ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:605/3191)

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą 434

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam

https:KKuchniaMniam
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 337

wypieki i poczuć, że efekt końcowy może być bardzo smaczny. Ja za ciężkimi, maślanymi kremami zbytnio nie przepadam, a najgorsze jest według mnie zastępowanie głównego składnika mas margaryną (dla mnie to zabójstwo dla ciasta :P) i stosowanie chemicznych dodatków, co wpływa negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam(...)podzielić na 3 części. Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć część masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć kolejną część kremu (zostawić jedynie tyle, by udekorować wierzch ciasta) i przykryć ostatnią warstwą biszkoptu. Wierzch wygładzić i udekorować. Schłodzić w lodówce

FitKot
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 291

masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo(...)wrzątku, studzimy i gdy zacznie tężeć mieszamy dokładnie z jedną częścią serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocne mazurki. 215

ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować

Kulinarny karnet Christophera
Najlepszy mazurek wielkanocny 246

ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam.  Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo intensywna, i wcale nie tak słodka, jak można by sobie wyobrażać. Bezy(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kajmak zmiksować z masłem i kawą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto góra lodowa 222

jednym żółtku, cały czas miksując.  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy i mieszamy albo drewnianą łyżką, albo delikatnie na niskich obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki(...)części: do jednej dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku i miksujemy, do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kakao i miksujemy. Biszkopty kroimy na połówki !!! Przełożenie ciasta: biszkopt (nasączony naparem kawy lub wodą z cytryną) - połowa masy budyniowej - biszkopt (nasączamy również naparem) - druga połowa masy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki i polewą

kruche babeczki
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 280

białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła(...)odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Ciasto Czeko Fala 176

     Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze   wpadł mi

Domowe ciasta
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 124

masa zacznie gęstnieć.  Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i  przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą. Masę  przekładamy do formy na ciasto lub płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku

Cztery Fajery
Słodki puszek 786

ciasto siostry Anastazji, które widziałam gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu(...)dodajemy połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie

Cynamonowe szczęście
Tradycyjny sernik z rosą 187

Uwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie. Ciasto to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirrlpool w Warszawie. Z okazji Waszego 3 Jubileuszu życzę Wam niebanalnych pomysłów, zaangażowania w pracę i tworzenie idei Firmy. Życzę Wam również aby ilość fanów stała się przeogromna a zadowolenie z pracy było(...)największą pasją! Koniecznie zajrzyjcie na strony: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 4 żółtka Masa serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka

VioletoweKucharzenie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 282

sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką  na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego(...)trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni

Rozpustne gotowanie
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 367

przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy(...)wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty

Słodka Strona
Ekspresowy mazurek bez dodatku cukru 166

kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy

Mienta blog
Dietetyczne rogaliki z dżemem 171

czekolada Do miski rozkrusz twaróg, dodaj jajko i cukier i dokładnie go wymieszaj już utrzyj za pomocą miksera. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagniataj ciasto ręką aż powstanie zwarta masa. Gdy będzie za bardzo kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Ciasto połóż na stolnicy lub blacie posypanym delikatnie mąką. Rozwałkuj na ok. 0,5 grubości

365 dni dookoła kuchni
Szarlotka z budyniem 211

tartą a na nią wyłożyć jabłka i równo je rozprowadzić. Budyń: Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gdy będzie jeszcze ciepły (ale nie gorący) wyłożyć go na masę jabłkową. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt blaszki. Za pomocą wałka przełożyć je na wierzch ciasta starając się zakryć całą jej powierzchnię. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego

My simple kitchen
Krokiety ze szpinakiem 5720

robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię

Kulinarne Przeboje
Naleśnikowe roladki z szynką 4961

robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię

Kulinarne Przeboje
IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM 199

soku z cytryny  skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego    Wszystkie składniki miksujemy na gładko. PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . Rozgrzewamy patelnie , rozprowadzamy

Marcepanowa kuchnia
Czeskie knedle - pyzy 201

podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.   Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy  bez problemu uformować

Jadło i czytadło
Ciasto z masą kajmakową i bakaliami 260

Pyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt   1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z masą makową 238

mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 187

minut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę i zagniatam około 8 minut ciasto do uzyskania jednolitej masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę

I tu będę miała takie te
MAZUREK KAJMAKOWY 170

Składniki na masę kajmakową  1 mała puszka masy kajmakowej  1/3 kostki masła Przygotowanie: Masło zmiksuj, dodawaj po łyżce masy kajmakowej i ucieraj na gładką masę. Następnie przełóż na ostudzone ciasto. Udekoruj wedle uznania

Kukuleczki
Rogaliki śniadaniowe. 210

łyżeczce cukru i dwóch łyżkach mąki .Dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić na 15 minut. Z pozostałych składników plus wyrośnięty zaczyn wyrobić gładkie ,lśniące ciasto . Mąkę dosypywać partiami ,aż masa nie będzie się kleić ,ale nie za dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy

Ladylaura.
Zawijana strucla orzechowa 229

wysokość 3 mm i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x49cm. Smarujemy roztopionym masłem. Ze zmielonych orzechów, śmietany, cukru, rumu, cynamonu i dżemu morelowego robimy masę i smarujemy nią ciasto. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kładziemy na papierze do pieczenia, nie będziemy później mieć problemu z przeniesieniem ciasta do formy. Zrolowane ciasto ostrym nożem kroimy

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 180

dodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram

Mango Papaja
ciasto "Gargamel" 204

ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu.  *piekłam w foremce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
orkiszowe chrupiące bagietki 188

ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem

Miód i pieprz
chrupiące maślane domowe bagietki 163

ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem

Miód i pieprz
Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 194

misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy  -zostawiamy

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania