ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:347/762)

Szybka szarlotka z posypką z migdałami 520

Jako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :) To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam... Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej(...)łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło

Proste Potrawy
Tarta z rabarbarem i jabłkami 153

żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Torcik jabłkowy 152

twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto:  2 jajka 100 g cukru 40 g masła 80 g mielonych orzechów włoskich(...)będą się rozpadać). Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jabłek, wymieszać i wystudzić. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wylać ją na masę serową. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić

My simple kitchen
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 127

pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka(...)ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 188

ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat, w celu odgazowania. Jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować do duży okrąg o średnicy około 40-50 cm. Okrąg podzielić na 32 trójkąty. Na każdy trójkąt, u jego podstawy, kłaść kawałek

moj przepis na
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 200

Składniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do

Szkrab Je Sam
Odwrócone "amerykańskie" z orzechami 113

wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu glazura orzechowa: 15 dkg drobno posiekanych orzechów(...)cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut  ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę

Maślane ciasteczko
Mazurek czekoladowo-jabłkowy 145

blaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem. Ciasto: • 40 dag mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki(...)zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć nim jej dno.Z resztek ciasta uformować wałeczki. Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić. Jabłka obrać

Moje domowe kucharzenie
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 189

pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek, albo kwaskowaty rabarbar. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać ksylitolu, użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol(...)jest tak klejący jak cukier i ciasto może się rozpadać (szczególnie, gdy jest ciepłe), z cukrem będzie bardziej zwarte. Ciasto nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (np. z lodami waniliowymi), jak i przestudzone. Następnego dnia smakuje najlepiej, ale prawdę mówiąc marne szanse, że go nie zjecie od razu Składniki na 12 porcji : 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mielonych migdałów

Dietolog
Ciasto z maślanką i owocami 281

upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny(...)cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem

Smakowy Raj
Szarlotka na biszkopcie z galaretką , budyniem i posypką z prażonych migdałów . 192

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl(...)kogel mogel , następnie dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 ja miałam w kształcie serca   wysmarować margaryną , wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i pokroić w kostkę , przełożyć do garnka , dodać cukier i cukier waniliowy, cukru dodajemy w zależności od słodkości jabłek , moje były słodkie. Jabłka

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z jabłkami i czekoladową polewą 153

samopoczuciu. To kto z Was się skusi? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g twarogu odrobinę mleka 1 jajko 50 g masła (roztopionego) 75 – 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczyptę soli 1 łyżka startej skórki cytrynowej 400 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 kg kwaśnych jabłek (pokrojonych w grubsze plastry) sok z cytryny 3 łyżki(...)jajkiem, masłem, cukrem, solą i startą skórką cytrynową do rozpuszczenia cukru. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i umieszczamy na blasze do pieczenia (ja miałam taką z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pociętę jabłka, które poszypujemy cukrem i cynamonem. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 226

lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) CIASTO: * mąka ( ja zmieszałam pół na pół pszenną z żytnią ) – 250 g * masło min.82% – 125 g * cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia(...)białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości tokaju, resztę gotujemy z cukrem i cały czas mieszając dodajemy rozrobiony budyń. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem

Ostra na Słodko