wiedziałam, ze to ciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne. Pracochłonne, ale warto trochę się pomęczyć. Ciasto kruche: 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka) 150g cukru(...)ułożyć je na kremie ciasno jeden obok drugiego. Wstawić do lodówki. Resztę syropu przelać do garnuszka. Uzupełnić wodą do 350ml i zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i cukier i dobrze wymieszać, aby żelatyna z galaretki dobrze się rozpuściła. Schłodzić i tężejącą już galaretkę przelać na wierzch ciasta. Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz
Słodki ZakątekPrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada(...)ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz
Codzienna kuchnia niecodziennamasła 2 żółtka pomada kakaowa 170 g masła 1,5 szklanki cukru 4 jajka 6 łyżek kakao 220 ml śmietany 18% krem 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru do dekoracji czekolada gorzka Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wbić dwa żółtka, dodać cukier i rozdrobnione zimne masło. Szybko zagnieść ciasto,owinąć w folię i wstawić
O kuchni z uczuciemrównież i Wasze serca skradła karpatka z masłem z fistaszków, tym razem przedstawiamy wersję z masłem z nerkowców i jasnym ciastem z malinami. Przysięgamy, że to jest cud na talerzu, w ustach a później w brzuszku 😊 Taki krem na orzechach bez masła czy margaryny to zupełnie inna bajka, więc jeśli jakimś cudem znajdzie się osoba nie przepadająca za karpatką(...)papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać. 9. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania
Candy Pandasłyżek cukier waniliowy, 3 łyżki proszek do pieczenia, 3 łyżeczki barwniki spożywcze w proszku, 6 kolorów Składniki na krem i dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy(...)26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu odkładamy do lodówki. Drugą połową przekładamy
Gotowanie moimi oczamipieczenia i również zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania
https:KKuchniaMniamjaja kl L -200g ksylitolu -200g mąki ryżowej -100g oleju kokosowego (lub rzepakowego) -100g świeżego szpinaku -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy -160g tajskiego ryżu jaśminowego -550ml mleka kokosowego KokoYogo -250ml napoju migdałowego -ksylitol (według preferencji) Dodatkowo -domowy mus morelowy -4 duże morele -400g jogurtu(...)minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!) muffinki wyciągnąć nieco wcześniej. Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby nie opadły, pozostawić do ostudzenia. KREM RYŻOWO-KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym oraz kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie dodać ksylitol, wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować
Candy Pandasnajlepiej przez sitko. Wydrylowane wiśnie układamy na talerzu i posypujemy je z wierzchu kakao – zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Nie przestając miksować jajka dodajemy na przemian suche i mokre składniki – mleko
Smaczna Stronastężenia (najlepiej na noc). Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być
Rozpustne gotowaniezewnątrz i mięciutkie, pulchniutkie w środku. Ja nadziałam je dżemem z aronii, lecz sprawdzi się również każdy inny dżem (najlepiej własnej roboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki
Rozpustne gotowanieViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego
Zdrowie na języku :Pszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeże truskawki Nutella lub inny krem czekoladowy Składniki na krem z twarożku: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami(...)babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Na każdą babeczkę nakładamy
CiastkozercyDzień 1: Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski . Dzień 2: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę. Dzień 3: Robimy krem z Milky Way, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica śr 24cm): 6 białek 180 g cukru 6 żółtek 145 g mąki pszennej 55 g skrobi ziemniaczanej(...)dekoracje czekoladowe i pierwszy etap kremu (rozpuszczanie batoników) przygotujmy dzień wcześniej. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki
Słodki Pomysłpuch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki(...)strony. Następnie z pozostałego kremu odkładamy 2 łyżki i dodajemy do niego barwnik zielony. A do reszty pomarańczowy. Pomarańczowym kremem smarujemy cały torcik. Zielonym-prostą okrągłą końcówką szprycy robimy kłącza. Górę nacinamy i wsadzamy łodygę z brązowego ciasta. Torcik wsadzamy na chwilę do lodówki i przyklejamy do niego oczy, nos oraz gębę :D Chowamy do lodówki najlepiej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku