ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:367/762)

Syryjska szarlotka. 182

przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka   Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat) Skworcu 15 dag  laskowych orzechów lub włoskich(...)pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernik na piwie 106

już na początku grudnia i przechowywać owinięty, np. papierem śniadaniowym w zamkniętym pojemniku, aż do świąt. Przed samymi świętami polecam włożyć do pojemnika kawałek jabłka, dzięki czemu piernik będzie mięciutki i wilgotniejszy. Składniki: Ciasto: 75 g miękkiego masła 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z porzeczkami 129

mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę(...)kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie

Słodkie Przyjemności
SZARLOTKA PO KASZTELAŃSKU 135

tego elegancko się prezentuje. Zapraszam :) SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)się składników. Blachę o wym.22x33cm wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę biszkoptową.Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min. Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą

Mała w garnku miesza
Żytnio-orkiszowe muffiny z jabłkami 170

tarce o małych oczkach (powinniśmy uzyskać około 160 – 170 g startego jabłka), drugi owoc obrać i pokroić w niedużą kostkę. W osobnym naczyniu wymieszać syrop, przestudzony olej, starte jabłko oraz ocet. Składniki mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch

Even Better Food
Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem 139

filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego jest jego bardzo szybkie wyrabiane, tak aby nie dopuść do zbytniego ogrzania się

greenscarf
Paczuszki z ciasta filo z owocami 199

wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki... cukier puder do posypania Przygotowanie: Ja zaczęłam od przygotowania czegoś do zawinięcia moich paczuszek. Użyłam cieniutkiego drucika owiniętego(...)folią aluminiową. Podobno istnieją takie silikonowe sznureczki, które pewnie świetnie by się nadały, ale których się jeszcze nie dorobiłam :) Oba arkusze ciasta przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie każdy jeszcze na 3 części . Powstaną nam w ten sposób 12 prostokątów. Kładziemy jeden na płaskiej powierzchni, a na nim drugi (tak by stworzyły coś na kształt ośmioramiennej gwiazdy) i na środek

Zakręcony Widelec
Szarlotka na kruchym cieście 181

piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko, babcia nawet nie pamięta(...)margaryny posłużyły mi za papier do pieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem , posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO NA OLEJU Z CZEREŚNIAMI Z BABCINEGO ZESZYTU 120

wspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was.   Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako

Kuchnia w oparach
Pankejki z jabłkami w cynamonie 145

jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. • Zmiksować na gładką masę. • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. • Podawać pankejki z cynamonowymi jabłkami

To co kocham
Racuchy z jabłkami 128

wbijamy jajka (ciasto ma być gęste, więc w miarę potrzeby dodajemy albo mleko albo mąkę), wszystko razem mieszamy lub miksujemy. 2. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem i dodajemy do ciasta. 3. Wszystko razem mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy

Kuchnia u Bietki
Kruche ciasto z czereśniami 141

upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi(...)oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier dokładnie się rozpuści, a piana będzie sztywna. Na upieczony spód wyłożyć równomiernie owoce. Na owoce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus jabłkowy z brzoskwiniami 154

Kolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką taką bazę. Można zrobić szarlotkę (taką nietypową, bo przełamaną brzoskwinią). Albo po prostu szybki biszkopt, przesmarować tym musem, na górę drugi biszkopt i ciasto gotowe. To tak na wypadek niespodziewanych gości. Zresztą ogranicza(...)tylko wyobraźnia. Podzielcie się z nami w komentarzach do czego Wy byście taki mus wykorzystali.       2,5 kg  jabłek (słodkich)  1 kg brzoskwiń   100-150 g miodu (w zależności od słodkości jabłek)  250 ml soku jabłkowego  kilka plasterków świeżego imbiru   sok z cytryny    Jabłka myjemy, obieramy

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 69

nich się zaliczacie, zachęcam do podwinięcia rękawów i poświęcenia 5 min na zagniecenie ciasta. Przepis jest mało wymagający, ciasto wyrabia się szybko, po dwóch minutach powinno odchodzić od dłoni i brzegów miski. Po wyrośnięciu bezproblemowo poddaje się wałkowaniu, wypełnianiu i rolowaniu. Połączenie jabłek z marcepanem jest moim małym eksperymentem, ale godnym polecenia. Jeśli oczywiście cenicie smak marcepanu(...)silikonowa podkładkę, wałkujemy na prostokąt, dość cienko, na grubość około 3 mm. Posypujemy całą powierzchnię niewielką ilością bułki tartej, wykładamy potarte i dokładnie odciśnięte z soku jabłka. Posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pocięty w cienkie plasterki chlebek marcepanowy. Delikatnie zwijamy roladę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do 170 stopni na około 50 minut

Kronika Piekarnika
Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową 180

szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Plenus  Masa owocowa: 1 kilogram śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki(...)małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone masło, wszystko łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia