ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1395/3191)

Szarlotka z budyniem: bez glutenu i mleka 299

mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  150 g cukru   masa jabłkowo-budyniowa:   6 jabłek  1 litr mleka ryżowego  80 g cukru  2 budynie śmietankowe  bułka tarta  Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części - jedną wstaw na godzinę do lodówki

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto na oleju z jabłkami 349

puch.  Następnie dodać cukier, dalej ucierać.  Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać razem z jabłkami.  Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 24x 28 cm , wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Fale Dunaju 192

Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować(...)małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku

Świat Ciasta
Najlepsze brownie 148

nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana. Ostatnio moja przyjaciółka poczęstowała mnie idealnym brownie. Bardzo czekoladowe, wilgotne, dla mnie idealne. Dlatego chciałam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem. Ostrzegam ciasto bardzo uzależniające :) i zobaczycie, nie zakończycie jedzenia na jednym kawałku. Idealnie smakuje z lodami.    składniki: 185 g masła 185 g gorzkiej czekolady 3 jajka 275 g cukru pudru(...)masłem. Następnie przesiewamy do miski z masą mąkę i kakao.    Mieszamy. Dodajemy posiekaną białą i deserową czekoladę, znowu mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C.Wierzch ciasta powinien przypominać cienki papier, a boki powinny odstawać od brzegów formy

noteskulinarnyfiga
Ciasto szpinakowe z porzeczkami 359

szpinaku wykiełkowała na grządkach przeznaczonych na cebulę siewkę. Trzeba więc go było usunąć, by cebula mogła normalnie się rozwijać. A że naszła mnie ochota na słodkość, postanowiłam zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki(...)mogą być też cząstki truskawek, jagody, borówki, a najsmaczniejsze są maliny :), choć to oczywiście kwestia gustu ;) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać szpinak i olej. Zmiksować. Dosypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. zmiksować. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni C przez godzinę. Ciasto ostudzić. Ściąć dużym ostrym nożem wierzch

Weekendy w domu i ogrodzie
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE 106

Szukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny(...)utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli wsypywać przesianą mąkę z sodą i ucierać mikserem, na jednolitą masę. Dodać skórkę i wymieszać. Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie

Kuchnia w opałach
Tort Jagodowo – Cytrynowy 124

całości lekkości i kusi by sięgnąć po kawałek więcej. Jeśli macie dostęp do świeżych lub zamrożonych już jagódek to wypróbujcie koniecznie. Idealne ciasto na zakończenie letniego sezonu Składniki na ciasto: 230 g masła 250 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy w łyżce mąki i wsypujemy do utartej masy. Mieszamy szpatułką do połączenia. 3 formy kwadratowe lub okrągłe o boku (średnicy) 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po równo na 3 formy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Jeśli nie macie 3 jednakowych

Made By Mom And Son
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 349

nalewki pomarańczowej  Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h.  Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka

Niezły Młynek
Czekoladowo-waniliowy sernik z nerkowców 191

czyli właśnie odpowiednik tradycyjnego sernika jest bardzo prosty do przygotowania, jedynie potrzeba trochę  czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w zamrażarce. Jednak warto czekać, bo smak jest genialny! Namoczone, a następnie zmiksowane nerkowce tworzą niezwykle kremową masę, która wraz z daktylowym spodem tworzy przepyszny duet. Krem "serowy": 200 g nerkowców ( Dukatki.pl ) 1 łyżka soku z cytryny(...)papierem do pieczenia i wyklej spój przygotowaną masą. Teraz zmiksuj/zblenduj odcedzone z wody nerkowce wraz z pozostałymi składnikami, czyli sokiem z cytryny, musem kokosowym, erytrytolem, wanilią i napojem roślinnym.  Powstały krem podziel na dwie części. Jedną wylej od razu na spód, a drugą wymieszaj z kakao i wylej na wierzch.  Ciasto wstaw do zamrażalnika na około

Zdrowie na języku :P
Keks 154

miksujemy z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Dodajemy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy bakalie, również mieszamy łyżką. 2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, pieczemy przez około 1 h w temperaturze 180 stopni.  3. Upieczony, przestudzony keks polewamy lukrem: cukier puder mieszamy z odrobiną

Szefowa kuchni
Mazurek chałwowy 161

jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód

CookYourself
Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. 405

ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego! The post Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. appeared first

Kulinarne Przeboje
Najprostsze ciasto Nutella 191

choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe...Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :)* nutella- 300 g + 1 kopiasta łyżka* jajka- 3 szt.* porzeczki- 150 g (lub inne owoce)Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jajka ubić na bardzo puszystą i jasną masę, aż do potrojenia masy (u Kirbie było(...)Nutellę lekko podgrzać w mikrofali, aby była bardziej płynna i delikatnie- aby nie niszczyć puszystości- łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej.Przelać do małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie).Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie).Posmarować nutellą, ozdobić porzeczkami i... zajadać się

Kraina Miodem Płynąca
Lekkie owocowe kuszenie 171

stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu

Z Kuchni Do Kuchni
Fondant czekoladowy 150

dodajemy do niej masło i łączymy. W misce ucieramy dwa jajka z cukrem na gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto.  Kokilki

Kuba Gotuje
TORT STRACCIATELLA 161

przepadają za   cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki.   SKŁADNIKI   (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów(...)temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder

RAROSSA