szklanki cukru 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju skórka i sok z małej cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 szklana startej marchewki Krem: 125 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki(...)cytryny i startą marchewkę. Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny
Malinowo w kuchniBiszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon(...)tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy go na 3 blaty (np. za pomocą dużego noża do pieczywa z ząbkami). Przygotowanie kremu do przełożenia 2 warstw: Mandarynki z puszki przekładamy na sitko i odsączamy. Sok zachowujemy. Osobno odsączamy ananasy. Odkładamy kilka kawałków
Trzeci talerzKojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno
Aga w kuchnipolecam. Zapraszam na tort :) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy(...)proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy
IzabelawkuchniCiasto francuskie to dla mnie największe wybawienie kiedy potrzebuje przygotować coś naprawdę “na szybko”. Wystarczy dorzucić jakieś owoce lub krem i deser gotowy. Próbowałam zliczyć ile tych ciasteczek mi wyszło, bo co chwila jakies znikało (zanim jeszcze goście przyszli) i chyba mi sie udało Wyszło 26 sztuk, chociaż ciacha były różnej wielkości. Na początku robiłam je większe(...)który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem Ciasteczka francuskie ze śliwkami Składniki: – 2 płaty ciasta francuskiego – cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć) – 4 – 5 dużych sliwek – żółtko Śliwki
Relaxtimeproszku do pieczenia 3 łyżki soku i skórka otarta z małej cytryny Przepis na szybkie i łatwe ciasto cytrynowe Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i odkładam na bok. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ucierania dodaję ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy) i szczyptę soli, a następnie(...)koniec dodaję sok z cytryny i skórkę cytrynową i miksuję kilka chwil, do połączenia składników. Formę (keksówkę, okrągłą lub do babki) smaruję masłem i obsypuję mąką. Ciasto przelewam do formy i piekę przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół). Po upieczeniu wyjmuję ciasto z formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapszennej 0,5 szkl mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g trufli 60 g gorzkiej czekolady 80 g mascarpone czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać(...)wsypać skórkę z cytryny i wlać sok. Formę do wypieku babeczek wyłożyć foremkami do muffinek Stella . Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut. Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatkę podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia
Ala piecze i gotujeznalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKarmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową(...)konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe
W kuchni Karmel-itkitych, którzy nie nastawili Staropolskiego, mam pyszny piernik z kremem czekoladowym, taki dosłownie last minute. :) Składniki 1 kg mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody 1/4 szkl. mleka 25 dag margaryny opakowanie przyprawy do piernika Cukier z margaryną, mlekiem, miodem i przyprawami podgrzewamy mieszając, aż się połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej(...)rozpuszczoną w mleku. Mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy godzinę przed pieczeniem by się nieco ogrzało. Dzielimy na 4 części i wałkujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C. Krem: szklanka mleka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 250g mleka w proszku tłustego kostka masła
Cynamonowe szczęścielekko przestygnie dodaj cukier, ekstrakt. DO PRZESTUDZONEJ MASY dodaj wiórki i jajko, ciągle mieszaj. Ciasto przełóż do foremki, ja użyłam jednorazowej (24x12 zm), na wierzchu połóż pianki BROWNIE PIECZ OKOŁO 30 minut, musi jeszcze przestygnąć i się zestalić, u mnie wystarczyła godzina. Podawaj z kremem angielskim. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliekologicznej, dobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła krem czekoladowy (lub gęsty dżem) jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, skórkę z cytryny, sól i delikatnie wszystko(...)połączenia składników. Odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie
Rozpustne gotowaniesię Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem. Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze(...)końca uczestniczyłam. Podczas gdy my np. patroszyliśmy ryby, Kurt gotował śmietankę i przygotowywał krem. Wszyscy zostaliśmy zawołani dopiero gdy krem został wylewany do kokilek i wkładany do piekarnika. Podobnie było z Manti. Jedna osoba została poproszona o zrobienie ciasta i farszu podczas gdy inni zajmowali się np. warzywami do ryby czy też "rozbieraniem" krewetek. Można to jednak tłumaczyć
Mój Smak na Życieminut bez przykrycia, obrócić na drugą stronę przy pomocy talerza (patelnię przykryj talerzem, obróć całość po czym zsuń ciasto na patelnię tak, by smażyć drugą stronę) i smażyć jeszcze 15 minut. Ostudzić Przełożyć do formy na tartę Krem Składniki: 500 ml mleka sojowego 4 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może(...)mieszać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji Odstawić do przestudzenia Zmiksować pozostały olej kokosowy (75 ml) i stopniowo dodawać masę budyniową aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji Na spód ciasta wylać gotową masę budyniową Udekorować owocami np. malinami i borówkami (użyłam mrożonych) Odstawic do lodówki do zastygnięcia (około 2 h) Smacznego
pyszne zdrowościróżnych wariantów perełek smakowych oraz wiele innych produktów. Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy Składniki: Na krem: 150 ml adwokatu / przy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g(...)termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny być łanie zarumienione. Nasze kruche spody odstawiam do przestudzenia i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (do płynnej konsystencji). Kremówkę mieszamy z zimnym serkiem mascarpone, a następnie miksujemy do uzyskania gęstego
Słodkie okruszki