ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:678/3191)

Niebiański sernik 199

Wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach... Składniki na spód: 35 g rozpuszczonego masła 90 g ciasteczek* 30 g mielonych migdałów Ciasteczka mielimy na puch przy pomocy

Plate of Joy
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 215

masy macepanowej                100 g cukru pudruSkladniki na polewe czekoladowa:70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumuWykonanie:Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac(...)przepisie I.Roznica polega na wykonaniu wlasnej masy macepanowej.Cukier puder zmieszac z grysikiem i dodac posiekane twarde maslo.Rozkruszyc w palcach,jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku".Dodac olejek migdalowy i alkohol.Alkohol dodawac stopniowo,zeby masa nie byla za wilgotna.Byc moze 2 lyzki wystarcza.Dokladnie razem wyrobic.Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan.dlatego walkowac na posypanym blacie cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 208

wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła(...)tort okazał się bardzo wysoki i niestety nie mogłam go przykryć, ale klosz świetnie się sprawdzi jeśli na paterze zaserwujemy jakieś zwykłe ciasto pokrojone  na kawałki. Barwnik w żelu sprawdził się doskonale, aczkolwiek do najciemniejszej masy musiałam go dać znacznie więcej niż przypuszczałam, jednak mimo to barwnik jest bardzo wydajny. Smak kremu pozostał nie zmieniony:) Troszkę obawiałam się

Z miłości do słodkości
torcik jabłkowo-miętowy 142

Wiecie, że lubię wymyślać przepisy. Wczoraj dostałam weny twórczej i wymyśliłam znowu. Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bardzo oryginalne połączenie. Podobno dziś na wszystkich stołach jabłeczniki, u mnie więc też, choć nietypowy. *tortownica(...)część masy, dzięki czemu będzie wilgotny). Odstawić do całkowitego stężenia. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na masę jabłkową i wstawić ciasto do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie 159

szprycę z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki, napełnić ciastem i wyciskać okrągłe porcie ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (fot.1). Należy zachowywać przy tym spore odstępy, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół jak bułeczki.Teraz w zależności od naszego wyboru przygotować pianę białkową lub bitą(...)wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.Bita śmietana:Śmietanę kremówkę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix. Wypełnić masą dolną część ptysiowego ciasta (fot.2). Przykryć górą i posypać cukrem pudrem

Świat Ciasta
Szarlotka Królewska 387

Szarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje(...)posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień, gdy masy odpowiednio stężeją. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pianka truskawkowa na biszkopcie 174

pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą prawie białą masę. Dodać skórkę z cytryny. Mąki i proszek wymieszać, przesiać i po łyżce dodawać do masy. Mieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Ciasto wylać na głęboką blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny(...)masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody, wystudzić. Truskawki pociąć na połówki, ułożyć na stężałej masie. Prawie tężejącą galaretkę przełożyć do szprycy i polać ciasto w linie, kratkę lub inne esy floresy. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 334

sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można(...)przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować najlepiej na mus. Nadzienie przełożyć do blaszki, na wierzch wylać połowę orzechowego karmelu i nożem przemieszać masy, robiąc esy – floresy. Ciasto wstawić do zamrażarki na około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi przed krojeniem proszę odczekać około 20-30 minut. 4. Pozostały karmel orzechowy krótko podgrzać i ozdobić

Mała Cukierenka
Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.181 129

mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate.  Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto  będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, imbiru i cynamonu szczypta soli 130 g miodu 50 g golden syrup(...)wyraźnie zwiększy objętość.  Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na końcu, partiami wsypujemy mąkę. Jako ostatnie dorzucamy krówki i kawałki jabłka. Mieszamy i masę przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy ok. 50 minut. Studzimy w foremce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z makiem i jabłkami 171

pieczenia Masa makowa: 35-40  dag maku  sparzonego i zmielonego  3 jajka 25  dag cukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać(...)garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą

W kuchennym oknie Ewy
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 122

misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 25 cm) - u mnie forma kwadratowa 25 x 25 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki(...)lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i łyżkę masła. Całość podgrzewamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 137

misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica około 25 cm) - u mnie forma kwadratowa 25 x 25 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki(...)lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i łyżkę masła. Całość podgrzewamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, po czym odstawiamy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
pyszna domowa kremówka 360

składniki na ciasto: 2 szkl mąki 250 g margaryny 1/2 szkl kwaśnej śmietany wykonanie : Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na ok. 60 min. do lodówki. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy, każde z osobna w 180 st. C na złoty kolor(...)oraz budyń. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy mleko na palniku będzie wrzało dodajemy zmiksowane pozostałe mleko, cały czas mieszając, żeby nie przywarło do momentu aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 164

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy  ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
Makowa delicja 422

ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa(...)masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia. Smacznego #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Artykuł Makowa delicja pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje