Wspaniały, wyrazisty w smaku tort, który może być Waszym świątecznym tortem ;). To wilgotne blaty makowego ciasta ( bez dodatku mąki ), przełożone przepysznym kremem ajerkoniakowym ( tym z przepisu na RAFAELLO Z ADWOKATEM ). Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, natomiast do kremu mandarynki z puszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków(...)jedna część może być trochę mniejsza od pozostałych ( posłuży do posmarowania wierzchu i boków tortu ), przełożyć ją do osobnego naczynia, a do pozostałego kremu wmieszać mandarynki. Złożenie tortu: Wystudzone ciasto makowe przekroić wzdłuż na 3 równe blaty. Składniki nasączenia wymieszać i podzielić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze/tacy. Nasączyć go pierwszą częścią ponczu, wyłożyć połowę kremu
Opowieści z piekarnikaprzyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki(...)sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić na 15minut do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na ciasto, rozłożyć połowę truskawek. Przykryć resztą kremu. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, tężejącą wymieszać z truskawkami. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru(...)Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness. Posypujemy czekoladą. The post Czekoladowe Ciasto Guinness appeared first on Made
Made By Mom And Sontakim kremem będzie jeszcze lepsza. Przepis na ciasto i sposób jego złożenia pochodzi z Julehefte , nr 46/2017, świątecznego dodatku do Familie Journal . Drożdżowa gwiazda z kremem kakaowo-cynamonowym Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) 75 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży krem kakaowo-cynamonowy: 150 g miękkiego masła(...)rozwałkować na koło o średnicy 23 cm, podsypując mąką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwsze koło, rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, posmarować pozostałym kremem, na wierzchu ułożyć ostatni kawałek ciasta. Skleić brzegi. Na środku postawić szklankę o średnicy 5 cm. Rozciąć ciasto promieniście najpierw na 4 części, a potem każdą z nich jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem(...)łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę(...)jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno ;). Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Inspiracja na ciasto i krem pochodzi z strony Moje wypieki. [:Listonic] Składniki na 12 dużych łabędzi: 1 szklanka wody 125 gr masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku z grubym dnem wlać
moj przepis napozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy przygotować krem, w niecałej szklance wrzątku zaparzamy (przez około 10 minut) 3 torebki herbaty doprowadzamy herbatę(...)następnie przekrawamy wzdłuż 13. przekładamy spód ciasta z powrotem do formy (jeśli mamy metalową musimy wyłożyć ją folią spożywczą) 14. wykładamy na ciasto lekko już zgęstniały krem (zostawiamy około 3-4 łyżki) 15. nakładamy na krem górę ciasta 16. rozsmarowujemy na górze cienko pozostały krem 17. wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki kakao (płaskie(...)połączy. Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu, bo krem zrobi się bardzo słodki). Cienką warstwę kremu nakładamy do wydrążonego wcześniej ciasta. Kroimy banany na plasterki, układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany przykrywamy kremem. Na krem nakładamy wydrążone wcześniej kawałki ciasta (jeśli są za duże można
Ciastkozercycukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. KREM(...)Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą (function
Kuchnia DanusiZielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje(...)Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Zielone ciasto z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 2 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityDrożdżowy warkocz z kremem czekoladowym to ciasto, które świetnie się prezentuję i jest bardzo smaczne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy czekoladowe, więc poniższy wypiek bardzo przypadł mi do gustu :) Drożdżowy warkocz najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Jeżeli chcecie, aby dłużej zachowało świeżość to ciasto drożdżowe należy kroić na bieżąco. Składniki na 1 duży warkocz: 2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej(...)Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym. Na sam koniec ciasto zawinąć (od najdłuższego boku), przeciąć na pół (ale 1 koniec nie może być przecięty!) i uformować warkocz. Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia
Ugotowaćkakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: konfitura Owoce Leśne ETERNO garść jagód kilka listków melisy Wykonanie: BISZKOPT: Biszkopt jest z przepisu(...)wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam
Blondynka Gotujeoczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Krem: 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła. W 150ml mleka(...)się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować
Z miłości do słodkościKremówka to jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchutkiego ciasta i kremu budyniowego to dla mnie bomba! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się ją upiec..... Może dlatego, że w mojej ulubionej cukierni robią ją tradycyjnym sposobem i do tej pory gdy miałam chęć na to pyszne ciasto tam właśnie się w nie zaopatrywałam? Teraz pewnie częściej będą ją piekła(...)wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut. Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem
Smakołyki Asi