywami, a tym razem podałam je w nieco nietypowej formie. Upiekłam chrupiące tartaletki z rozdrobnionych płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy(...)wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek) łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka

Mienta blog
Tort z owocami. 415

własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja:  ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, ziarenka z owocu granat, kawałki białej i mlecznej czekolady - ja kupiłam gotowe, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik

W kuchni u Moniki
Placki sernikowo-bananowe 207

Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, ale możecie także dodać odrobinę tłuszczu, wtedy placki będą też miały nieco chrupiącą skorupkę. Ja wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż(...)placków. My najbardziej lubimy jadać te placuszki z masłem orzechowym - banan i masło orzechowe to chyba nasze ukochane połączenie smakowe - polecamy! :) Ale placki smakują świetnie z konfiturą, marmoladą, dżemem, owocami, miodem, cukrem pudrem, a także bez żadnych dodatków. Są naprawdę smaczne, także na zimno. Tylko od Waszych upodobań zależy z czym je podacie, na pewno i tak będą pyszne

Cooking Monster
Konfitura truskawkowo- miętowa z Konfitur-Fix 181

truskawek 35 dag cukru Konfitur-fix na 1 kg owoców krople miętowe Przygotowanie : Umyte, osączone owoce pokroiłam drobno Zasypałam je odmierzonym cukrem i Konfitur-fix, wymieszałam dokładnie - owoce puściły sok Gotowałam około 3-5 min. tak jak napisano na opakowaniu Konfitur- fix Gorące konfitury przelałam do czystych słoiczków prawie po brzeg, zakryłam dekielkami Do 2 słoiczków dodałam(...)przetrzyma się w słoiczkach bez kłopotów. Krople miętowe najlepiej dodawać do odmierzonej porcji konfitur (i mieszać ), robić to ostrożnie, by nie "przedobrzyć" smaku.  Konfitura będzie do przekładania ciast

Proste Potrawy
Niebiański sernik na zimno z kokosem 189

oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika(...)kratce, nie zdejmując boków tortownicy, wstawić na lodówki na minimum 30 minut. Galaretka: 2 opakowania galaretki agrestowej 300 gr borówki amerykańskiej (można dodać więcej max 500 gr, nie polecam owoców mrożonych) Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, zostawić na blacie do całkowitego ostudzenia. Galaretka ma pozostać płynna (nie warto przygotowywać jej dzień wcześniej). Masa jogurtowo-kokosowa: 1 puszka mleka

moj przepis na
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1892

Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem,  z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1, 5 szklanki maślanki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia Sposób(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Nie tylko w kuchni
Marmolada z pomarańczy z imbirem 211

jeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)piekarniku (100⁰C na około 10-15 minut). Metalowe zakrętki wyparzamy w osobnym czystym naczyniu, zalewając je wrzącą wodą.   Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie – owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie

Karo in the Kitchen
Najlepsze gofry / The best waffels ever 872

Uwielbialiśmy te gofry! Tak też przekopałam mamusine przepastne zeszyty z przepisami i znalazłam mocno pożółkłą i zużytą kartkę z przepisami na te najlepsze gofry, zwane tam holenderskimi. Doskonałe z owocami, bitą śmietaną, nutellą, konfiturą, z czymkolwiek Wam się wymarzy. Polecam! Masło można zamienić na olej np. rzepakowy z Barw zdrowia Scroll down for recipe in English Najlepsze gofry(...)mleka 75 g cukru pudru 1 szczypta soli 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego) 2 jajka 15 g proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, do otrzymania ciasta o konsystencji naleśnikowego. Smaż w rozgrzanej gofrownicy, do ładnego zarumienienia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version The best waffels ever (12-14 waffels) Ingredients: 450 g of all-purpose

karmelowy
Ciastka omlety z kremem/serem ;) 175

twaróg, żółtka z jaj mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut upieczone biszkopciki odstawiamy na około 1 godzinę(...)mieszając podane składniki nakładamy krem (ja użyłam wyciskarki do kremu) na połowę ciastka, a następnie delikatnie (żeby nam się nie złamało) zginamy w pół  możemy też dodać jakieś owoce np. truskawki czy brzoskwinie SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 172

