szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między
Grahamka, weka i kajzerkajajka, śmietanę i miękkie masło.Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę.Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka
Ciastkozercykakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi
Ratunku obiadżeby mnie nie kusiło... Ale jeśli jesteś alergikiem proponuje zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe i tak samo postąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka... Składniki 2 opakowania herbatników po 200 gram puszka masy kajmakowej korówkowej 2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą 2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.) 3 łyżeczki cukru 500 ml śmietany
NaKońcuJęzykapieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce ucieramy mikserem
Kolizje Smakówcukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii
SMYKWKUCHNIsody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli morskiej W jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk
Moje domowe kucharzeniepokrojone suszone pomidory i mieszamy. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką i tylko do czasu połączenia składników (potrwa to nie dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta
Ratunku obiadpieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru
kolorowotorcikowoAlpro Wykonanie: Oddzielić białka od żółtej jaj. Białka ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu zmiksować mleko, mąkę, żółtka, cukier i olej. Do gotowej masy naleśnikowej dodać pianę - delikatnie wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni kłaść łyżkę stołową ciasta, formować placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe naleśniczki kłaść na talerzu, po dwa lub trzy - jeden na drugim. Polać waniliowym deserkiem
kolorowotorcikoworóżyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę. Ułożyć ugotowanego kalafiora, szynkę i pomidorki koktajlowe. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("bf63f240ceb7f9024426a27988e0090a
Pasja Smakugestej, kwasnej smietany 0,5 szklanki cukru pudru barwnik wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Ja tradycyjnie zrobilam 10 malych mazurkow z jednej poracji ciasta, ale mozna zrobic jeden duzy. Po upieczeniu i wystudzeniu mazurkow napelnilam je masa smietanowa. W garnuszku gotujemy smietane razem z cukrem pudrem. Caly czas mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie zmniejszamy ogien i gotujemy jeszcze
Przysmaki Karolkilekko brązowego koloru Ostrożnie wlać mleko , i pozostawić na ogniu aż masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów. Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam
Malinowa KawiarenkaWykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce , dodać jajko , jogurt i wystudzona masę . Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm , wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się
Malinowa Kawiarenka