ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:53/71)

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 135

wyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy(...)misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut. Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać  zimną wodą. Dodać do grzybów 2 czosnek oraz liście laurowe. Zostawić

Kuchnia w oparach
Świąteczne ciasteczka kakaowe 191

Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie  ozdobioną i kolędą ulubioną.  To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności.  Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania.  Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych,  ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję.  Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie(...)mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy.  Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa.  Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami

Moniki Smakołyki
Jak pierogi staly sie tradycja 192

zapisuje na kartkach, potem skreslam, poprawiam. Od nowa obmyslam wigilijne menu. Mimo tej niepewnosci i braku zdecydowania na mojej liscie jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji.Niektore z nich znam od dziecka, bo tradycyjnie pojawialay sie na naszym stole co roku. Pamietam ich wyglad i smak. Nie wyobrazam sobie, ze dzis mogloby ich zabraknac.Ale(...)maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace.Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi.Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko

Przysmaki Karolki
Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną 1002

Krokiety! Moje ulubione danie na Wigilijnym stole, ale przyrządzam je również na inne okazje. Zawsze robię dość dużą ilość, ze względu na to, że jest to dość pracochłonne.  Składniki 1 jajko 0,5 l mleka 0,5 szklanki mąki 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)czas, czasami należy dolewać wody. Kapusta ma być miękka. Pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie należy zrobić naleśniki. Ubijamy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się, sprawdzamy to za pomocą łyżki, lejąc ciasto z wysokości. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy trochę mąki, jak za gęste trochę mleka. Naleśniki

Delusional Trine
Owsiane ciasteczka 181

naszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.  Serdecznie je polecam, żeby na stole(...)ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 337

najlepsze, jeżeli pozwolicie mu porządnie 'odpocząć' ;) Można nawet przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia pozostaje jedynie usmażyć fantastyczne naleśniki :) Na patelnie wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy cienką warstwę na całej patelni, smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Krok 2. Przygotowujemy farsz: Wstępnie osączoną z zalewy kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia(...)naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Z czym podać krokiety z kapustą i grzybami. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :) Smacznego :) Zobacz pozostałe sprawdzone przepisy na fantastyczne potrawy świąteczne >>> krokiety z kapustą

Moja Książka Kucharska
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 135

Ciąg dalszy wigilijnych pomysłów. Spisuję dla Was ten przepis i właśnie pochłaniam kolejnego pierożka. To jest minus przygotowywania i proponowania Wam świątecznych potraw z odpowiednim wyprzedzeniem- człowiek chodzi objedzony choć do Świąt zostało jeszcze kilka dni. Oby więcej tylko takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje(...)średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej mąki żytniej 200 ml mleka jajko  5 łyżek oleju łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 20 g drożdży dwa żółtka ziarna czarnuszki Na początek ugotujcie

Pichceniomania
Pierogi z kapustą i grzybami 150

Pierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej(...)trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody

Posadzone i zjedzone
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 320

Pierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz przygotuję ją dla swoich gości. Przepis wypatrzyłam u Uwielbiam gotować. Składniki:450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)4 jajkasól, pieprz1 ząbek czosnku1 opakowanie wędzonego łososia1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Następnie serkiem kanapkowym posmarować ciasto szpinakowe, rozłożyć na całości plastry wędzonego łososia. Następnie zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać pokrojoną w plastry

Pasja Smaku
Torcik z piernika staropolskiego 147

okazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na  piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów(...)bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. • Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed

To co kocham
Pierogi z kapustą i grzybami 214

zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników(...)odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą

Kulinarna Pokusa
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 155

stresować na Wigilię, co mi się nigdy nie udaje, zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy grzyby, pokrojoną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Obficie przyprawiamy pieprzem, mniej hojnie solą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: kilo mąki całe jajko 4 białka z jajka łyżeczka soli łyżka oleju 2-3 szklanki ciepłej wody Tradycyjne ciasto na Wigilię jest postne, czyli bez jajek, ale wtedy jest twarde

Ugotowane pozamiatane
Pierniczki świąteczne 233

Pierniczki świąteczne(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu- 2

Gotuj Z Muzyką
Żegnamy truskawy 170

takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna(...)Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, dodajemy żółtka i masło. Zarabiamy nożem. Teraz czas ubrudzić ręce, więc warto mieć przygotowaną gorącą wodę w jednej szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję

les mirabelles
Pierogi z kapustą i grzybami 127

wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela angielskie(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.  Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo

Kulinarne życie