cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło, ciągle mieszając. Dodajemy śmietanę na przemian z sypkimi, wcześniej połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników.Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie.Pieczemy
Słodkie Przyjemnościłóżka :) Składniki:6 małych jaj (4 duże)3/4 szklanki mleka60 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mąki ziemniaczanej180 g mąki pszennejłyżeczka ekstraktu waniliowego200 ml śmietanki kremówki (30-36%)masa kajmakowaSposób przygotowania:Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką(...)smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego) i polewamy masą kajmakową.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkoniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut
Moje-pitraszeniemąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach. Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy. Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegowymieszać ją delikatnie z masą - formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, masę przełożyć do formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika
Smakołyki Berenikiprzepis mojej mamy. Nazwa tego ciasta nie zachęca, bo brzmi zaskakująco – salceson. Ale smak przypomina ten z dzieciństwa. Mam z tym ciastem ogromny problem. Bo gdy go robię, nie jestem w stanie nawet wykonać zdjęcia, bo chłopcy czekają z nożem i talerzykami by móc się nim poczęstować. Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl(...)sól, cukier waniliowy i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy olej, dalej miksujemy. Dodajemy kolejno kakao, proszek do pieczenia nadal miksujemy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady. Mokre, winne, smakowite ciasto
MojaQchnia.pljednym kawałku się nie poprzestanie ;-). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu! CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ Z MASCARPONE, TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI. Składniki: Ciasto: 125 g masła w temperaturze pokojowej 220 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g czekolady Goplana Pistachio 2 duże jajka 1 łyżeczka esencji(...)wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i esencję waniliową. Nie przerywając miksowania wbijać po kolei jajka. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z ostudzoną czekoladą i kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekane pistacje. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Zakątek rozkoszy kulinarnychWiosna... słońce... ciepło... i owoce! Z tej okazji mam dla Was przepis na kruchą tartę, wypełnioną waniliową masą budyniową i przyozdobioną słodkimi, świeżymi owocami. Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu! Mniaaaaam! Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: tarta: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, krem: 1 i 1/2 szklanki mleka(...)mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie
paapilotkaaWiosna... słońce... ciepło... i owoce! Z tej okazji mam dla Was przepis na kruchą tartę, wypełnioną waniliową masą budyniową i przyozdobioną słodkimi, świeżymi owocami. Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu! Mniaaaaam! Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: tarta: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, krem: 1 i 1/2 szklanki mleka(...)mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie
paapilotkaasalę razem z obiadem. Dzisiaj, widząc, że pod ręką mam banany mój wybór padł na bananowca. Szybkie i bardzo tanie ciasto, o fantastycznym smaku i zapachu banana. Samo wyrobienie ciasta zajmuje niewiele ponad 5 minut. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na szybki deser – gorąco polecam ;) Składniki: 3 banany 3 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 3/4 szklanki(...)potraktować” je praską do puree. Do masy dodajemy olej, jajka i mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy chwilę. Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 45-50 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Jacob Tastesmałych truskawek) Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odłożyć i przygotować masę serową. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Potem dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać(...)masy serowej. Na koniec dodać przygotowane owoce i delikatnie wymieszać. Dużą blachę natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach ok 3/5 ciasta. Następnie wyłożyć masę serową z owocami. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Jeśli ktoś lubi bardziej słodki sernik
Monia miesza i gotujeDużym niedopatrzeniem było nieumieszczenie na blogu osobnego wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na niego jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, też się nie skończy. Jest to, tzw. pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu(...)masa zwiększy objętość) dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet – łączymy składniki. Masę żółtkową dodajemy po łyżce do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkoDziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)Przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, mąkę mieszamy w misce i przesiewamy. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół
Rozpustne gotowaniegdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry(...)proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy, wlewamy wodę i ponownie miksujemy na najniższych obrotach. Masę biszkoptową równomiernie rozprowadzamy silikonową szpatułką na gruszkach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 180 C. Na kuchennym blacie umieszczamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto, odwracając blaszkę do góry nogami (papier do pieczenia musi znaleźć się na wierzchu). Delikatnie zdejmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest puszyste, wilgotne i delikatne – smakuje wyśmienicie! To świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Kokosowe ciasto z jabłkami Drukuj przepis Czas gotowania: 20 Składniki Ciasto: -125 g masła -100 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -200 g mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -50 g wiórków kokosowych -100 ml mleczka kokosowego Dodatkowo(...)przygotowane jabłka. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na zmianę z mleczkiem kokosowym. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy. Na cieście układamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w temp
Marta Gotuje