ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:40/62)

Makowe naleśniki z serem i granatem 158

cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego)  otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie  250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru  1 owoc granatu Przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę, odstawić(...)lodówki 2. Nadzienie - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rdzeń wanilii rozcinamy wzdłuż wyłuskujemy nasionka i mieszamy z serem, dodajemy ubitą śmietaną 3. Na usmażone naleśniki nakładamy ser, składamy w trójkąt, podajemy z pestkami granatu

Słodki Kompromis
Pizza z patelni 156

oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska)  1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup (polecam z firmy Roleski ) Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier(...)łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni)  po około 3 minuty - z obu stron. (Najlepiej smażyć

Di gotuje
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 184

pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do miski z jajkami przesiać mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić

moj przepis na
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1160

całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa:  250g maku mielonego (użyłam BackMit),  2 żółtka,  1/2 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny,  łyżka miodu,  3 krople olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód(...)żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować.  Dodatkowo: 10 białek,  szczypta soli. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę.  1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać.  Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej

Z miłości do słodkości
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 124

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja(...)pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka i brzoskwinie polane miodem tworzą bakaliową wierzchnią warstwę. Składniki: • 1 kg sera mielonego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki kakao • 2 łyżki kawy mielonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki

To co kocham
Kluski leniwe ( kopytka z serem ) 908

200 g serka smietankowego 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol maslo cukier Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy

Klaudynkowa kuchnia
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 189

obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w pół talarki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 400 g puszka pomidorów bez skórki, plus pół puszki wody sól, pieprz listki z połowy doniczki bazylii 100 g żółtego sera najlepiej cheddara Młode, ugotowane i obrane(...)skórek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywany po kawałku, na posypanej mąka stolnicy turlamy z nich wałeczki. Wałeczki tniemy ostrym nożem na dość drobne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy w niej kluseczki 3-4 minuty, tak by wypłynęły. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Oponki 246

miałam radochy ;)  A Wy lubicie oponki? Składniki: 0,5 kg maki tortowej 2 jajka pól kilograma sera białego (zmielonego, niekoniecznie)  pół kostki masła łyżeczka octu  łyżeczka sody smalec do smażenia  łyżka octu do smalcu  (dodajemy ocet jeszcze do zimnego tłuszczu) Wykonanie:   Ser zmielić dwukrotnie (ale nie koniecznie, można go dokładnie rozdrobnić za pomocą widelca(...)stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, wybić jajka, dodać miękkie masło, ser biały, ocet oraz sodę oczyszczoną. Z podanych składników zagnieść gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawać oponki. W okręgu wyciętym szklanką wykrawamy okrąg kieliszkiem. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć

Krakowskie smaki Ani
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 185

przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż domowe pieczywo wraz z upieczeniem powstaje w ciągu(...)drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Po zagnieceniu możemy z ciasta uformować i upiec bułki lub schować je do lodówki i użyć w przeciągu 3 dni. Jeżeli nie zamierzamy wykorzystać ciasta natychmiast, należy włożyć je do grubego spożywczego worka foliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bajgle 188

Składniki na 8 sztuk bajgli: 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Delicja makowa 390

nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto

wcinaj to
Sernik trzysmakowy 348

SKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza na kamieniu w domu! 147

szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania - 5 g drożdży - 5 g soli - łyżeczka cukru - łyżka oliwy z oliwek Przygotuj rozczyn (w kubeczku rozpuść drożdże, 1/3 ilość wody, cukier), wlej do wgłębienia w mące. Wymieszaj z mąką. Odstaw na 20 min. Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw na 50 minut(...)wyrośnięcia. Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu. Na wierzch: - plasterki cukinii - plasterki kiełbasy chorizo - pomidor malinowy - oliwki - ser - ulubiony - piórka cebuli Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki. Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut

SMYKWKUCHNI
Kotlety szarpane 488

Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy(...)cebulą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i   kroimy.   Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień

Passion of Cooking
Krówkowy sernik 173

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.  Masę dzielimy  - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy.  Na spód

VioletoweKucharzenie