ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:350/762)

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 166

słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka(...)ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z jabłkami 86

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1   szklanka cukru 5 łyżek oleju 5 jajek 5 jabłek Kilka kropel olejku waniliowego Tłuszcz do smarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej do wysypania posmarowanej tłuszczem tortownicy Cukier puder do posypania upieczonego ciasta. Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem(...)ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijać a następnie mąk 1) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i olejek waniliowy. Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości cząstki, dodać do gotowego ciasta i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, napełnić ciastem. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut

Na słodko lub wytrawnie
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 151

drożdży instant 1 łyżeczka soli ½ szklanki ciepłego roślinnego mleka ½ szklanki wody 2 łyżki oleju Cebulowy farsz: 3 średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Obierz i pokrój jabłko w drobną kosteczkę i dorzuć do cebuli. Całość zamieszaj, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.  Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części i uformuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem

Roślinna - blog wegański
Seromak 248

szukacie sprawdzonych przepisów na sernik czy makowiec. By temu dogodzić, mam dla Was dwa w jednym- seromak na kruchym spodzie. Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka i bakalii, a na nim słodki i kremowy serniczek. Ciasto bajecznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ja seromak upiekłam na tegoroczne Święta Wielkanocne. Wszystkim bardzo smakował i z wielką chęcią brali dokładki ;) Polecam! Składniki(...)Dodatkowo:  cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto półkruche: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, a następnie wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa makowa: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Rodzynki zalać

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka 218

gładką masę, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki tartej * dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie) Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Do jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej. Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać. Ponadto: 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem. Na ciasto położyć nadzienie. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć

Kuchnia smaków
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 144

ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne.  W połączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek z żurawiną i jabłkiem 110

Potrzebowałam ciasta na niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty! Na szczęście ciasto było pyszne szybko

Polska Zupa
Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone 209

smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5  szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka oleju Na mus jabłkowy: 3-4 jabłka ( najlepiej renety) łyżka miodu łyżeczka masła opcjonalnie łyżka cukru lub więcej miodu(...)schodzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondelku razem z masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić.  Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka

Maślane ciasteczko
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 121

orzechowego 150 g jabłka 5 g oleju kokosowego cynamon Banana obierz, przełóż do miski i rozgnieć. Dodaj mleko sojowe oraz masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. W tej mieszance maczaj chleb i smaż na patelni bez tłuszczu. Jabłko pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej koksowy z cynamonem. Podsmażaj na nim jabłka. Tosty podawaj z karmelizowanymi jabłkami. RAZEM(...)zimnej wody szklanka mleka sojowego 10 g miodu 100 g jabłka Do garnka przelej mleko, dodaj miód i gotuj na wolnym ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj

365 dni dookoła kuchni
TRIO BOŻONARODZENIOWE 150

Kruche ciasto(...)sztywną pianę.  Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Jedną część cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą makową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka, kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut

słodki bratek
Drugie śniadanie – zdrowe przepisy na cały tydzień 1980

banana, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych. Niewielkie placuszki smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki równomiernie się usmażyły i nie były surowe w środku.   Dzień 2. Placuszki jaglane z jabłkiem i cynamonem Czas wykonania: 15 min Ilość porcji(...)syrop klonowy Przygotowanie: Wystudzoną kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron.   Dzień 3. Musli bananowe

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka w cytrynowym cieście. 149

soczyste nadzienie. Pycha! Idealne zarówno na większe imprezy, jak i do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Bardzo polecam!!! Składniki na szarlotkę w cytrynowym cieście: na formę 24x28 cm NADZIENIE: 1 litrowy słoik musu z jabłek (lub 1,5 kg zasmażonych na mus jabłek) cukier do smaku ewentualnie cynamon      Mus podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem(...)CIASTO: 150 g masła 250 g cukru 6 jajek (żółtka i białka osobno) skórka i sok z 1 cytryny 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia      Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesianą mąkę

Rozpustne gotowanie
Jabłka w Cieście Dyniowym 161

okazały się tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zjadłam je wszystkie, czyli z dwóch jabłek. Albo byłam tak głodna, albo były tak smakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego  puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido(...)mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą.  Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki. Każdy plaster maczałam w cieście i układałam na rozgrzanej patelni, wcześniej tylko spryskanej odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego. Smażyłam po dwie minutki na każdą stronę jabłka

Blondynka Gotuje
Babka Na Oleju Z Jabłkiem I Brzoskwinią 148

Taką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń z ciasta z kaszy manny   <--klik,  to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;) Składniki na foremkę 25 x 11 cm 3 jajka klasy L 1 i 1/3 szkl mąki pszennej(...)łyżki budyniu waniliowego  ( może być tez inny ) 1 jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki ) 1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone

Gotowanie...to proste !