RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 232Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca), - Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik? Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)sklepach udaje się znaleźć produkty, które czekają na konsumpcję właśnie w takich słoiczkach. Swojego czasu znalazłyśmy mięsko (zresztą bardzo dobre), ale sprawdziłyśmy i szklaneczki po smarowidłach kanapkowych (np, kremach czekoladowych) również wytrzymują temperaturę. To chyba zasługa bardzo grubego dna. Delikatny, wilgotny chlebek rozpływa się w ustach. Smak jaki opanowuje zmysły może rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym
Wypisz Wymaluj
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 290przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie miękka a mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię
Nerds Kitchen
Snickers z masą budyniową 209wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik(...)przez ok 3 min. przykrywamy go folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego kremu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe placki. Na wierzchu kładziemy placek z krokantem. Smacznego
kulinarne odsłony pati
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 217ubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną, cappuccino oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej samo dno papierem do pieczenia) o średnicy 21 cm. Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 30- 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)blatów: 1 łyża kawy cappuccino 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ok. 200 ml gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy
Domowy Smak Jedzenia
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 434Wydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHF
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 245jakbym nie ugotowała, to też nic by się nie stało. Ale jednak bywa, że mam ochotę postać chwilę nad garnkami, żeby później wydobyć z nich coś, co nie jest ciastem. Albo choćby deserem. Ostatnio C. znalazł sobie dodatkową pracę na weekendy (bo ta, którą już ma, jakieś sześćdziesiąt godzin w tygodniu plus dojazdy, to jednak za mało), więc kiedy(...)takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie. Przypomniała mi o tym, że już dawno chciałam coś takiego przygotować - kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z pesto 163Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchenne
Bułeczki z pesto 191Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchenne
rolada malinowa 233cukier puder do oprószenia Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ciasto delikatnie wymieszać łyżką przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę) dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy (tak nie wanilinowy) ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;) trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać wystudzony biszkopt rozwinąć posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować roladę
Gotowanie z pasją
Mini torciki cappuccino 274Mini torciki o smaku cappuccino polecają się na deser :) Na specjalne okazje, jak i bez okazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy naszła
Mienta blog
Beza kawowa z malinami 255Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć
Bon appetit mon amie
TORCIK OWOCOWA WALENTYNKA 188Jako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchni
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 215kakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g). Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku). Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek. Tortownicę kilka razy opukujemy po bokach(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego
MyCookBook.pl
Tort ananasowy z kremem straciatella 373Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu
Kuchnia domowa Ani
Gniazdka - mini mazurki wielkanocne 259lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka (ok 8 cm średnicy) po dwa na każdego mazurka. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze(...)nabierze złocistego koloru. Nie mieszamy, możemy jedynie potrząsać od czasu do czasu rondelkiem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, masło i odrobinę soli. Wszystko dobrze mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Kremem zlepiamy po dwa krążki, na wierzchu również smarujemy karmelową masą. Teraz najtrudniejsze. Czyli tzw. włosy z karmelu. Ja do jego przygotowania używam starej trzepaczki z obciętą końcówką - dzięki temu
Kulinarne Inspiracje