Kolejny zaległy przepis oczekujący na publikację. W ostatnim czasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie(...)pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około
peggiwkuchnimoim czujnym nadzorem je przygotowały – mieliśmy przy tym mnóstwo fajnej zabawy. Możecie od razu przygotować większa ilość ślimaczków – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM Składniki: Ciasto : 400g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta(...)masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy cienko kremem czekoladowym, potem prażonymi jabłkami, zwijamy w roladę. Potem ostrym nożem kroimy plastry rolady
Dorota SmakujeBardzo kruch e ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach. Składniki na ciasto : 350g mąki 4 żółtka 250g margaryny(...)rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy. Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki
charlotte gotujespienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto. 2 keksówki silikonowe, do keksówek wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć jabłka. Z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i wysypać na jabłka. piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około(...)minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane kakaowe jest również doskonałą bazą do dużej ilości jabłek i jest coś jak szarlotka........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno. Ciasto idealne na jesień. Będzie znikać szybko. Zapewniam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 - 5 jabłek kilkanaście śliwek 1 łyżeczka cynamonu + 1 - 2 łyżki cukru(...)Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Podsmażyć z odrobiną cukru i cynamonu. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek. Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na jasne
Sto kolorów kuchnilodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach. Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie. Podczas podpiekania ciasta, przygotowujemy budyń(...)łącznie dla 2 torebek budyniu). Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń. Na budyniu rozkładamy jabłka. Na jabłkach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę
Smak mojego domuciasta na świątecznym stole. Jeżeli brakuje Ci czasu, albo ochoty ;) na pieczenie całej blachy jabłecznika - to jest przepis właśnie dla Ciebie. Składniki: 3 jabłka szara reneta 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (50x25 cm) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Lukier: 50 g cukru pudru 2 łyżki wody Jabłka obrać i usunąć gniazda(...)się rozpadać, tylko delikatnie zmięknąć. Odstawić do przestudzenia. Obydwa płaty ciasta francuskiego rozwinąć. Z każdego z nich wyciąć parzystą ilość kółek o średnicy 5 cm (fot.1) . Ponieważ ciasto francuskie szybko wysycha, polecam przykryć 1 płat (którego nie używamy) bawełnianą ściereczką. Na połowie z wyciętych wcześniej krążków ciasta, nałożyć jabłka (fot.2) . Następnie każdy przykryć drugim krążkiem. Docisnąć krawędzie najpierw
Świat Ciastarazem postanowiłam przełamać cynamonowy monopol na aromatyzowanie ciast z jabłkami i zastąpić go świeżo startym korzeniem imbiru, który dodałam do ciasta. Wyszło dość interesująco, nieco pikantnie z lekkim powiewem świeżości. Ciasto jest puszyste i wilgotne a jabłka, częściowo w nim zatopione, przykrywa warstwa delikatnych pistacji. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego.” Czytaj więcej
Wiem co jemŚnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny? SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA Składniki: ciasto marchewkowe: 1 szkl mąki 1 szkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego(...)Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm) Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami. D o utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy dokladnie. Masę przelewamy do foremki 17 cm i pieczemy okolo 40 minut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło). Ostudzone ciasto przecinamy
Bon appetit mon amieposmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę ,3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość siekamy nożem do połączenia się składników , następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy kruche ciasto. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy(...)godziny do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy . Obrane jabłka kroimy w plastry . Jedną częścią ciasta wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę . Na cieście rozkładamy pokrojone jabłka ,a na nie nakładamy ubitą pianę. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce drugą część ciasta . Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smakowite Daniazagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem wanilinowy. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i piec godzinę w temperaturze 180 st. Smacznego
Zielona KuchniaDrożdżówki z jabłkami, które są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, bułki, a najbardziej zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić na 12 równych części. Z każdej części rozwałkować prostokąt i z jednej strony naciąć paseczki do 3/4 prostokąta. Na gładkiej części ciasta nałożyć jabłka i zwinąć
O kuchni z uczuciempamiętało co to było za ciasto, mgliście pojawiały się jabłka i kakao. Niedawno odkryłam o jakie ciasto chodziło! znalazłam ten przepis w Kuchni Bazylii . Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne! Wściekła szarlotka 6 jabłek szarlotkowych 1 szkl. cukru cukier waniliowy 4 jajka 2 szkl. mąki pszennej po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia(...) obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i czekamy 20 minut, aż puszczą sok (nie odlewamy go). Wszystkie składniki ciasta łączymy na jednolitą masę. Mieszamy dokładnie z jabłkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez
Dzieje kuchennej Wiewiórybułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując je cynamonem. Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjekażdy sobie z nim poradzi, bo po prostu tego ciasta nie da się zepsuć :) Ma tylko jedną wadę - ekspresowo znika z talerzyka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 1 szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 10-12 szt. małych jabłek (np. papierówek, antonówek) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju(...)gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Jajka utrzeć razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie (ciągle mieszając) dodać olej, ekstrakt, a potem stopniowo dosypywać mąkę. Do ciasta dodać połowę pokrojonych jabłek, delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Piec przez ok. 45 min. - do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem
Domowa Cookierenka Agi