ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:339/762)

SZARLOTKA SYPANA 106

jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę manną. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Formę do ciasta (u mnie tortownica średnicy 24 cm) natrzeć masłem. Wysypać do formy 1/3 sypkich składników, na to kilka cienkich plasterków masła, kolejno połowa startych(...)jabłek. Na jabłka posypać połowę cynamonu. Następnie znów 1/3 sypkich składników, kawałki masła, jabłka, cynamon i ostatnia warstwa to reszta sypkich składników i znów kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzać do 180'C. wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje z lodami :) Jeśli chcecie

Zrób to smacznie
PYSZNE, WILGOTNE CIASTO Z OWOCAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 431

Pyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, z dodatkiem owoców (u mnie jabłko i maliny), obsypane kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki ciasta(...)wiórków kokosowych - 7 łyżek ksylitolu lub cukru (np.trzcinowego) Z powyższych składników zagnieść kruszonkę. Mnie wspomaga w tym jak zwykle hak miksera, ale można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Dodatkowo: - 1 jabłko - 150g mrożonych malin lub dowolne inne owoce W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Mieszając dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem

Smaczne Zdrowe
Kołocz z jabłkami 150

typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masa serowa: Jabłka pokroić w kostkę i gotować do czasu odparowania nadmiaru

My sweet a life
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI 123

Jesienią witamy gruszki i jabłka. Chociaż nie ma już świeżyć malin czy jagód na bazarku to nie znaczy, że nie można przygotować pysznego ciasta z owocami. To ciasto przygotowuję często i nie wyobrażam sobie aby zabrakło go na stole. Ciasto jest aromatyczne dzięki gruszkom gotowanych w przyprawach i mocno czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli

Kuchnia w oparach
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 146

może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe(...)oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 125

może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe(...)oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 175

wody. Odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do wyrośniętego zaczynu dodać starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości 2-3 mm.  Każdą bułeczkę posmarować wodą, w środek wcisnąć plasterek jabłka.  Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto wiosenna tęcza 87

jedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂 Składniki (35x23cm): Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...) dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać.  4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, zalać tężejącą czerwoną galaretką, znów włączyć do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem 191

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów

Kuchnia PROzdrowotna
Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa na jesień 137

mało czasu, korzystam z gotowego nadzienia. Tym razem powstała  Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa . Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 150g margaryny roślinnej - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: tortownica(...)średnicy 22cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce. Zawijam w folię i odstawiam na jedną godzinę do lodówki. Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część na koło, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam nadzienie. Wałkuję resztę ciasta, które nakładam na wierzch, sklejam z bokami. Z odrobiny ciasta można też wyciąć

Kuchnia co dnia
Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną 535

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku

KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczna szarlotka + film 155

prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru(...)wylepiając boki formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy

Smakowite Dania
Puszyste racuchy bez drożdży 121

Dawno nie było u mnie racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut(...)więcej]  2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Jajko z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo na przemian  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na plasterki.Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć niewielkie porcje z obu stron na rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Nie daleko pada jabłko od jabłoni 244

Nadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja...  Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka(...)Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam" w ciasto.  Wszystko wylądowało na 50 min. do 170st. (można na dłużej jeśli patyczek nie będzie suchy).  Ciasto wystudziłam, wyjęłam z blaszki, ale zanim posypałam cukrem

bastalena
Chleb z jabłkiem i bananem 139

chleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb(...)jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb z jabłkiem i bananem   Składniki zaczynu 35g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /, 135g wody, 180g tartego jabłka ze skórką. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 230g mąki żytniej typ 720, 300g mąki pszennej chlebowej, 300g wody, 220g rozgniecionego na papkę banana, 15g soli Wszystkie składniki ciasta mieszamy

Leśny Zakątek