ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:675/3191)

Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 171

czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt. P iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi   S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki(...)laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto. Przygotowujemy w międzyczasie powidła

Mania Gotowania
Kantyczka 102

części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy spód ciasta. Studzimy

Gotowanie moimi oczami
Jogurtowa krajanka z borówkami 128

puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę o wymiarach 28 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cukru 5 łyżeczek żelatyny sok z 1 cytryny(...)podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć trochę kremu, na nim ułożyć borówki i zalać resztą masy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto marchewkowe 191

puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.  Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej blaszki o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarownej margaryną i obsypaną bułką tartą). Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Torcik na zimno z galaretką, mascarpone i borówką amerykańską 147

reszty, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na samym końcu do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Składniki masa: 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 galaretka owoce leśne borówka amerykańska Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku(...)odstawiamy do ostudzenia, ma ona lekko zacząć tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników, następnie wlewamy galaretkę, miksujemy, żeby połączyła się z masą, dodajemy borówki, mieszamy i przelewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 2 galaretki owoce leśne borówka amerykańska Galaretki zalewamy około 500 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Borówki układamy na masie śmietanowej

kruche babeczki
Chlebek bananowy paleo, najlepszy! (bez glutenu) 185

który dziś Wam proponuję akurat bardzo mi zasmakował, jeden z lepszych jakie dotychczas robiłem. W sumie nie wiem dlaczego nazywa się on chlebkiem, a nie ciastem bananowym. Jego smak i puszysta masa nie mają z samym chlebem nic wspólnego. Jest delikatny, bardzo kakaowy, a banany nadają mu niezwykłej miękkości. Składniki: 4 dojrzałe banany 2 szklanki mąki migdałowej ¾ szklanki oleju koksowego(...)drugiej misce mieszamy mąkę, nasiona kakaowca, cynamon, sól, oraz proszek do pieczenia. Osobno miksujemy banany. W ten sposób mamy przygotowane 3 główne składniki ciasta, które łączymy razem ze sobą (część mokrą, suchą i banany). Wlewamy ¾ naszej masy do foremki, pozostałą część mieszamy z kakao i wylewamy jako górną warstwę naszego ciasta/chlebka. Jako ozdoby użyłem pokrojonego banana, ale dekorację pozostawiam Waszej

PaleoLife
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 184

Duńczyka. Na specjalną prośbę C. przygotowałam je w wersji bezglutenowej, żeby mógł je zabrać do pracy (jedna z jego koleżanek ma alergię; zawsze mi przykro, gdy zabiera ze sobą ciasta z glutenem, a ona musi obejść się smakiem). Oczywiście, mieszankę mąk można zastąpić pszenną, będzie jej trzeba jednak dodać nieco więcej.  Ciasteczka, wbrew pozorom, wcale nie są zbyt słodkie(...)creme fraiche (18%) dodatkowo: 200 g marcepanu Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto a'la milky way bez pieczenia 151

wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na ciastka, wyrównujemy. Na masie mlecznej układamy warstwę herbatników w czekoladzie-lekko je wciskamy w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Tężejącą galaretkę przelewamy na herbatniki(...)godzinę. Pół litra zimnej śmietanki ubijamy z 1/2 szkl cukru pudru na puszystą masę. następnie dodajemy partiami serek mascarpone cały czas miksując. Przekładamy delikatnie śmietanową masę na galaretkę, wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
P... Piernikowe paczuszki! 155

strony, która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :)Jako, że tu we Francji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników)1/4 szklanki miodu(...)miski wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką.Dodajemy jajko oraz rozpuszczony, ciepły lecz przestudzony miód z masłem. Mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki

Kitchens Alphabet
Mazurek marcepanowy 158

Składniki na spód marcepanowy:20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto:20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo:słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce(...)kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec

Świat Ciasta
Szarlotka królewska Krysi 752

Ciasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)końcu dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki

Cukiernia Pychotki
Chałwowe mille-feuille / Mille-feuille with halva 160

ciasta). Piecz 15 minut w temp. 200°C, po tym czasie zdejmij blaszkę i papier i dopiekaj jeszcze 5 minut. Tak samo postępuj z pozostałymi 2 płatami ciasta. Mascarpone krótko zmiksuj, dodaj masę chałwową i miksuj około 2 minut. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na wystudzone płatki ciasta. Przykrywaj kolejnym ciastem i nakładaj druga warstwę kremu. Wierzch przykrywaj

Delicious Place
Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe 110

wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z serka śmietankowego. Wszystkie składniki polewy ucieramy mikserem na jednolitą masę. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście (żeby było ładniej do rozprowadzenia polewy możemy użyć szprycy). Artykuł Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe 164

wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z serka śmietankowego. Wszystkie składniki polewy ucieramy mikserem na jednolitą masę. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście (żeby było ładniej do rozprowadzenia polewy możemy użyć szprycy). Artykuł Zdrowo-walentynkowo, czyli ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Ciasto Milky Way 290

podstawą są herbatniki. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania ciasta, z jednoczesnym zachowaniem smaku. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta Milky Way – tą samą masą możemy przełożyć kakaowy biszkopt lub herbatniki. Ja przedstawię Wam przepis na nieco szybsze... Tryb czytania Artykuł Ciasto Milky Way pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl