Sernik z brzoskwiniami 259Ten sernik powstał w momencie, gdy chciałam upiec lekką wersję sernika z brzoskwiniami bez bezy i innych fikuśnych dodatków. Po prostu ser i brzoskwinie – duet
Wiszniówka
TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI 183WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ( + 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe
JejKuchnia
Orkiszowo- żytnie babeczki z owocami 200Babeczki szybkie, mało słodkie i mięciutkie. Szybkie do zrobienia i idealne do poskubania, nawet dla tych co uważają na kalorie. Co nam trzeba? 4 jajka 100
Latosiowydom
Bananowe muffinki owsiane (wegańskie) 192Ciąg dalszy wegańskich eksperymentów. Tym razem upiekłam muffinki z lokalnych europejskich bananów, bez cukru, jajek i generalnie z małą ilością składników. Wychodzę z założenia, że im
Dietolog
JESIENNA PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI 171W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 357Przepis powstał z miłości do naleśników, po prostu. ;) Moja miłość do naleśników i niemarnowania jedzenia ponownie wzięła górę i tak powstał ten przepis. Łatwo dostępne składniki
Cooking Monster
Szpinakowa rolada z łososiem 209Pewnie wielu z Was widziało tę roladę a część nawet ją próbowała. Roladę którą prezentuję starałam się dopasować do gustu własnego i domowników. Zbliża się Święto
Smaki Ewy
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 216Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i
W kuchni Karmel-itki
Mintaj w pikantnym cieście 172Składniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2
IMPRESJA SMAKU
Pavlova 162Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36
O kuchni z uczuciem
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 212serka homogenizowanego . Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można zaliczyć :) Koniecznie chciałam z Wami wspólne(...)homogenizowany naturalny [200g] 1/5 szkl. gorącej wody [50ml] 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru wanilinowego - można pominąć, jeśli nie chcemy zbyt słodkiego deseru 2-3 garście borówek - całe owoce WARSTWA RABARBAROWA: 1/2 szkl. soku rabarbarowego - pozostałego po odsączeniu 1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru po zasypaniu go na 1 godzinę 1 szkl. cukru 3-4 łyżki gorącej wody
Grunt to przepis!
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 248migdałowy)1 duże jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna
CoolinarniePL
ciasto "słodkie moro" 302zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica(...)sypkiej galaretki truskawkowej (około 1,5 opakowania) na masę jagodową: 200 g jagód 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g galaretki owoce leśne (około 1,5 opakowania) na piankę: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik Pina Colada (Ananas i kokos) 227całkiem o nich zapomnieliśmy... I niech to będzie wstęp do mojego dzisiejszego wpisu. Jak zapewne wiecie sernik to stały bywalec na moim stole, bo to też jedno z ulubionych ciast mojego męża. Przepis, który wam chcę dzisiaj zaprezentować jest kolejnym moim autorskim. Otwierając szafkę z przetworami zauważyłam puszkę z ananasem, którą jakiś czas temu kupiłam z myślą o ananasowym sosie(...)pomyślałam, że wykorzystam ją do mojego sernika. Przyznam się wam, że wielkim fanem ananasa nie jestem, bo przeważnie kojarzy mi się z mozolnie ciężkimi tortami śmietanowymi przekładanymi właśnie tym owocem. Wpadłam więc na to by wykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku
vaniliowoczekoladowa
Kruche jajeczka z brzoskwiniami 222łyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości(...)minut. Przestudzone „jajka” polewamy przygotowanym lukrem (białko utarte z cukrem pudrem i kroplami cytryny), a w miejsce żółtka wkładamy małą cząstkę brzoskwini wyciętej z połówki owocu
Kuchnia w czekoladzie
Słodkie bułki truskawkowe 183rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka. Kruszonka: Cukier, margarynę(...)170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę. Bułeczki można także zrobić z innymi sezonowymi owocami
Kuchnia w czekoladzie
Jak zacząć żyć zdrowo i wytrwać w swoim postanowieniu? 181Cheat meal, a nawet cheat day. Niektórym pokusom po prostu nie sposób nie ulec, a czasem odmówić nie wypada. W ten jeden dzień pozwól sobie np. na niewielki kawałek ciasta. Jeśli masz na celu zdrowsze życie, a nie tylko obsesyjne liczenie kalorii, kilka potknięć to nic strasznego. Zjedzenie kawałka tortu nie jest powodem, żeby rzucić całą dietę. Z drugiej strony(...)nadadzą daniu fantastyczny smak. Pamiętaj, zdrowe jedzenie nie tylko może, ale powinno być przyjemnością. - Miej zawsze przy sobie coś na mały głód. Niech będą to orzechy , migdały czy suszone owoce, które dostarczą energii i minerałów. Dzięki nim nie sięgniesz po garść paluszków, chipsów czy słodkiego batonika. - Przygotuj jedzenie w domu. Unikaj nadmiaru tłuszczu czy cukru. - Znajdź zdrowe alternatywy
Pogotujmy.pl
Otrębowe placki z kefirem i truskawkami - pomysł na letnie śniadanie 189dnia zabrać od pracy. Do tego szklanka soku z pomarańczy i mamy śniadanie niczym z filmu. Jeśli nie macie wyciskarki, bez obaw, możecie skorzystać również kupić świeży sok z owoców lub warzyw - ważne, by był to sok 100%. Składniki: 400g kefiru 120g otrąb pszennych 120g otrąb żytnich 4 łyżki nasion chia 2 duże jajka 3 łyżki erytrytolu (możecie użyć(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy
Gotowanie i blogowanie
Żytni chleb na zakwasie 152wyjeżdżałam do rodziców tylko zwyczajnie, jak kompana, zapakowałam w torbę i podróżował ze mną. Wróciłam do Trójmiasta i uznałam, że jest już na tyle dojrzały by dać mi owoc naszej relacji. Chlebek. Żytni. We wtorek rano wymieszałam kolejno mąkę żytnią, zapobiegawczo dodałam również orkiszową, wodę mineralną, sól i zakwas. Przełożyłam do formy i czekałam aż urośnie. Nie rósł(...)się o niego. Podglądałam. Przekładałam w coraz cieplejsze miejsca, w końcu nastawiłam piekarnik, wystudziłam nieco i dałam mu pobyć w cieple przez noc. Wczoraj rano wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim. Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej
Mango Papaja
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 243cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu(...)smaku, nie licząc bardzo ostrej czerwonej cebuli, której nie da się zjeść. Krewetki są malutkie, ale mamy dodatkowy bonus - w środku sałatki jest włos! sałatka z pomidorami, mozzarellą i owocami z musztardowym dressingiem - w środku są też gruszki, maliny i truskawki, płatki migdałów i cholernie ostra czerwona cebula, której się nie da zjeść. Straszny misz masz... sałatka robi wrażenie
Kulinarne przygody Gatity
pierogi z truskawkami 175mają w sumie innego wyjścia jak wciąż zażywają kąpieli słonecznej :D Nie będę marudziła, że brakuje mi deszczu, postaram się przynajmniej. Dziś zauważyłam, że krzaki zwyczajnie padają a owoce tracą jędrność. Korzystając z tego, że jest sobota zrobiłam pierogi. Najczęściej tego typu prace zostawiam na dni wolne. W ciągu tygodnia po powrocie z pracy marzę tylko o chwili wytchnienia(...)trzeba zrobić to albo tamto. No dobra, nalepiłam pierogów z truskawkami :D Dostałam mąkę od koleżanki. Prosto z młyna! No kurczę, nie ma to jak swojska mąka. Całkiem inne ciasto, bielutka, nawet inaczej bo lepiej się z niej robi ciasto. Już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Zapomniałam luksus swojszczyzny. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego
Pieprzyć z Fantazją
Pieczone oponki z dynią 209wyrabiamy delikatnie. Ciasto wałkujemy na gruby placek – im grubszy, tym grubsze będą oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy(...)można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka oponek. Podałam z płatkami róży w cukrze oraz dżemem 100 % owoców dzikiej róży. Jedna porcja, pieczona, bez dodatków ma ok. 110 kcal
Kucharzyca
Drożdżowe babeczki z kruszonką 171prawdziwą wanilią Na kruszonkę: 50g roztopionego masła 60g mąki pszennj 50g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru w prawdziwą wanilią Na nadzienie: dowolny dżem, marmolada, czekolada, świeże owoce Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka Wykonanie: Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mąkę przesiewamy dna stolnicę, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka(...)łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy do wgłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, cukry, żółtka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy
Smak mojej kuchni
Bezglutenowe ciasteczka z musli 155tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami - u mnie Nutrifree (klik) 30 g wiórków kokosowych 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 25 g mąki kukurydzianej drobnej 20 g mąki kokosowej(...)sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa
Pierogi z owocami - jagodami 219wbijamy jajko. Ja robię bezpośrednio na blacie, ale równie dobrze można ciasto wyrabiać w misce. Następnie stopniowo dolewam wymieszanej ciepłej wody z mlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut. W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję(...)dobrze przesiewać ją bezpośrednio na jagody. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej spójne. Ugotowane pierogi u mnie jada się z kwaśną śmietaną czy gęstym jogurtem i odrobiną cukru. *Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny
Karczma Honorietty
Proste trufle czekoladowe w buraczanej posypce 255szarej rzeczywistości. Wszystko co dobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina(...)taki wieczór liczyć kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę
Be Fit Be Strong
Wigilijny kompot z suszu 234200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przekładam do dużego garnka. Dodaję goździki. 2. Kompot gotuję na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek(...)śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często
Tradycyjna kuchnia Kasi
Gofry z kajmakiem i złocistyym syropem trzcinowym 217Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju 2 jajka szcz. soli 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: masa kajmakowa(...)złocisty DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki Asi
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze 217się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka 6 łyżek mąki 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki
Pyza i Surówka
Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami 287Kolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego(...)masła opakowanie cukru waniliowego oraz: ok. 10 dojrzałych śliwek cukier puder z cukrem waniliowym do posypania tłuszcz do smażenia ok. 700ml Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy
Maślane ciasteczko
Placuszki z mąki razowej i ricotty. Z jagodami. 168się udało! Zrobiłam pyszne placuszki, z ricotty i mąki pszennej razowej. Towarzyszyły im jagody. Pyszne jagody - nawet nie wiecie jak się cieszę, że dosłownie 90 % mojego zamrażalnika zajmują mrożone owoce. Miłego dnia! Składniki: (ok. 11 mniejszych placuszków) 150 g ricotty, 95 g mąki pszennej razowej typ 2000, 80 g maślanki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki sody, szczypta soli 100 g jagód (użyłam mrożonych), łyżka cukru trzcinowego, łyżeczka soku z cytryny W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami
Plate of Joy
Tarta z makiem i bezą 213Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Upić białka dodać cukier i mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut, aż beza(...)srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego
Gosia gotuje
Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem 199łyżeczka oliwy z oliwek DODATKOWO: konfitura figowa z Puglii 1 czerwona papryczka pepperoni 1 ser camembert 1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur listki z gałązki rozmarynu 1 owoc granatu Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie mieszając w taki sposób, aby wymieszać drożdże, zagarniając przy(...)trochę mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut. W momencie, w którym rozczyn podwoił swoja objętoś ć, w początkowej fazie wszystkie składniki wymieszałam łyżką, a potem wyrabiałam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestało przyklejać się do dłoni, dodałam oliwę z oliwek i wyrabiałam do czasu, w którym ciasto przestało błyszczeć. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam
Blondynka Gotuje