ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:53/71)

Torcik z piernika staropolskiego 161

okazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na  piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów(...)bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. • Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed

To co kocham
Pierogi z kapustą i grzybami 236

zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników(...)odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą

Kulinarna Pokusa
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 175

stresować na Wigilię, co mi się nigdy nie udaje, zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy grzyby, pokrojoną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Obficie przyprawiamy pieprzem, mniej hojnie solą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: kilo mąki całe jajko 4 białka z jajka łyżeczka soli łyżka oleju 2-3 szklanki ciepłej wody Tradycyjne ciasto na Wigilię jest postne, czyli bez jajek, ale wtedy jest twarde

Ugotowane pozamiatane
Pierniczki świąteczne 248

Pierniczki świąteczne(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu- 2

Gotuj Z Muzyką
Żegnamy truskawy 181

takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna(...)Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, dodajemy żółtka i masło. Zarabiamy nożem. Teraz czas ubrudzić ręce, więc warto mieć przygotowaną gorącą wodę w jednej szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję

les mirabelles
Pierogi z kapustą i grzybami 144

wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela angielskie(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.  Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo

Kulinarne życie
Najtańsza wigilia 146

Znane głównie w Łodzi. Składniki: - grzyby z wcześniejszego przepisu  Wykonanie: Grzyby podsmażamy na patelni. Można wcześniej obtoczyć w mące. Seler po grecku Jest takie danie, które uchodzi za wigilijne. Ryba po grecku. Problem w tym, że Grecy takiego przepisu nie znają. Nie wiadomo dlaczego tak to nazwano. Być może dlatego, że warzywa w towarzystwie pomidorów są w Grecji bardzo(...)krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem w UK, to kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 218

Wieczerza wigilijna, czas spędzony z rodziną, niepowtarzalna atmosfera i chęć zatrzymania tych chwil, najlepiej zamknięcie ich w butelce, aby na cały rok wystarczyło. Jest to ten moment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał(...)szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest dość luźne w swojej konsystencji ale nie trzeba

MamaOskarka
Krokiety z farszem pieczarkowym 121

Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być zwarty i pikantny. 4. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zmiksować na niskich obrotach miksera na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 15-20 minut. 5. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć nieduże naleśniki z obu stron na rumiano. 6. Na każdym naleśniku nałożyć część farszu. Brzegi naleśnika założyć

Danka Pichci
chrupiące drożdżowe paszteciki z pieczarkami 211

chrupiące paszteciki  W większości domów paszteciki podawane są w wieczór wigilijny, a później  zapomina się o nich  na długo . U mnie w kuchni jest trochę inaczej i ten smakowity wyrób, od lat jest serwowany na powitanie nowego roku.  Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego już(...)dodajemy  sól,  łyżkę roztopionego masła, oraz letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy łyżką stopionego masła i wkładamy do miski. Misę

Miód i pieprz
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 108

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów(...)podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy.  Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ ok. 500) 1 i 1/4 szkl. mleka wymieszanego z wodą (50/50) 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego

Czarnawisienka
Słodkie środy - Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki 177

Najpiękniejsze Święta bo Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż... Za kilkanaście godzin zasiądziemy z najbliższymi do Wigilijnej wieczerzy podczas której dzieląc się opłatkiem będziemy życzyć sobie wzajemnie zdrowia, radości, pogody ducha i uśmiechu oraz spełnienia najskrytszych marzeń. My już dziś chciałyśmy Wam, nasi drodzy czytelnicy życzyć przede wszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy.  Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy  Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy.  Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości  Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.  Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka II 106

minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów