ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:354/1378)

BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 292

jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-) Składniki na blaszkę ok.20x24cm: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny) - 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6554

tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 304

popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 546

lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15. Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu, u mnie migdałowy i kremówki. Można także przyrządzić lukier z dodatkiem rozduszonej maliny, wówczas uzyskamy różowawy lukier. Przygotowałam także kilka pączków z mrożoną maliną w środku. Do dużego pączka dodajemy zamiast powideł 2 maliny

Smaczne Zdrowe
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 216

nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności od ilości konfitury uzyskamy lukier mniej lub bardziej różowy. Można zabarwić także lukier rozduszoną mrożoną maliną. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KOTLETY ZIEMNIACZANE 269

pietruszki - 1,5 łyżki posiekanego koperku - 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku - ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażenia Sos pieczarkowy: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena) - sól i pieprz Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko podgrzać

Smaczne Zdrowe
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 177

ziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 208

posmarowania - lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki) Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Z drożdży mleka i mąki robimy zaczyn. W tym celu rozkruszamy drożdże do kubeczka, dodajemy do nich łyżeczkę

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1054

mielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki. Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić. Do większej miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 234

dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 269

zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami  olejku migdałowego i słodkiej kremówki. U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 478

zapachu kokosa) - 100g rodzynek - 3 łyżki ksylitolu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżka cynamonu +dodatkowo na lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka (lub gorąca woda) - troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera) - pokruszone orzechy włoskie Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Umyte, obrane marchewki zetrzeć na tarce

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1097

Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Lody truskawkowo - kokosowe 312

sobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody.  Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku.  Składniki : 200 g truskawek* 200 ml śmietany kremówki 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 120 g cukru sok z 1/2 limonki 2 łyżki malibu** Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Następnie przelać do maszyny do lodów

Zabawa smakiem
Mazurek ekspresowy 218

różne ranty. Pieczemy spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową i dekorujemy posypkami, bakaliami w sposób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię