Bananowiec 974Zawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam
Kuchnia w czekoladzie
Tort Tiramisu 217się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez
Pelusiowa Kuchnia
Krem z białych szparagów z mascarpone 192Sezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru
Moja Galeria Smaku
Tort czekoladowo-wiśniowy 205kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję
Wiem co jem
Ciasto czekoladowe z kremem coffee latte 144Nigella ucztuje" Nigelli Lawson. Jest tam cały rozdział poświęcony ciastom i torcikom czekoladowym i coś czuję, że wypróbuję je wszystkie :) Ciasto jest naprawdę bardzo czekoladowe z niewielką ilością mąki, bez proszku i sody. Trochę obawiałam się kremu coffee latte na bazie śmietany i białej czekolady ale niepotrzebnie - wyszedł idealnie zwarty i kremowy
Milion Smaków
Tort Monster High 179wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort
Wielki apetyt
Cupcake czekoladowo-truskawkowe 222zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce. krem: 20 dag rozmrożonych truskawek 200 ml bitej śmietany 3 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę prawie na sztywno, dodać cukier, ubijać, wmieszać
Humanistka w kuchni
Wypasiony chlebek dyniowy 207keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Posyp kruszonką i płatkami migdałów. Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego, Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię
Gotowanie to kochanie
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 154sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy
Kuchenny Skrawek Nieba
Lemon curd krem cytrynowy 227Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki marchewkowo-cytrynowe 169szklanki cukru 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju skórka i sok z małej cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 szklana startej marchewki Krem: 125 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki(...)cytryny i startą marchewkę. Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny
Malinowo w kuchni
Tort mandarynkowo-ananasowy 245Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon(...)tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy go na 3 blaty (np. za pomocą dużego noża do pieczywa z ząbkami). Przygotowanie kremu do przełożenia 2 warstw: Mandarynki z puszki przekładamy na sitko i odsączamy. Sok zachowujemy. Osobno odsączamy ananasy. Odkładamy kilka kawałków
Trzeci talerz
Ciasto Kinder Pingui 282Kojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno
Aga w kuchni
Tort orzechowy. 185polecam. Zapraszam na tort :) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy(...)proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy
Izabelawkuchni
Szybkie ciasteczka ze śliwkami 198Ciasto francuskie to dla mnie największe wybawienie kiedy potrzebuje przygotować coś naprawdę “na szybko”. Wystarczy dorzucić jakieś owoce lub krem i deser gotowy. Próbowałam zliczyć ile tych ciasteczek mi wyszło, bo co chwila jakies znikało (zanim jeszcze goście przyszli) i chyba mi sie udało Wyszło 26 sztuk, chociaż ciacha były różnej wielkości. Na początku robiłam je większe(...)który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem Ciasteczka francuskie ze śliwkami Składniki: – 2 płaty ciasta francuskiego – cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć) – 4 – 5 dużych sliwek – żółtko Śliwki
Relaxtime