Ciąg dalszy wegańskich eksperymentów. Tym razem upiekłam muffinki z lokalnych europejskich bananów, bez cukru, jajek i generalnie z małą ilością składników. Wychodzę z założenia, że im
DietologW zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa KuchniaPrzepis powstał z miłości do naleśników, po prostu. ;) Moja miłość do naleśników i niemarnowania jedzenia ponownie wzięła górę i tak powstał ten przepis. Łatwo dostępne składniki
Cooking MonsterPewnie wielu z Was widziało tę roladę a część nawet ją próbowała. Roladę którą prezentuję starałam się dopasować do gustu własnego i domowników. Zbliża się Święto
Smaki EwyZ tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36
O kuchni z uczuciemserka homogenizowanego . Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można zaliczyć :) Koniecznie chciałam z Wami wspólne(...)homogenizowany naturalny [200g] 1/5 szkl. gorącej wody [50ml] 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru wanilinowego - można pominąć, jeśli nie chcemy zbyt słodkiego deseru 2-3 garście borówek - całe owoce WARSTWA RABARBAROWA: 1/2 szkl. soku rabarbarowego - pozostałego po odsączeniu 1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru po zasypaniu go na 1 godzinę 1 szkl. cukru 3-4 łyżki gorącej wody
Grunt to przepis!migdałowy)1 duże jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna
CoolinarniePLzwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica(...)sypkiej galaretki truskawkowej (około 1,5 opakowania) na masę jagodową: 200 g jagód 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g galaretki owoce leśne (około 1,5 opakowania) na piankę: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacałkiem o nich zapomnieliśmy... I niech to będzie wstęp do mojego dzisiejszego wpisu. Jak zapewne wiecie sernik to stały bywalec na moim stole, bo to też jedno z ulubionych ciast mojego męża. Przepis, który wam chcę dzisiaj zaprezentować jest kolejnym moim autorskim. Otwierając szafkę z przetworami zauważyłam puszkę z ananasem, którą jakiś czas temu kupiłam z myślą o ananasowym sosie(...)pomyślałam, że wykorzystam ją do mojego sernika. Przyznam się wam, że wielkim fanem ananasa nie jestem, bo przeważnie kojarzy mi się z mozolnie ciężkimi tortami śmietanowymi przekładanymi właśnie tym owocem. Wpadłam więc na to by wykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku
vaniliowoczekoladowałyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości(...)minut. Przestudzone „jajka” polewamy przygotowanym lukrem (białko utarte z cukrem pudrem i kroplami cytryny), a w miejsce żółtka wkładamy małą cząstkę brzoskwini wyciętej z połówki owocu
Kuchnia w czekoladzierozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka. Kruszonka: Cukier, margarynę(...)170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę. Bułeczki można także zrobić z innymi sezonowymi owocami
Kuchnia w czekoladzieCheat meal, a nawet cheat day. Niektórym pokusom po prostu nie sposób nie ulec, a czasem odmówić nie wypada. W ten jeden dzień pozwól sobie np. na niewielki kawałek ciasta. Jeśli masz na celu zdrowsze życie, a nie tylko obsesyjne liczenie kalorii, kilka potknięć to nic strasznego. Zjedzenie kawałka tortu nie jest powodem, żeby rzucić całą dietę. Z drugiej strony(...)nadadzą daniu fantastyczny smak. Pamiętaj, zdrowe jedzenie nie tylko może, ale powinno być przyjemnością. - Miej zawsze przy sobie coś na mały głód. Niech będą to orzechy , migdały czy suszone owoce, które dostarczą energii i minerałów. Dzięki nim nie sięgniesz po garść paluszków, chipsów czy słodkiego batonika. - Przygotuj jedzenie w domu. Unikaj nadmiaru tłuszczu czy cukru. - Znajdź zdrowe alternatywy
Pogotujmy.pldnia zabrać od pracy. Do tego szklanka soku z pomarańczy i mamy śniadanie niczym z filmu. Jeśli nie macie wyciskarki, bez obaw, możecie skorzystać również kupić świeży sok z owoców lub warzyw - ważne, by był to sok 100%. Składniki: 400g kefiru 120g otrąb pszennych 120g otrąb żytnich 4 łyżki nasion chia 2 duże jajka 3 łyżki erytrytolu (możecie użyć(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy
Gotowanie i blogowanie