ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:603/3191)

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 236

kroimy na mniejsze kawałki. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem). Przygotowanie ciasta na babkę : Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę . Teraz dodaję stopniowo(...)śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańskie ciasto bananowo - orzechowe 164

łyżeczka ekstraktu waniliowego, woda, 1/4 szklanki kakao. Polewa: czekolada, masło. Przygotowanie: Spód: Daktyle pokroić i zmieszać z płatkami owsianymi, aż się wszystko sklei. Masą wyłożyć dno tortownicy, wcześniej wyłożone folia aluminiową i wstawić do lodówki. Ciasto: Orzechy nerkowca utłuc w moździeżu albo wrzucić do blendera. banany rozgnieść(...)widelcem lub zmiksować w blenderze. Wszystkie składniki oprócz kakao razem wymieszać stopniowo dodając syrop lub wodę aby ciasto było kremowe (nie należy przesadzić w syropem żeby ciasto nie wyszło za słodkie). Połowę masy odłożyć a do tego co pozostało dodać kakao i wymieszać. Wykładać warstwami. Przy naszej dużej tortownicy wyszły tylko 2 warstwy. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi

Państwo Wojtczuk gotują
Domowy kopiec kreta 306

jogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie (średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera. Gdy uzyskamy jednolitą masę całość przelewamy do nasmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40-45min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy zdejmujemy boku i czekamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, ciasto przełożyć na talerz(...)odstawiamy do ostudzenia Do miski wsypujemy sypkie składniki Formę smarujemy margaryną Mieszamy sypkie składniki Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy Dodajemy jogurt i mieszamy Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika Upieczone ciasto Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia Wydrążamy środek ciasta Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto Na spodzie układamy banany

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sernik krakowski 116

Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką(...)kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 60 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krakowski/ BosowKuchni Artykuł Sernik krakowski pochodzi z serwisu Mieszam

Mieszam w Garnku
Sernik krakowski 105

Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chowamy do lodówki na 30min - 1h Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką(...)kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 60 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/sernik-krakowski/ BosowKuchni Artykuł Sernik krakowski pochodzi z serwisu Mieszam

Mieszam w Garnku
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 602

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8418

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Kostki Domino 132

tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Dodaję jajko i masę miodowo- maślaną. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy (20 cm x 20 cm). Formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 15-20 minut. Ciasto piernikowe studzimy, następnie kroimy wzdłuż na pół(...)kładziemy na nim papier śniadaniowy lub do pieczenia i obciążamy inną deską. Całość umieszczamy w lodówce na dobę. Możemy dodatkowo obciążyć całość słoikami niezbyt ciężkimi. Masa ma się zespolić. Po 24 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na niewielkie kwadraty (1,5 cm x 1,5 cm). Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdy kwadracik nabijamy na patyk

Mango Papaja
Ciasto z malinami i polewą czekoladową. 121

Pyszne ,proste ciasto z malinami i polewą czekoladową.Spód to czekoladowy murzynek ,góra jasny biszkopt .Smacznego. Składniki : blaszka kwadratowa o boku 20 cm 0,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i podgrzać do rozpuszczenia(...)Dodatkowo: maliny,mrożonych nie rozmrażamy wcześniej Najpierw wkładamy do piekarnika czekoladowy spód z malinami wysypanymi na wierzchu ciasta i podpiekamy je 15 minut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy ciasto, wykładamy na wierzch jasną masę i pieczemy dalej w 170 stopniach przez około 15 minut.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady roztopić w o,5 szklanki ciepłego mleka i polać

Ladylaura.
Muffinki z twarogiem 158

masę. Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem. Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta (ma nam zasłonić tylko dno), następnie na środek układamy łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta, można dać więcej, zależy jakiej wielkości mamy foremki, ja ciastem zawsze wypełniam praktycznie całą foremkę i nigdy mi nie wypływa :) Pieczemy

charlotte gotuje
Ptysiowe łabędzie różane 174

mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie.     Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków(...)małej końcówki okrągłej lub woreczka foliowego z uciętym narożnikiem. Wyciskamy ciasto formując znak zapytania (lub dwójkę – 2). Im pewniejsze wykonamy ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski

mojewypiekiinietylko
BABECZKI SEROWE ZE ŚLIWKAMI DLA DIABETYKÓW 282

Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila! Składniki na 16 serowych babeczek : Ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 spore łyżki płynnego miodu 100g masła jajko szczypta soli Masa serowa: 400g chudego twarogu 0% (2 kostki) 100g ksylitolu (jeśli ktoś nie lubi/nie może, to ostatecznie może być cukier) 2 łyżki śmietany(...)pozbywając się pestek. Jajka zmiksować z ksylitolem (lub cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować

Dietolog
(Przed)świąteczna tarta z malinami 224

mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy. Do tej sypkiej masy wrzucamy pokrojone masło i całość zagniatamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, po czym dodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się, gdy ciasto odrobinę się kruszy, można je uformować/dolepić w blaszce). Następnie(...)kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega)  i dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut

WeAreCrazy
,,Babka tulipan’’ 117

dolewamy olej i aromatu waniliowego. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, przesiewamy i mieszamy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części: I części dodajemy kakao; II części dodajemy mak; III części dodajemy kisiel i odrobinę czerwonego barwnika; IV części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie

Podróż w kulinaria
Biszkopt przekładany masą makową (ekspresowy i wilgotny makowiec) 149

Ciasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie!   (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)większym garnku rozpuścić i zagotować margarynę, a następnie nie zdejmując z ognia - stopniowo dodawać masę makową. Całość mieszając gotować do zgęstnienia. (Potrwa to kilka minut.) Gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt. Po ostudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową

Di gotuje