 Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 187
Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 187powiecie na kawałek drożdżówki obsypanej cukrem w granulkach, rozpływającej si ę w ustach i lekkiej jak piórko. Z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo pan brioche, profumato e soffice come(...)dodatkiem masła i cukru; odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z ostudzonym mlekiem, dodajemy rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Form ę o wymiarach
La grande e la piccola cuoca Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 239
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 239kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar L, w temperaturze pokojowej 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek kakao Mąkę pszenną i kakao(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki
moj przepis na Muffiny czekoladowe z...czekoladą 152
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 152mąki, żeby ciasto było bardziej lejące. W tym cieście nie ma proszku do pieczenia, więc można je śmiało podawać na ciepło. Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam(...)czekolady. Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Do papilotek nakładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, do 2/3 wysokości. Na środku wkładać po 2-3 kostki czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
Codzienna kuchnia niecodzienna Tarta z kremem budyniowym i owocami 461
Tarta z kremem budyniowym i owocami 461pyszna tarta z lekkim budyniowym kremem,galareką i owocami,można użyć dowolnych,ja wybrałam truskawki i jagody-pyszna!!! SKŁADNIKI: 200 g mąki, 60 g cukru pudru 250 g masła, 1 jajko+2 żółtka 300 ml mleka 100 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki ,cukru(...)jajka i 150 g masła-wyrobić gładkie ciasto,wstawić je na 1-2 godz do lodówki następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno formy na tartą,na ciasto dać papier do pieczenia i na nie wysypać fasolę (czyli tak jak zawsze przy tartej) piec w 180 stopniach ok20 min,następnie zabrać fasolę i piec jeszcze ok 10 min.wystudzi
Swojskie jedzonko zupa krem z dyni 222
zupa krem z dyni 222składniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz
Domowy Smak Jedzenia Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 183
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 183roku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki(...)makaroniki skleić czekoladowym kremem. Z czasem cukiernicy zaczęli eksperymentować z dodatkami zamieniając wersję oryginalną na smakowe w niemal wszystkich możliwych kolorach. Nadal jednak najbardziej uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy
KUCHARNIA Wyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy 285
Wyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy 285ulubionych syropów. Przygotowałam go pierwszy raz jeszcze jako nastolatka i tak od czasu do czasu wracam do tego pysznego przepisu. Taki syrop wspaniale smakuje z najróżniejszymi deserami, lodami, prostymi ciastami. Ja osobiście uwielbiam go również dodawać do latte. Idealny na chłodne dni i święta. Moja rodzina i goście uwielbiają sięgać po ten wyjątkowy i słodki dodatek. Spróbujcie i Wy. Syrop(...)przywarło. Ja polecam patelnię AMBITION, którą możecie nabyć na stronie http://ambition.pl Składniki: pół szklanki cukru 1 szklanka wody 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika 3 pełne łyżki kremu ciasteczkowego (typu speculoos)* *do nabycia w niektórych marketach lub sklepach internetowych Przygotowanie: Patelnię ustawiamy na małym gazie, wsypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować (nie mieszamy). Następnie ostrożnie wlewamy
Słodkie okruszki Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 215
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 215ciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się(...)chce. Tym razem przygotowałam pojedyncze bułeczki, niemal klasyczne w wyglądzie i smaku. Tradycyjnie okrągłe, z dziurką w środku, w której kryją się najwspanialsze pyszności: rabarbar, maliny i budyń. Słodki krem z lekko kwaskowatymi owocami daje niezwykle smakowity efekt. Zamiast mąki pszennej użyłam tym razem orkiszowej, w dodatku w większości pełnoziarnistej. Bułeczki wyszły zaskakująco puszyste, choć muszę przyznać, że zdecydowanie najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrze ciasto Cygan s. Anastazji 228
ciasto Cygan s. Anastazji 228Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić(...)dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy
Domowy Smak Jedzenia Hawanka wg Aleex 188
Hawanka wg Aleex 188naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki drobnego cukru • 2 żółtka • 200 g masła • 5-6 łyżek nutelli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany kremówki
W mojej kuchni Torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami 199
Torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami 199Letni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na
Czarnawisienka Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego 201
Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego 201Lekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego. Składniki (4 porcje) -1
Zielona Kuchnia Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 189
Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 189Najlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej
Mango Papaja Deser malinowo agrestowy 175
Deser malinowo agrestowy 175spód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka
królestwo garów Beza z kremem czekoladowo-orzechowym 130
Beza z kremem czekoladowo-orzechowym 130Składniki na 5 bez: 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej 130 g cukru opakowanie cukru waniliowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml
Moja Galeria Smaku