już kiedyś wspominałam, mam wielką (by nie powiedzieć ogromną :) słabość do słodyczy zwanych Rafaello. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto o tej dźwięcznej nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki(...)warstwę herbatników. Na mojej średniej blaszce wychodziło około 26 herbatników na jedną warstwę (odpowiednio przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta). Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. W wersji
Smakowy Rajłyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 250 g serka mascarpone – 250 g mleka skondensowanego z puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Beza – 3 białka – ½ szklanki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo(...)wymieszać w mikserze na gładki krem. Białka ubijamy na prawie sztywną pianę. Dodajemy systematycznie po 1 łyżce cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem a następnie układamy maliny i bezę. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Piec ok. 30 minut aż beza się zarumieni. ( po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni
I LOVE LIFEorzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem orzechowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy laskę wanilii. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem a następnie dodajemy budyń. Do ubitych jajek(...)stopniowo dodajemy mleko i ubijamy. Potem dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Gotowy krem przelewamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do wystygnięcia (folia musi dotykać kremu). Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Na ostudzoną tarte wykładamy zimny krem i dekorujemy orzechami
Kuchenne Wariacjeproszku do pieczenia, Krem jagodowy: ½ litra jagód, 2 opakowania galaretki jagodowej, 400 ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki jagodowej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę(...)odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję. 5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasipowrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM ) i włożyć go do blaszki. Ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, dzięki temu brzeg ciasta będzie bardziej równy i krem nie dotyka blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. 8. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i budyń(...)poukładać owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką ( patrz FILM ). Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 10. Schłodzony biszkopt z kremem i owocami ostrożnie wyjąć z blaszki, można nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała CukierenkaPieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem
Korniszonkiprosty, waniliowy krem z kremówki i serka kremowego, a całość dodatkowo przełożyłam lekko kwaskowym dżemem truskawkowym, którego słoiczek znalazłam w szufladzie pełnej smakowitości i niespodzianek . Wyszło oszałamiająco! Ciężkie ciasto, delikatny krem, przełamane owocowym dżemem. Poezja, mówię Wam. C. był zachwycony, wciągnął ciacho na dwa razy, przy mojej małej pomocy. Najlepsze jednak w nim jest to, że jest banalnie proste(...)minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Wierzch i boki obłożyć resztą kremu, wierzch posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Swoją drogą jest mi trochę smutno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem truskawkowy: 330 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 25 dag truskawek, 2 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty, dżem truskawkowy, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy(...)ciasto można lekko nasączyć, np. sokiem. Krem truskawkowy: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. Truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu kremu układamy pokrojone truskawki. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje
słodki bratekMurzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :) Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki maki 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich(...)około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli wyrośnie z małą górką jeszcze ciepłe ciasto obrócić do góry nogami i w ten sposób wystudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty. Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką
Trzeci talerzBardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. Ciasto będzie świątecznym hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany(...)dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać). 9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPiekąc to ciasto, nie bazowałam na swoim przepisie, tylko pomyślałam sobie, że dziś wypróbuję przepis Dorotki . "Karpaty" wyrosły piękne i wysokie, co bardzo mnie ucieszyło.Krem jednak przygotowałam według swojego pomysłu. Składniki na ciasto: 1 szklanka wody; 125 g masła; 1 szklanka mąki pszennej; 5 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę(...)składnikach. Rozrabiając "Karpatkę" w mleku, dodałam cukier waniliowy. Ugotowany budyń (Karpatkę) wystudzić. Masło utrzeć na krem, dodawać powoli wystudzony budyń, dobrze przy tym ucierając. Gotowym kremem przełożyć upieczone i wystudzone placki. Ciasto można posypać cukrem pudrem, albo polewą czekoladową porobić tzw. esy-floresy
In my kitchenWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową
KorniszonkiCo tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie
AleTorcikSezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki(...)wyjmij pestki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut . Ostudź. SKŁADNANIE CIASTA: Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Posmaruj go kremem budyniowym. Na kremie ułóż śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania owoców. Gotowe! Smacznego! * Domowa Mąka Owsiana: odpowiednią ilość płatków owsianych zmiel
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
KorniszonkiSzarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki
Korniszonki