Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej wodzie, śledzie zachowają wtedy swój zwarty kształt, ale wypłuczesz nadmiar soli. Polecam Wam także: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie(...)Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Posyp śledzie pieprzem. Z mąki, jajek oraz mleka przygotuj ciasto, które ma być bardziej gęste niż naleśnikowe, ale płynne. Podałam Ci w składnikach przedział ilości mleka – musisz samodzielnie ocenić konsystencję. Podpowiem że najlepszym porównaniem jest konsystencja kwaśnej śmietany
nietylkopasta.plPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ... Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki : (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta(...)szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichceniepołowy limonki Jabłka i nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier trzcinowy, dwie łyżki masła i sok z limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże
Mango Papajamasła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 300 g cukru pudru ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części(...)zrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać
talerz przyjemnościmożna temu łatwo zaradzić, o czym na pewno słyszeliście. Upieczone pierniczki należy pozostawić na noc na foli spożywczej ułożonej na wilgotnej ściereczce, albo zamknąć w puszcze z kawałkami jabłka z którego będą chłonąć wilgoć. Ktoś chętny? :)" Składniki : 1/4 słoika litrowego miodu 100 g masła 100 g cukru kieliszek espresso 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy. Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części aby po wyjęciu z lodówki móc wałkować mniejsze kawałki, można jednak włożyć do jednej torebki) i wkładamy
Słodkie PrzyjemnościKoktajl z rabarbarem, bananem i wanilią to bardzo smaczny i lekko kwaskowaty napój. Schłodzony będzie świetnym sposobem na letnie orzeźwienie. Składniki: 2 łodygi pokrojonego rabarbaru (około
Oryginalny smakU nas sokowania ciąg dalszy. W końcu trzeba się jakoś wydostać z tych zimowych chorób, wyleczyć się definitywnie i w zdrowiu doczekać wiosny. Tym razem
Kawa z mlekiemeuropejskim drzewa figowe są uprawiane przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. W naszym państwie owoce figowca nie są zbytnio popularne. Najczęściej wykorzystuje się je w postaci suszonej jako dodatek do ciast, natomiast zastosowanie świeżych fig dla wielu osób pozostaje zagadką. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy iga jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego(...) mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy i inne kaloryczne przekąski. W 100 g suszonych jabłek to około 346 kcal. Właściwości: Znajdujące się w jabłkach pektyny i błonnik dopingują przewód pokarmowy do szybszej pracy. Zastosowanie: Dodaje się je do kompotu suszu, ale mogą być też zdrową przekąską, po którą warto sięgać, gdy mamy ochotę
Ciastka - domowe słodkościnajwięcej czasu, by to śniadanie przygotować i celebrować :) Smażąc ostatnią patelnię (wyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła(...)mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko). Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Kolorowy Przepisownikśliwki, truskawki, jabłka Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego
Smaczne ZdroweWyjazdy wakacyjne często niestety kończą się dodatkowymi kilogramami, gratisową oponką na brzuchu lub pojawieniem się znienawidzonych boczków... Jak szybko pozbyć się dodatkowych kilogramów nabytych
IzaGotuje"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewoinnym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)łyżeczki cynamonu. Mandarynki obieramy ze skóry, a następnie z białej błonki (albedo, które jest gorzkie). Wrzucamy je do garnka, dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka, cukier i cynamon. Gdy chcemy uzyskać bardzo słodki dżem, zwiększamy ilość cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 godziny (jeśli użyjemy cukru żelującego, to o połowę krócej). Przelewamy
Poezja smakujagodzianek: 300 gram opłukanych i wysuszonych jagód 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej W wersji z dżemem: 100 gram dowolnego dżemu u mnie dodatkowo - jabłko pokrojone w drobną kostkę Wykonanie: Zaczyn: do mniejszej miseczki lub kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy dwoma łyżeczkami cukru, dwoma czubatymi łyżeczkami mąki pszennej i zalewamy letnim ( temperatura około(...)rozpuszczone i przestudzone masło oraz podrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy składniki łyżką do połączenia, po chwili zaczynamy zagniatać dłonią. Możemy też użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiamy około 10 - 15 minut, by ciasto stało się miękkie, elastyczne i odchodziło od dłoni. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około
Kronika PiekarnikaSmakują z dodatkiem miodu, kwaśnej śmietany, świeżych owoców, frużeliny, posypane cukrem pudrem bądź polane ulubionym dżemem, konfiturą. Do serniczków białoruskich możesz dodać rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane w kosteczkę jabłka. SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 3 średnie ziemniaki 120 ml śmietany 12 % lub 18 % 1 jajko 100 g mąki pszennej 2 łyżki cukru większa szczypta soli olej do smażenia(...)biały możesz zastąpić brązowym lub wsypać cukier z wanilią (lub cukier wanilinowy). Wszystkie składniki mieszam łyżką aż połączą się w jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nabieram porcję ciasta i formuję na patelni kształt placka. Syrniki smażę partiami na gorącym oleju z obu stron na złoto. Smażę je na średniej mocy palnika. Usmażone placuszki odsączam na papierowym ręczniku. Podaję
Zasmakuj Kuchnizawartość soku jabłkowego to aż 99,9% pozostałość to naturalny aromat mięty, po otwarciu należy go spożyć w ciągu 24h, mega pyszny sok pijąc go czujemy naturalny smak jabłek a mięta to delikatnie wyczuwalna nuta która powoduje taki niedosyt i nie wiemy kiedy skończyć pić, smak ten rewelacyjnie sprawdził się u mnie w upały. - sok jabłkowo - brzoskwiniowo - marchwiowy(...)szpinak to sok który ma kilka owoców w składzie banany, ananasy, winogrona, kiwi, pomarańcze, szpinak, ogórki, limonka, bardzo ciekawe połączenie smaków, myślę ze pyszne było by ciacho jakby zrobić ciasto shrek. Soki są mega pyszne, firma Victoria Cymes jest dobrze znana na rynku, nic dziwnego wiele lat tworzy solidną markę,firma zdobywa wiele nagród i nic dziwnego, naprawdę ma pyszne
Dziś Ja gotujedotrwają ;)). Ja zazwyczaj zajmuję się tym na początku grudnia i staram się wybierać takie, które nie będą łamały zębów, albo – w sytuacji ekstremalnej – dodaję do puszki kawałki jabłek, co przyspiesza cały proces i pierniczki są miękkie dużo szybciej. W ramach #blogmas przygotowałam zestawienie najlepszych według mnie przepisów, które pojawiły się już wcześniej na blogu i śmiało możecie(...)stracą. Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Szybkie, nie wymagają wykrawania foremkami. Dla miłośników owsianych ciasteczek – wersja korzenna, pierniczkowa Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek Bardzo je lubię, chociaż ciasto nie należy do najłatwiejszych w obróbce – trzeba uważać, bo mocno się kruszy. Smak za to wynagradza wszystko Pierniczki jaglane Kruche i aromatyczne, nie trzeba czekać, aż zmiękną. Mam nadzieję
Fitkotcynamon. Może skuszę Was przepisem na "pankejki" w jesiennej odsłonie, o dyniowo-sernikowym smaku? Podałam je z malinami, prażonymi orzeszkami i miodem, ale równie dobrze smakowałyby np z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. A może macie własne pomysły z czym można by podać takie placuszki? Podzielcie się w komentarzach:) Chętnie wypróbuję Wasze pomysły:) Składniki: 250 g sera twarogowego 165 g pieczonej(...)szczyptą soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnymnie w domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni
Anioły w kuchnidaniu w roli głównej, tak więc ręka zrobić musiała, a żołądek miał obowiązek zadowolić się śliwkową "podróbką". Podobne placuszki robiłam już kiedyś z dodatkiem jabłek: Placuszki jogurtowe z jabłkiem . Wychodzą pysznie delikatne w smaku właśnie za sprawą dodatku jogurtu naturalnego . Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 śliwki – duże 250g jogurtu naturalnego 1 jajko - całe szczypta soli(...)sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem. Dołożyć pokrojone śliwki i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało
Grunt to przepis!kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce(...)aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi
ladykitchenzostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo(...)wysuszenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki. Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie goździki
Kulinarne przygody Gatitydomu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy wypiek
Anioły w kuchni