ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:605/3191)

Fale Dunaju ze śliwkami 330

minut w temperaturze 175 stopni. 2.  Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na upieczone ciasto.  3.  Polewa: Z margaryny, cukru, wody i kakao gotuję polewę. Chwilę studzę. Przekładam do rękawa cukierniczego. Na cieście robię z polewy kratkę. Ciasto wstawiam na godzinę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 184

bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba to robić szybko lub pomóc sobie mikserem. Schłodzonym

Mania Wypiekania
Ucierane ciasto Donny Hay 192

małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy ok. 22 cm. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ucierane

Mienta blog
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą 403

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam

https:KKuchniaMniam
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 317

wypieki i poczuć, że efekt końcowy może być bardzo smaczny. Ja za ciężkimi, maślanymi kremami zbytnio nie przepadam, a najgorsze jest według mnie zastępowanie głównego składnika mas margaryną (dla mnie to zabójstwo dla ciasta :P) i stosowanie chemicznych dodatków, co wpływa negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam(...)podzielić na 3 części. Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć część masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć kolejną część kremu (zostawić jedynie tyle, by udekorować wierzch ciasta) i przykryć ostatnią warstwą biszkoptu. Wierzch wygładzić i udekorować. Schłodzić w lodówce

FitKot
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 277

masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo(...)wrzątku, studzimy i gdy zacznie tężeć mieszamy dokładnie z jedną częścią serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocne mazurki. 192

ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować

Kulinarny karnet Christophera
Najlepszy mazurek wielkanocny 234

ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam.  Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo intensywna, i wcale nie tak słodka, jak można by sobie wyobrażać. Bezy(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kajmak zmiksować z masłem i kawą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto góra lodowa 208

jednym żółtku, cały czas miksując.  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy i mieszamy albo drewnianą łyżką, albo delikatnie na niskich obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki(...)części: do jednej dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku i miksujemy, do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kakao i miksujemy. Biszkopty kroimy na połówki !!! Przełożenie ciasta: biszkopt (nasączony naparem kawy lub wodą z cytryną) - połowa masy budyniowej - biszkopt (nasączamy również naparem) - druga połowa masy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki i polewą

kruche babeczki
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 265

białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła(...)odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Ciasto Czeko Fala 160

     Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze   wpadł mi

Domowe ciasta
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 109

masa zacznie gęstnieć.  Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i  przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą. Masę  przekładamy do formy na ciasto lub płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku

Cztery Fajery
Słodki puszek 769

ciasto siostry Anastazji, które widziałam gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu(...)dodajemy połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie

Cynamonowe szczęście
Tradycyjny sernik z rosą 171

Uwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie. Ciasto to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirrlpool w Warszawie. Z okazji Waszego 3 Jubileuszu życzę Wam niebanalnych pomysłów, zaangażowania w pracę i tworzenie idei Firmy. Życzę Wam również aby ilość fanów stała się przeogromna a zadowolenie z pracy było(...)największą pasją! Koniecznie zajrzyjcie na strony: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 4 żółtka Masa serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka

VioletoweKucharzenie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 261

sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką  na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego(...)trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni

Rozpustne gotowanie