Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła(...)mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie
Słodkości i nie tylkoZapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym. Albo(...)kremem rafaello ! PYCHA! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 500 g – świeże drożdże – 30 g – cukier – 50 g – letnie mleko – 250 ml – roztopione masło – 40 g – jajka – 2 szt – sól – 1 szczypta KRUSZONKA: – mąka – 3 łyżki – cukier – 3 łyżki – masło – 1 łyżka DODATKOWO: – masło do posmarowania
Ostra na Słodkobukiet kwiatów. Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem. Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście. Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina(...)moją kurtką. Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:). Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :). Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :). Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek wody dodatkowo
Trufelkowozrobienia. Tajemnica sukcesu polega na połączeniu passaty pomidorowej ze świeżymi pomidorami. Niedawno czytaliśmy bardzo długi wywód jednego z nowojorskich kucharzy, który w serwisie Seriouseat.com opisał testy nad najlepszym kremem pomidorowym. Po wypróbowaniu różnych sposobów okazało się, że najlepszy efekt daje połączenie gotowanego na małym ogniu sosu pomidorowego, który pod wpływem temperatury karmelizuje się i nabiera głębi ze świeżymi pomidorami, wnoszącymi(...)macie czas i ochotę, tutaj znajdziecie przepis na doskonałe ciasto na ravioli. W potrawie użyliśmy świeżych, nie suszonych ravioli, które wymagają kilku minut na ugotowanie. Nadziane były serem ricotta i szynką parmeńską. Nadzienie okazało się na tyle aromatyczne i dobrze doprawione, że w ogóle nie użyliśmy soli do przyprawienia kremu. Przepis na danie pochodzi z bloga Cremedelacrumb . Składniki
Niedzielny kucharztężejącą galaretkę. Można też upiec jeden wielki biszkopt, a potem przedzielić je na dwa blaty. Ja piekę dwa - jeden orzechowy, a drugi kakaowy. U nas też się przyjęło to ciasto, szczególnie córka lubuje się w takich wypiekach. Składniki (blaszka 23x34cm) : Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 4. Galaretki powinny być lekko tężejące. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt kakaowy połowa masy budyniowej rzędy biszkoptów kocich języczków (zostawić niewielkie
Kuchnia domowa Aniludzie przestawali je piec i kupować. Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem. Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi(...)przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 150 g zimnej margaryny lub masła Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Jak ciasto będzie już jednolite uformować kulkę i schować
Jedzeniomaniacukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty sok z połowy cytryny Ponadto(...)przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto przelałam do tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw. „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt na trzy krążki. Zrobiłam krem Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam
Kuchnia u Krysismakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem: 300 g śmietany kremówki(...)trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam(...)minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce
Blondynka Gotujekryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych(...)drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę dzięki czemu będzie równy. Dopiero zimny wyjmuję z formy. Krem marcepanowy : Do miski przekładam serek, marcepan i mieszam mikserem. Jak marcepan się
wesoła kuchniacyfry, litery, lub serduszka. Wykonanie jest banalnie proste, a od waszej wyobraźni zależy ostateczny efekt . Można przyozdobić żywymi kwiatami, czekoladkami, lub świeżymi owocami. Smak i rodzaj kremu możecie również dobrać do swoich upodobań. Najpierw zróbcie sobie szablon. W moim wypadku było to wycięte serce z papieru. Przepis na kruche ciastko- dwie sztuki -góra(...)Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić. Czekoladowa glazura 50 g czekolady mlecznej 1/4 szklaki śmietany kremówki Podgrzać śmietanę i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej polewa: 150 g śmietany(...)Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier
Mama Gotujeproszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy
W kuchennym oknie Ewymasa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy
coolinarnastrefa.blogspot.comśmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 300 g malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem chałwowy Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały
Wędrówki po kuchni