opakowanie cukru waniliowego 200 ml ciepłego mleka 1 rozbełtane jajko "L" 400 gram mąki pszennej tortowej szczypta soli 3 łyżki miękkiego masła 1 duże, słodkie jabłko, sok cytrynowy do skropienia Wykonanie: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy łyżeczką cukru, skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy. Drożdże wkruszamy do dużej miski, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy(...)wyrabiamy ciasto, aż otrzymamy miękką, odchodzącą od dłoni kulę. Wstawiamy ją w misce do wyrośnięcia, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, aż podwoi objetość, tj. na około 30 minut. Po wyciagnięciu, przekładamy ciasto na silikonową podkładkę lub posypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 2 mm. Szklanką wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę startych, odciśniętych jabłek
Kronika PiekarnikaDODATKOWO : 4 jabłka garść suszonej żurawiny 2 duże łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki masła naturalnego 1 laska wanilii 200 ml mleka 1 łyżka cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują. Na naleśniki nakładamy
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto drożdżowe -350g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura -10g drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego -120ml oleju rzepakowego -200g puree z pieczonej dyni -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -200g jabłek(...)ksylitol lub cukier CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną). 2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne
Candy Pandaspełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego wyglądu oraz troszkę innego(...)równo przykryte. Jabłka obrałam, pozbawiłam nasion i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam cynamon do smaku (ok. 1/4 łyżeczki) i wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło
Waniliowe Improwizacjepokrojone w kostkę masło kakaowe do natłuszczenia naczynka krem czekoladowy do podania Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować za pomocą robota kuchennego na gładką masę, która powinna być puszysta i gęsta. Następnie dodać jabłko i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, udekorować i piec około 20 minut. Podawać po ostudzeniu z kremem
Poranek na słodkociasto na kruszonkę, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięBardzo dobre ciasto, nic suche. Bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam bardzo. Jeśli chcecie zrobić w większej blaszce to składniki należy podwoić. To ciasto jest na blaszkę o wymiarach 26-20 cm. Ciasto wszystkim bardzo smakowało. Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie(...)obrać i potrzć na tarce jabłka. Teraz kolej na mak i kaszę manną. Dodawać porcjami i mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60 minut. Sprawdzić stan
Kuchnia Pokoleńlubi jabłka w połączeniu z cynamonem to postanowiłam zrobić mu przyjemność i naszykować mu do pracy na II śniadanie naleśniki z jabłkami. Naleśniki te idealnie nadają się na obiad jak i na kolację. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody (u mnie mocno gazowana) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i mieszamy mikserem, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (ja mam taką specjalną patelnię niską do naleśników). Jak już będzie rozgrzana patelnia łyżką wazową nakładamy ciasto i smażymy naleśniki na rumiano z każdej strony. Jeśli mamy czas możemy najpierw wysmażyć naleśniki i później zabrać się za obieranie i prażenie jabłek. Jabłka obieramy
Piekielna Kuchnia Patikrem śmietankowy. Drugi rozdział to zbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty
Moja pasja smakuZnane lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki. Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru (można dać mniej) 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao cynamon (opcjonalnie) 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: 1. Jajka ubić(...)cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu
Kuchnia domowa Animielonego kardamonu odrobina cynamonu Przygotowanie; Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić ) Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą
Radość kipiąca uśmiechem.jabłka – 1,49 zł/kg Moje ulubione potrawy z 4 tygodnia to zdecydowanie sałatka z kaszy gryczanej z gruszką i orzechami, gryczane naleśniki z owocami i dal z soczewicy z ryżem. TYDZIEŃ 4 JADŁOSPIS kliknij w obrazek żeby zobaczyć w lepszej jakości Dzień pierwszy : Śniadanie: owsianka z jabłkiem i masłem orzechowym II Śniadanie(...)ciasto z poprzedniego dnia Obiad: gryczane naleśniki z musem owocowym (z bananów i owoców mrożonych) Kolacja: sałatka z ziemniaków i jabłek Dzień siódmy Śniadanie: tosty z awokado i jajkiem II Śniadanie: ciasto Obiad: naleśniki z poprzedniego dnia Kolacja: sałatka z poprzedniego dnia Cały jadłospis razem z przepisami i wyliczonymi kaloriami znajdziecie tutaj
Powiedz dietom niepyszne. Z podanych proporcji wychodzi ok 100 ciasteczek 250 g. twarogu półtłustego 250 g margaryny 250 g mąki ok 7 jabłek Jabłka pokroić w półksiężyce o grubości ok. 2 cm Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm, szklanką wykrawać kółka, na każdym kółku ułożyć półksiężyc jabłka i zamknąć, ale nie sklejać. Piec
Jadło i czytadłoJestem z tego ciasta naprawdę dumna!!! jest najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam! (oczywiście to subiektywna ocena) "trochę" roboty przy nim jest, może nie tyle pracy co czasu, żeby wszystko zastygło przez co mozolnie czeka się na efekt końcowy, który zapewniam jest tego warty! dlatego jeśli(...)sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone odstawiamy do wystygnięcia, ja wyciągnęłam z blachy, odkleiłam papier do pieczenia, następnie wyłożyłam blachę folią
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość