ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:58/71)

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 159

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren(...)wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia

Pyry na Gaz
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 165

ostatnie zaparły mi dech. Ręcznie malowane, po prostu dzieła sztuki. Na wieść, że pochodzą z Polski, poczułam niejaką dumę z rodaków. Zachwyceni, kupiliśmy dwie, które ozdobią nasz wigilijny stół. O ile C. przemoże się i pozwoli mi je zapalić... Razem ze świeczkami do domu wróciły z nami dwa bałwanki, trochę bombek i urocza miseczka, która natychmiast została wypełniona pierniczkami. Szczerze(...)zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę z przyprawami, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 6 mm, wycinać foremkami łosie (lub inne dowolne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulchne pierniczki świąteczne 296

Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje

Gotuj Z Muzyką
Uszka z kapustą i grzybami 166

Uszka z kapustą i grzybami Uszka, to tradycyjne świąteczne danie. Najlepiej smakują z dobrze doprawionym domowym czerwonym barszczem . Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt jest

Słodkie okruszki
Ryba po grecku 313

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też(...)odstawić. Przygotowanie ryby: Rybę opłukać, położyć na talerzu aby obeschła, lub osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokim talerzu wymieszać 3-4 łyżki mąki z wodą, tak aby powstało gładkie, gęste ciasto, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Filety ryby lekko oprószyć mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba

Codzienne Gotowanie
Pierogi z Kapustą i Grzybami 175

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy

Słodka Strona
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 330

wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami to też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi z kapustą i grzybami. Nie wiem, czy wynika to z dość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu(...)mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Piernik Staropolski z marcepanem! 271

orzechy. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C. Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy na minimum 1 dzień i potem przekładamy konfiturą. KONFITURA: - pomarańcze obierz ze skórki, koniecznie usuń(...)pięknym obrusem  Falling Stars uszytym z tkaniny zdobionej efektownymi haftami gwiazd w kolorach srebrzystym i złocistym, to z pewnością jest nakrycie, które podczas zimowych świąt doskonałe uzupełni magiczną, wigilijną aranżację wnętrza naszego domu. Stół ozdobiłam dodatkowo nowoczesnym designerskim świecznikiem  Cups,   to produkt dedykowany dla osób nietuzinkowych, lubiących oryginalne rozwiązania. Metalowa czarna rama wraz ze złotym wnętrzem świecznika

SMYKWKUCHNI
Krokiety z kapustą i grzybami 159

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 159

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarne S.O.S.
Drożdżowe racuchy 186

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijny barszcz z uszkami 462

moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony z domowym zakwasem i uszka grzybowe, bez  którego barszcz nie może się obejść... Składniki na barszcz czerwony: 1,5 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu(...)natką pietruszki.  Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić.   Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli   Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto

Czerwień i błękit
MuffinkiCzekoladowo Piernikowe z Powidłami Śliwkowymi 203

kochani piszę ten post popijając kawę w wigilijny poranek. Muffinki pyszne, czekoladowe, mokre z nutką piernikową. Nie są trudne w wykonaniu. Oryginalne źródło przepisu :Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie(...)przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę i  mąkę z przyprawą, proszkiem i sodą. Ciasto wyłożyłam do papilotek, w taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekłam

Blondynka Gotuje
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 180

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety z grzybami i soczewicą 183

Magda Dla wszystkich co wigilijny barszczyk obowiązkowo zagryzają chrupiącym krokietem mam niespotykaną propozycję – krokiety z farszem z zielonej soczewicy oraz aromatycznymi grzybami. Smakują obłędnie, dominuje w nich świąteczny smak grzybów, więc dla wszystkich sceptyków, że przecież soczewica i w ogóle, od razu mówię – poczujecie przede wszystkim grzyby. Soczewica jest wypełniaczem, który idealnie pasuje, uzupełnia i w pełni oddaje(...)przygotowujemy naleśniki – do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej, dodajemy sól, lubczyk i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki – możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki do uzyskania takiej konsystencji. Z gotowego ciasta pieczemy naleśniki.   Łączymy farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania