Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego
Rozpustne gotowanieLekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem: 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy kostka masła szklanka cukru(...)Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek
Cukiernia Pychotkiczasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy 10 minut w nagrzanym na 190⁰C piekarniku. Jeśli pieczecie w formie ceramicznej, wyjmijcie ciasto z lodówki chwilę wcześniej żeby zdążyła się ogrzać, nie przeżyła w piekarniku wstrząsu termicznego i nie pękła. Którą formę wybrać? Metalowa szybciej się nagrzewa ale i szybciej stygnie. Nie wolno(...)porcje w naczyniu. Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając doprowadźcie do zgęstnienia. Zdejmijcie z ognia. Podpiekanie wstępne w przypadku kruchego ciasta sprawia, że nie nasiąknie ono masą z nadzienia
Karo in the Kitchenjogurtu naturalnego krem: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36%, 3 łyżki cukru pudru, 100 g owoców leśnych, 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać jajka, jogurt, sok z cytryny i roztopione masło. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać(...)sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus owocowy. Mieszać mikserem na wolnych obrotach. Nie należy dodać zbyt dużo musu, bo krem będzie za rzadki (u mnie trzy płaskie łyżki). Po wystudzeniu dekorować kremem owocowym
zadanie-gotowaniestartą drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo(...)rodzynki odcedzić, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać z mąką, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. Jeśli nie lubimy rodzynek, można ich nie dodawać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Zobacz również: sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Kuchcik gotujeminut w temperaturze 200 o C . Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C. Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem(...)następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Notatki: ciasto kruche można przechowywać kilka dni w lodówce a w zamrażarce do 3 miesięcy Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżeczka Kakao – 2 łyżeczki KREM: Wiórki kokosowe – 20 dag Cukier waniliowy – 1 op Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze BISZKOPT: Białka oddzielić(...)proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić
Camilla w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym) -2 łyżki barwnika spożywczego (u nas węgiel spożywczy w formie pasty, może być w proszku z apteki ok 2g) Krem z nerkowców -150g nerkowców Big Nature -40g płatków ryżowych -40g wiórków kokosowych -ksylitol -3 płaskie łyżki mąki kokosowej -1 łyżka pasty waniliowej -500ml płynu (u nas 200ml(...)mokre dodać do suchych i wymieszać dokładnie całość. 12. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 13. Piec w 180’C ok 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy czas przedłużyć o 5-10 minut. 14. Gdy biszkopt wystygnie górę wyrównać i podzielić go na dwa równe blaty. KREM Z NERKOWCÓW 15. Nerkowce zalać wrzątkiem na kilka godzin
Candy PandasBeaty przypomniało nam moment kiedy dopiero przechodziłyśmy na bezglutenową dietę i był to dla nas szok. Nasza babcia była bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu(...)więc musiałyśmy go wypróbować. Okazało się, że nie tylko krem jest genialny w smaku i w kolorze ale i spód świetnie się z nim łączy. W naszej wersji nie zmieniałyśmy zbyt dużo w składzie ale wygląd już przemeblowałyśmy. Wyczekujcie go na blogu! 3. Zestaw batonów od Zmiany Zmiany Agnieszka - Ciasto pomarańczowo-dyniowe z pianką czekoladową ( przepis ) bez glutenu, cukru białego
Candy Pandaslekki. Nie potrzebowałam nawet dodatku cukru do zrobienia tych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych - bez cukru, bez "słodyczowych" wyrzeczeń! Dla takiego łasucha jak ja idealne! Co więcej - dla mojej mamy też idealne, więc tym bardziej się cieszę(...)Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni. truskawkowy
Kuchnia EllieProsta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc
Mała CukierenkaZima to idealny czas, aby poeksperymentować w kuchni. To również czas, gdy nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych i rozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy
kulinarnyJaDzień dobry :) Początek tygodnia i nowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co
Marcepanowa kuchniaNajlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia
Chocolate Muffin BlogSkładniki na ok 14 szt: pół szklanki wody 65 g masła pół szklanki mąki 2 jajka Składniki na krem: 225 g kremówki 30% 1 łyżka
Moja Galeria Smaku