tort grzybki, który może być dużym zaskoczeniem dla solenizantów urodzinowych. Blaty tortu robimy z dowolnego ciasta, u mnie był to tradycyjny biszkopt. Składniki Biszkopt 8 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej(typ 450) Krem do przełożenia 500g serka … Czytaj dalej Tort grzybki
gotuj ze mnąciastkami Oreo. Ja zdecydowałam się tylko na wyłożenie góry ciasta. Winogrono nie jest niezbędnym elementem tego ciasta. Jeśli macie ochotę tylko na sernik a nie chcecie używać owoców, pomińcie winogrono. Lubisz serniki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym . The post Sernik Oreo z winogronem appeared first on MeCooks
mecooksłyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni
Anioły w kuchniPosiekaj drobno wszystkie dodatki. Dodaj do masy. 4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię 5. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. 6. Wcinaj póki jest ciepłe,a czekolada przyjemnie płynna bądź półpłynna. Idealnie smakuje z kremem z mleczka kokosowego
U FiolkiTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym
PatiGotujeksiążki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki. Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki muszkatołowej szczypta soli Krem z daktyli: 1/2 szklanki daktyli 4 łyżki mleka roślinnego 3 łyżki kakao szczypta soli
Humanistka w kuchnidodatki do babeczek. Bananowe babeczki z białą czekoladą W przepisie podana jest "Czekola blond" czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami
Codzienna kuchnia niecodziennazrobieniu lodów czy też po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana
Kuchnia u KrysiWykładamy nią foremki (4 małe o średnicy 9 cm) zarówno dno, jak i ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem (na płaskiej powierzchni dna), wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i wyciągamy spody z foremek. W międzyczasie przygotowujemy krem - mielimy migdały i bób tonka w młynku na mąkę, a następnie mieszamy z quinoą i pozostałymi
Quinoa Raz!drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy
Cooking Monstermasz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a wygląda i smakuje wyśmienicie :D Przygotuj blaszkę (wymiary 34x25), wyłóż ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Krem budyniowy: · 1 litr mleka
Kulinarna (nie)codziennośćpasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej nasionka z 1 laski wanilii
Domowy Smak JedzeniaNa początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be Strongtuż, tuż postanowiłam poszukać jakiejś potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję. W książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają
MyCookBook.plciasta jest suchy. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa
JedzeniomaniaPosiekaj drobno wszystkie dodatki. Dodaj do masy. 4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię 5. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. 6. Wcinaj póki jest ciepłe,a czekolada przyjemnie płynna bądź półpłynna. Idealnie smakuje z kremem z mleczka kokosowego
Fiolka w kuchniwęższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną st ronę rurki w białku, a potem w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać dowolnym kremem
Moje domowe kucharzenieorzechy włoskie), kakaem oraz solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładki, jasny krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkokrem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną domową pizzę. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, a przepis jest bardzo prosty. Ciasto jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram
Krakowskie smaki Animiodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy
Anioły w kuchninasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek. Wyłożyć na wierzch naszego ciasta , udekorować wg uznania . Schłodzić kilka godzin w lodówce Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkatortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru
Blondynka GotujeBożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki wody 1 opakowanie pierników nadziewanych w białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) Na nasączenie(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać kakao i wodę, po czym podgrzewać mieszając
Passions hobbies lifeJest natomiast mocno cytrynowe, bardzo puszyste, mięciutkie. Wierzch jest zdecydowanie wilgotny co zawdzięcza cytrynowemu syropowi. I choć jadłam już wiele babek cytrynowych, piaskowych, ciast ucieranych, babeczek cytrynowych to to ciasto mimo, iż do tych wszystkich słodkości jest smakiem zbliżone, to na swój sposób jest inne, wyjątkowe, prze-smaczne. Bardzo Wam polecam. Idealne do popołudniowej herbatki, kawki, jak również na piknik(...)cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysty krem. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, Crème fraiche i ucieramy na niskich obrotach miksera. Formę o średnicy 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada(...)przykrywamy pozostałymi ciastkami, lekko je wciskając. Wierzch równamy resztą kremu i odstawiamy do lodówki. Czym dłużej poleży, tym lepiej, noc to minimum. To taki wyrób, który czym dłużej leżakuje, tym lepszy, a jak się kończy to już w ogóle najlepszy. Proste, naprawdę smaczne ciasto. Można sobie jeszcze skrócić pracę, dodając masło do gotującego się mleka i taką gorącą
Dieta moja pasjapochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód: 250 g herbatników oreo 50g masła Ciastka zblendować i połączyć z miękkim masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy. Składniki na kremy: 500g mascarpone 400 ml śmietany(...)drugiej 2 łyżki. Tą masę z dodatkowymi łyżkami pozostawić białą a do drugiej dodać puree i owoce. Aby wzmocnić kolor można dodać barwnik spożywczy i delikatnie wymieszać. Do kremu malinowego (brzoskwiniowego) dodajemy rozrobioną żelatynę i mieszamy tak jak poprzednio. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy
Mam apetyt na ...świętowania za pasem! Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki(...)przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne biszkopty przekroić: okrągły na dwa blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone i fixami
Cakes By Kejttortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szklanki wody(...)pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie nakładamy masę kokosową. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Krem budyniowy: W pół
Pyszności SłodkościSkładniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu(...)słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia. Wyjmij z piekarnika
Z Kuchni Do Kuchniłyżki cukru trzcinowego galaretka jeżynowa: 1/2 porcji musu jeżynowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka wyjmuję z lodówki wcześniej. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru, i kolejna porcja(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam
wesoła kuchniaodstawiamy na 30 min. Miękkie masło z cukrem kręcimy na jasny krem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle
Kuchnia Łukaszaraka piersi." Rewelacja. Bardzo charakterystyczny smak, który musi się spodobać. Mocno wyczuwalne w cieście choć ilość jaka do niego trafiła nie była zawrotna. Kupisz je tu: KLIK . KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez(...)wyżej. Tak się sympatycznie złożyło, że luty to czas gdzie nie tylko jedna fajna Anka się urodziła (ah ta skromność nasza)! Urodziny tej Pani mają wiele wspólnego z tym ciastem, gdyż to właśnie ona stworzyła CZAJ KORZENNY (i nie tylko). Tak więc Pani Ani z Ziarenkowa , Czarodziejko Ziarenek, Mistrzyni łączenia przypraw, jeszcze raz życzymy wszystkiego najlepszego! :))) Oby całe Pani
Wypisz Wymalujkrem twarożkowy: 60 g masła 100 g cukru pudru 250 g twarogu półtłustego CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta(...)Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Twaróg blendujemy na gładko lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa
My Culinary Artkremu jest bardzo proste i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Zaraz po przygotowaniu krem nie jest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki(...)możliwe. Dodajemy roztopioną czekoladę i kontynuujemy blendowanie, aż czekolada dokładnie połączy się z orzechami. Dodajemy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na tym etapie krem jest lekko grudkowaty. Można zostawić go w tej formie, lub przetrzeć przez sito. Gotowy krem przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Przechowujemy nie dłużej niż
cool and mintysporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4 Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego
Mała Cukierenkałyżki kremu typu nutella 1 łyżeczka esencji migdałowej 50ml śmietanki 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania
Obiad gotowyCiasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego
Rozpustne gotowanie