okresie dojrzewania owoców sprawia, że są one bardzo słodkie. Powidła z wiśni oprócz owoców zawierają niewielki dodatek ekologicznego miodu akacjowego; do wytworzenia 100g powideł używa się 300g owoców. Powidła nie zawierają dodatku cukru, pektyn ani konserwantów. Moja opinia: Nie wiem jak wy, ale mam słabość do wiśniowych przetworów. Do tego słodzone miodem, bez dodatku cukry i konserwantów(...)gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pączki tradycyjne 173

wódki / spirytusu/ rumu sok i skórka z 1 cytryny lub pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki(...)Mąkę przesiać. Jajo i żółtka utrzeć z resztą cukru. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny/ pomarańczy, resztę mleka, sól, alkohol. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia

Pełny talerz
Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami 374

Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników. Krem W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie już(...)cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu i przyłożyć drugim. Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki. Kajmakiem smarować co drugi naleśnik. Całość posmarować kremem i udekorować owocami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu schłodzenia. Owoce możemy wykorzystać dowolne

O kuchni z uczuciem
Marmolada z pigwy 136

warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies i potraw z dziczyzny,nadaje sie rowniez na aromatyczne nalewki,wina i likiery.Nalewka pigwowa dobrze dziala na serce i obniza cisnienie krwi.Gdy myslalam(...)smak pigwy jest dla mnie tak zniewalajacy,ze oczywiscie wyladowala w koszyku.Kilka sztuk zostawilam dla bajecznego aromatu w kuchni,reszte przerobilam na marmolade,ktora ma sluzyc jako dodatek do ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z twarożkiem w sosie grejpfrutowo - limonkowym z lodami 457

ilość jako orientacyjną),1 łyżeczka cukru,odrobina soli - na czubku noża ;)Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odetchnęło. W tym czasie przygotowujemy twarożek.Do przygotowania czterech naleśników potrzebuję: 4 łyżki twarożku śmietankowego,  4 łyżeczki cukru i 1 kroplę aromatu śmietankowego. Wszystko razem wystarczy(...)twarożkiem i składamy na cztery, w tzw. chusteczkę. Na sos owocowy potrzebujemy:1 średni grapefruit,1 limonka,5-6 łyżek brązowego cukru,4 łyżki masła.Wyciskamy sok z owoców i wlewamy go na patelnię. Dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodajemy masło i jeszcze przez chwilę gotujemy. Wkładamy przełożone twarożkiem naleśniki i chwilę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta na niedziele 217

tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru(...)uzyskamy konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.   Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny

Przysmaki Karolki
Jak przygotować grilla 192

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Smoothie (bezglutenowy oczywiście) 175

Przedwiośnie to czas walki z różnymi choróbskami, dlatego warto zadbać o odpowiedni poziom witamin. Smoothie czyli pyszny aksamitny koktajl owocowy to jest to co tygryski kochają

Kawa z mlekiem
Koktajl malinowy bez pestek 247

2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub

Korniszonki
Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie 288

warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz. Krajanka malinowa Składniki: Biszkopt prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm 6 żółtek 3 białka(...)maliny jak ja. W przypadku świeżych malin wystarczy doprowadzić do wrzenia. Napęczniałą żelatynę – listki odciśnij z wody i dodaj do gorących owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt. Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 250 g mascarpone 1 łyżka

codojedzenia
Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału 382

tortownice – 15 cm czy 16 cm (nawet nie planuję takiej kupić). Oczywiście mocno generalizuję, może dlatego, że sama ciągle szukam czegoś, co mnie zachwyci. Ostatnio zapamiętałam na dłużej ciasto o nazwie “wegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel(...)kokosa i innego smaku karmelu. Po modyfikacjach udało mi się uzyskać zadowalający efekt. Takie ciacho jest mega sycące i zdrowe – składa się z kaszy jaglanej, orzechów i suszonych owoców. Nie łudźcie się jednak, że jest fit – za sprawą daktyli i orzechów ma sporo kalorii. Na szczęście nie są to puste kalorie i to najbardziej do mnie przemawia

Poezja smaku
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 207

łyżki soku z cytryny 5 jaj4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo.Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa(...)około 10 minut.Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.Przed otarciem skórki, owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania