ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:37/762)

Placek z jabłkami 130

zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut (do zrumienienia)   Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek – najlepiej szara reneta ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach. Do rondelka wlewamy(...)łyżek kakao Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej.   Układamy kolejno: kruche ciasto ciepłe jabłka kruche ciasto ciepłe jabłka (odstawiamy wszystko do wystudzenia) Gdy jabłka są już chłodne wykładamy bitą śmietanę, na chwilę wstawiamy placek do lodówki żeby bita śmietana stężała. Gdy śmietana

MojaQchnia.pl
Pulchna szarlotka 237

łatwa w wykonaniu, i rzeczywiście pulchna i smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki na ciasto: 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy; 3 łyżki cukru kryształu; Dekoracja: cukier puder; Wykonanie: Jabłka obrać(...)ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy (średniej wielkości) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 o C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Drożdżówki z jabłkami 97

pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Jabłka prażone: 600 g jabłek 50 g masła 3 łyżki cukru cynamon Dodatkowo: 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane(...)cieple na 60 minut do wyrośnięcia. Jabłka prażone: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło, wsypać jabłka, smażyć ok. 5 minut, żeby jabłka zmiękły, ale zachowały swój kształt. Dosypać cukier oraz oprószyć cynamonem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wykonanie Drożdżowe ciasto krótko zagnieść, następnie oprószyć mąką, rozwałkować i pociąć

niecodziennikpary
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 237

stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny przepis sam przyszedł do mnie. Kiedy koleżanka(...)popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają

Trzeci talerz
Ciasto z jabłkami i orzechami 293

wakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)! Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki: 2 jabłka 3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem.   Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Odwrócona drożdżowa szarlotka 233

moja babcia robiła ciasto drożdżowe z jabłkami pokrojonymi w ósemki. Te jabłka kładła na wierzchu ciasta i posypywała najlepszą kruszonką na świecie. Zawsze jak ciasto wyrastało już w foremce skubałam największe jej kawałki, była fenomenalna! :) Składniki do przygotowania szarlotki: Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki syropu z agawy, u mnie syrop z agawy ze sklepu Amus(...)jabłek, fig i rodzynek ze sklepu Amus Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis na ciasto drożdżowe jest banalnie prosty i nie należy się go bać, a ja Wam powiem jeszcze więcej - trening czyni mistrza! :)  Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i syropem z agawy (oczywiście możecie ciasto posłodzić czym tylko chcecie, ja polecam syrop z agawy), odstawiamy miksturę

MamaOskarka
Makowiec bezglutenowy – prosty i szybki 214

łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec bezglutenowy Przygotowanie: Mak przygotowałam według tego przepisu: Przepis na przygotowanie maku Przed przygotowaniem ciasta jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję przez chwilę, tak aby składniki się połączyły(...)połączonych składników dodaję stopniowo żółtka, cały czas miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie do ciasta dodaję proszek do pieczenia, skrobie, kleik, orzechy, aromat, dwie łyżki miodu i miksuję. Gdy składniki się połączą dodaję mak i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję starte jabłka i dokładnie mieszam. Tak przygotowane ciasto odstawiam (jeżeli mamy pomocnika to nie trzeba

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto jabłkowe na Święta 359

świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek . Składniki: ciasto:  - 80dag mąki pszennej  - 420g margaryny (u mnie roślinna) - 2 łyżka śmietany 18% - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 szklanki(...)ciasto. Dokładnie zagniatam. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Jedna z nich musi być nieco większa od drugiej. Od niej zaczynam wałkowanie. Musi powstać prostokąt szerszy nisz nasza forma do pieczenia. Tak około 1-2 cm w każdą stronę, aby z nich utworzyć boki ciasta. Gotowy prostokąt przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta obsypuję cienką

Kuchnia co dnia
tarta z jabłkami pod kruszonką 184

Pyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki PRZYGOTOWANIE Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki(...) i nie zrobi się gliniaste. Podczas przygotowywania ciasta obrać jabłka, pokroić w plastry i smażyć 10-15 min., opcjonalnie można jabłka posłodzić, ale odrobinę! Na ciasto wyłożyć jabłka, a wierzch posypać startą kruszonką. Piec 10-15 min. w temperaturze 180º

zabawa smakiem
Ciasto wiewiórka 3481

Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;)  Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki   HELIO   - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania(...)szklanki oleju Dodatkowo: odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z prażonymi jabłkami 302

dawnych lat, wyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem.  Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie delektowaliśmy się  delikatną i jeszcze ciepłą(...)proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto budyniowo-jabłkowe 178

moich starych zapisków. Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami.  Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.   (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek(...)sztywno) pianą z białek. W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem)  3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.  Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach.  Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. (*) Ciasto robię z połowy proporcji składników

Di gotuje
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami, cynamonem i bezą. 273

dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy. Jabłka studzimy. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.  Gdy upłynie 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy(...)całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy

Smak mojego domu
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 124

Najlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami. Polecam. Robi się ją szybko, a jest wyśmienita Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 170 g masła 100 g serka(...)dnie formy.  *Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście zostawiając odstępy między jabłkami. Posypujemy cynamonem dość obficie.  *Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły. *Pieczemy 40 minut w 170 st. *Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania