ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1894/3191)

Kokosowy jagielnik 163

gładką masę. 4. Na blasze układamy ciastka jedno obok drugiego. Wykładamy na nie masę i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami  kokosowymi. Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać

Bananowe Pole
Szarlotka z agrestem bez pieczenia + film 171

tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wlewamy lekko tężejącą masę agrestową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan – fixem a następnie starannie rozprowadzamy ją na warstwie biszkoptów. Wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Smakowite Dania
Orzechowiec z gruszkami 152

włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe 137

przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe. Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na keksówkę o długości 25 cm Składniki: 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 150 oleju 50 g soku(...)Wykonanie: W misce ucieramy jajka z  cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo sok, olej i startą skórkę pomarańczową. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao. Następnie miksujemy z jajkami, dodając partami mąkę. Dodajemy suszoną skórkę i dokładnie mieszamy. Keskówkę wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe) 242

wersję - z kokosową nutą.   W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka(...)budyniem. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Na pierwszej części biszkoptu wyłożyć 1/2 masy, poukładać ptasie mleczko (3 rządki, jedno za drugim), a pomiędzy kostki wlać tężejącą galaretkę. Całość posmarować resztą kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą (rozpuszczoną czekoladę połączyć ze śmietanką). Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na całą

Di gotuje
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 127

cokolwiek przeszkadzało. W sumie wręcz przeciwnie, ta lepkość dodaje wiele uroku. Tak więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo(...)mieszamy. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wymieszaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy 1-2 łyżkami cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce

Marder&Marder Manufacture
Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle) 195

SKŁADNIKI Ciasto dyniowo- migdałowe 450 g m ą ki pszennej 150 g m ą ki migdałowej   350 g miąższu z dyni 150 g masła  150 g cukru 70 g ciasteczek amaretti 100 ml mleka 16 g proszku do pieczenia 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia 50 g masła(...)Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.   Do masy  dodajemy zblendowaną dynię, ziarenka z laski wanilii, pokruszone amaretti oraz mąkę migdałową. Stopniowo dodajemy  mąkę wymieszan ą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.  Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Formę do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka na cynamonowym spodzie 208

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może

Słodkie Przyjemności
Ciasto rodzynkowo-kardamonowe 113

łyżeczki mielonego kardamonu   Zanim przystąpimy do robienia ciasta, na kilka godzin przed należy namoczyć rodzynki w mocnym naparze z herbaty – zalewamy rodzynki taką ilością herbaty, aby zakrywały całość owoców. Odkładamy na kilka godzin, aż herbata i rodzynki ostygną. Ostudzone, odcedzamy na sicie, przekładamy do naczynia i blendujemy na jednolitą masę.   Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odkładamy(...)cienkim strumykiem masło oraz porcjami dodajemy rozdrobnione rodzynki.   Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kardamon. Miksując na małych obrotach, dodajemy porcjami mąkę do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników.   Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wystawiamy do całkowitego ostygnięcia

Smaczna Strona
Waniliowe ciasto z białek 1180

powstało to doskonałe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam…     Składniki: 10-11 białek 150g masła 170g cukru 1 duże opakowanie(...)Ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. 3. Masło roztopić. 4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
Rolada czekoladowa z kremem waniliowym 481

obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie. Słodycze z lukrecją są bardzo popularne w Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna i ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej. Rolada czekoladowa Składniki: 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka(...)masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki

codojedzenia
Pulla - fińska chałka 138

Miksować dodając po trochu mąkę, do uzyskania gładkiej kuli (ja miałam z tym mały problem, masa zdecydowanie była za sucha), dodać masło i ponownie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ~1h, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować dość długi wałeczek, zapleść jak warkocz i połączyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki. 161

trochę mąki do podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 lub 2 łyżki kakao (zależy czy lubicie mniej czy bardziej ciemne pierniczki) Składniki na lukier: 1 białko 8 pełnych łyżek cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białka dodawać po łyżce cukru i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Wykonanie: Masło

Agusiowe smakołyki
Brownie z bananów i czerwonej fasoli 111

Kiedy odkryłam ciasto fasolowe, przepadłam. Jadłam je przez kilka tygodni na okrągło. Idealnie trafiło w mój gust – wilgotna konsystencja, nie za słodkie, intensywnie kakaowe… poezja. Poza tym uwielbiam je za prostotę wykonania i składników. Wystarczy wszystko wrzucić do miski i zblendować. Zero filozofii. Podobnie z ilością składników. Rzadko zdarza mi się zrobić je z dokładnie takich samych proporcji, zwykle wrzucam(...)jajkami, bananami, jogurtem, olejem, sodą. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę.  Teraz dodać kakao oraz cynamon i wymieszać ponownie.  Spróbować, czy smak jest odpowiedni. W razie potrzeby można dodać miodu/syropu klonowego lub jeszcze jednego banana.  Całość przelać do foremki (ja piekę w silikonowej, ciasto do niej nie przywiera i bez problemu wychodzi po upieczeniu).  Piec

HealthyCreations
Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake 168

Food , bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z gruszkami (6 porcji) Składniki: 50 g rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę sok z 1 cytryny(...)jajka i rozpuszczone masło, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wmieszaj gruszki. Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia. Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! English version Easy pear cake

karmelowy

Proponowane wyszukiwania