Żytnia tarta jabłkowa bez cukru FIT 163dodatku cukru. Brzmi intrygująco? Też tak myślę! Ciasto możemy podać z domowymi lodami bananowymi lub odrobiną ubitej śmietanki 30%. Świetnie smakuje na ciepło, jak i słodzona. Do dzieła! Składniki: – 150g mąki żytniej – 75g zimnego masła – szczypta soli – 3 banany – 2 łyżki soku z cytryny – 4-5 jabłka – 3/4 łyżeczki cynamonu – erytrol(...)Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki palcami, aż składniki się połączą. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Banany miksujemy na mus wraz z sokiem z cytryny i wylewamy na surowy spód. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w podłużne plastry. Plastry układamy w rozetę. Całość oprószamy cynamonem
Be Fit Be Strong
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 273prostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa ok. 100 g deserowej Wykonanie: 1. Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku(...)składników. 5.Wyjmujemy schłodzoną masę jabłkową. Połowe wyjmujemy na herbatniki. 6. Połowę ilości masy śmietankowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie pozostałą część masy jabłkowej, na niej masę śmietankowo- krówkową, Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce. alt="Andrzejkowa uczta
Kubki smaku
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie 231ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt! Składniki: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło(...)jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy
kulinarne odsłony pati
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 163mogłam zmrużyć oczu. Chociaż jeszcze nie pokroiłam ciasta to już wiedziałam, że się udało. Pięknie wyrosło, pachniało a ja chciałam dać mu w Świętym Spokoju wystygnąć żeby rano ugrillować i podać na śniadanie. Wymyślałam dodatki. Wiedziałam, że na dnie lodówki leżą gdzieś figi bo jesienią to u mnie standard. Są jabłka, bo one z kolei standardem są u mnie(...)będzie zdobić wierzch ciasta. Pozostałe trzy blenduję z jajkami na gładką masę. Dodaję przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia oraz posiekaną niezbyt drobno czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę ciasto w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdzam stopień wypieczenia patyczkiem. Jeśli cały jest suchy uznaję ciasto za wypieczone
Mango Papaja
Bułeczki na drugie śniadanie 224godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak
prawdziwe jedzenie
Drożdżówki bez mleka 339godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak
prawdziwe jedzenie
Proste ciasto migdałowe z malinami 227jeżeli musimy już coś piec to najlepiej żeby było szybko, łatwo i przyjemnie Dlatego mam dziś dla was super smaczny wpis na ciasto migdałowe z malinami. Oczywiście owoce wybieracie dowolne, wystarczy użyć tu jabłek w cynamonie, a ciacho wyjdzie typowo jesienne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a spełniając jeden warunek będzie też ciastem szybkim: wystarczy dzień wcześniej (albo przynajmniej
Relaxtime
Szarlotka japońska 153Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec
To co kocham
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z kremem orzechowym 254przy okazji zaspokoić apetyt na wszelkie słodkości. Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie tu: Ciasto marchewkowe Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g erytrytolu lub ksylitolu 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 1/2 startego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę
Healthy food explorer
Korzenne ciasto z jabłkami 173jabłka 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka konfitury z moreli Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym. Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto
AZgotuj!
Placki gryczane (bezglutenowe) 216syrop mieszamy razem (wystarczy rózgą, nie musi być mikserem). Następnie dodajemy mąkę i sodę i całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie wlewamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor, kładziemy na wierzchu kawałek jabłka i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na taki sam kolor jak poprzednio. P.S. Bardzo chłoną tłuszcz w trakcie smażenia
Czary - gary w kuchni
Pleśniak jabłkowy 182białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek d odajemy cynamon i mieszamy. Białka z dodatkiem jednej(...)dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem
Emcia Pichci
Jabłecznik z bitą śmietaną 377strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą bitej śmietany. Przepis można wykorzystać w tortownicy(...)zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z jabłkami i bitą śmietaną rozpływa się w ustach
Smakołyki Bereniki
Prosta szarlotka krucho drożdżowa 125śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 i 1/2 kg jabłek Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem pudrem. Po chwili powinny same się rozpuścić. Tłuszcz siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrobione drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Obie części rozwałkowujemy(...)papierze do pieczenia na wielkość blachy ( 23x33 cm) . Jeden placek wykładamy na blaszkę i posypujemy cienką warstwą kaszy manny. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru soku, a następnie rozkładamy na cieście, posypujemy cynamonem i jeszcze raz cieniutką warstwą kaszy manny. Przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut
Cynamonowe szczęście
Letnie ciasto z owocami – babciny przepis, który zawsze wychodzi 474połączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek. Letnie ciasto z owocami: 2 lekko czubate szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)wanilią (babcia używała wanilinowego) 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek) cukier puder do posypania Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być
Poezja smaku