owocach zaś jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można więc z pożytkiem zastosować dla zdrowia i urody. Napar z czarnego bzu zwalcza przeziębienie i gorączkę, olejek z czarnego bzu wygładza cellulit, łagodzące okłady(...)oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis znajdziecie tutaj: klik . Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta, można zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt. Potrzebujemy dwie warstwy. Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej. Składniki: 4 duże kwiaty (główki
Garniec MagalieScones ( które też znajdziecie u mnie na blogu ! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego. Są delikatne, puszyste, lekkie! Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury , owoców , śmietany lub masła. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko 3,2% – 0,5 szkl * duże jajko – 1 szt * roztopione masło – 1 łyżka * cukier(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut. Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami! Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięDziś sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Choć jest dość chłodno to nie mam ochoty na włączanie piekarnika. Ale mając ochotę na coś słodkiego wyczarowałam taki
Ewa w kuchnidelikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze(...)1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.) Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami. Kilka uniwersalnych wskazówek: - Składniki powinny być w temperaturze pokojowej - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego
Di gotujeDwa lata temu furorę zrobiła książka "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji" autorstwa Charlotte Cho. Od tego czasu nie słabnie zainteresowanie koreańskimi kosmetykami, które zdobywają coraz szersze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciast i ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe. Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków. Naturalna słodycz buraka cukrowego w połączeniu(...)smakiem nasion granatu i koziego sera oraz oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku kompozycję. Sałatka z burakiem cukrowym - składniki 1/2 kg obranego i ugotowanego buraka cukrowego 1 owoc granatu sałata (roszponka lub lodowa lub miks sałat) opcjonalnie 50 g dojrzewającego sera koziego lub sera pleśniowego i mała marchewka pokrojona w cienkie słupki Sos do sałatki z burakiem cukrowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Deser z malinowym coulis By Piotr 10 września 2018 Składniki: Malinowe coulis maliny - 300g cukier - ok
Pogotujmy.plszklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni bez tłuszczu z dwóch stron Gotowego omleta włożyć do foremki (u mnie mała tortownica 16 cm) Warstwa serowa Banany(...)serem twarogowym Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z masą serową Masę wylać do foremki z omletem i wstawić do lodówki Mus-galaretka Nektarynki zblendować zostawiając mniejsze kawałki owoców w całości Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z musem owocowym Wyłożyć mus na warstwę serową i zostawić w lodówce do stężenia
HealthyCreationscukru 2 łyżki soku cytrynowego 1/2 litra soku malinowego lub porzeczkowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek, włożyć do garnka. Polać sokiem malinowym, dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, cukier i cynamon. Wszystkie składniki zagotować od czasu do czasu mieszając(...)Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia. Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówmiski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, kakao, kawę, słodzidło, jajko, masło orzechowe oraz przygotowany wcześniej mus śliwkowy. Delikatnie ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy przed ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. na masę 2 torebki ryżu (u mnie basmati i parboiled) 2 szklanki mleka(...)szklanka cukru (lub jakiegoś zdrowego zamiennika) 1 łyżka oleju kokosowego 1 białko jaja kurzego cukier wanilinowy 1/2 puszki żurawiny* *może być też dżem lub inne owoce czerwone-chodzi o przełamanie smaków Ryż gotujemy zgodnie z przepisemy na opakowaniu, dolewając dodatkowo dwie szklanki mleka i lekko rozgotowując. Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe, cukier, cukier wanilinowy
Kuchnia Ellieciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem(...)czekoladę ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie, nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam go na patelni. Ponownie zanurzyłam łyżkę w wodzie (gorącej) i nabrałam ciasto i ... tak ułożyłam na patelni kilka racuszków. Racuchy podczas smażenia lekko rosną i pęcznieją. Smażyć je należy na średnim ogniu. Kiedy nabiorą złotego koloru trzeba przewrócić je na drugą stronę(...)rozłożony na tacy papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe racuchy przełożyłam na półmisek. Upudrowałam cukrem pudrem... ... i jeszcze ciepłe podałam na stół. Do racuchów idealnie pasują świeże owoce. Ja podałam je z truskawkami i borówkami Doskonałe racuchy. Sprawdzą się na ciepło na śniadanie, na kolację.... Chętnie też zjadane są na zimno, nawet bez żadnych dodatków. Mają chrupiącą
Kuchnia u Krysihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego(...)brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem) sok i skórka otarta z jednej małej cytryny 1,5 do 2,5 szklanek cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata