ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:185/239)

Zupa grzybowa z chrzanem 108

Czas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka "Orzeszki" wypiekane na patelni 192

się ważniejsze. Aż w końcu początkiem roku trafiłam na jakąś okazyjną ofertę i stwierdziłam, że teraz albo nigdy. Kupiłam! W szafce odleżała swoje i właśnie dopiero na święta wielkanocne postanowiłam spróbować swoich sił i ... jej możliwości! Obawiałam się, że będą się znacznie różnić od tych pieczonych przez Mamę, tradycyjnie w piekarniku, tym bardziej, że były bez jakichkolwiek spulchniaczy(...)receptury Mamy, to różnicy nie było żadnej :) Wielka miska gotowych orzeszków rozeszła się błyskawicznie, co tylko utwierdziło mnie w tym, że zakup patelni był strzałem w dziesiątkę! Składniki na ciasto: 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 żółtko 150g masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśniej 18% śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem orzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocny przysmak spod Wezuwiusza 149

Kochani, polska Wielkanoc jest cudowna. Ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości? Nasze tradycje, potrawy- są niepowtarzalne i najlepsze na świecie! ;) Jednak chcę Wam dzisiaj zaproponować danie, które w

Pichceniomania
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 137

Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych. Przygotowałam go z masą krówkową z dodatkiem mleka w proszku, przez co masa nabrała mocno mlecznego smaku. Tak przygotowany mazurek zasmakuje nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   200 g margaryny 1 jajko  4 duże łyżki cukru pudru  3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany(...)PRZYGOTOWANIE :  Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było zbyt klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiosenna sałatka na krakersach 598

takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości.  I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka(...)przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu  Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę)  36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym

bistro mama
Terrina z twarożku i łososia 85

Czas czytania: 2 min Pyszna i bardzo prosta wariacja na temat terriny, bez pieczenia czy gotowania. Terrina jest bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, zrobiona

SprawdzonaKuchnia.pl
BABKA CYTRYNOWA 161

Jest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.   Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy

Słodki Zakątek
CIASTECZKA CZEKOLADOWO - MIĘTOWE 142

roku, zamiast wielkanocnych mazurków, piekę ciastka. Różne, różniste. Każdy z domowników ma swoje ulubione, będzie więc w czym wybierać. Może i Wy się skusicie, na małe, mięciutkie ciasteczka. Ich czekoladowo-miętowy aromat, nie pozwala im się oprzeć :) SKŁADNIKI: 2 jajka 250 g mąki  200 g cukru pudru 100 g masła 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)posiekanej drobno świeżej mięty A jak to zrobić: Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto przy pomocy drewnianej łyżki. (Ciasto może sprawiać wrażenie dość "luźnego") Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy, uformować

Kuchnia w opałach
Wielkanocne chlebki 140

niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Ja wrzucam składniki w misę kMix'a i mam troszkę czasu dla siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Z ciasta wykrój

Wielki apetyt
Mini brioszki 151

suchych drozdzy1 malenkie jajko1 lyzka maku do posypania lub grubego cukru(Hagelzucker)Do posmarowania:zoltko wymieszane z 2 lyzkami mlekaPrzygotowanie:Powtarzamy wszystkie czynnosci jak przy wykonywaniu ciasta drozdzowego.Formujemy z ciasta walek  i odcinamy 9 rownych czesci.Z kazdej czesci robimy jedna duza kulke i druga malutka.Do przygotowanych foremek silikonowych wkladamy duze kulki.Wierzchy  ulozonych kul smaruje woda i przylepiam(...)rownoczesnie z brioszkami pieklam chalke i zajelo mi to 25 minut.Lekko studzimy na kratce,bo jeszcze cieple sa najlepsze.Serwujemy z maslem,twarozkiem lub konfitura.Smacznego!Brioszki ktore przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego mozemy wzboganic dodatkiem szafranu i rodzynek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ostatnia wielkanocna babka 159

już po Świętach, gdy wybierałam się do koleżanki z wizytą. Zaopatrzona byłam w duże, czekoladowe jajka dla jej pociech; pomyślałam też, że miło by było zjeść coś jeszcze w wielkanocnych klimatach do kawki (najlepsza kawa - tylko u Karoliny). A że pomysł na taką właśnie babkę chodził za mną już od dawna, zabrałam się do pracy. Tak naprawdę(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka czekoladowa 116

Pyszna babka czekoladowa będzie królowała na Waszym wielkanocnym stole. Proponuję ją w wersji jeszcze bardziej czekoladowej, czyli z polewą gorzej czekolady. Zapewniam, że nie zakończycie na jednym kawałku! Składniki: 50 g gorzkiej czekolady 150 g masła 4 jajka 200 g mąki 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Rozpuścić czekoladę z masłem i ostudzić(...)kakao. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawać małymi porcjami masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Okrągłą formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczoną babkę odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
STAROPOLSKA BABA PARZONA 203

Przepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw(...)wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Dodaj części bakalii

RAROSSA
PUDDING Z NASION CHIA, KIWI I BANANA 154

Lekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe 147

kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem. Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić. Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą(...)Ps.Mój Wypiek bierze udział w Akcji na Durszlaku- Wielkanocne wypieki z Delectą

Wanilia i Kardamon
Ekspresowa Babka Wielkanocna 214

Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)SKŁADNIKI                5 jajek1 szklanka cukru200 g masła 2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 łyżka ciemnego(...)Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajko w szynce 191

miniona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna", a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach.W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly(...)mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka.Dzis niektore z tych dan robie

Przysmaki Karolki
Mazurek wielkanocny 272

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki:  SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel(...)czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy

Gotuj z Mąką
Babeczki drożdżowe 153

Pyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego masła 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 gram świeżych drożdży 0,5 szklanka letniego mleka 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram płatków migdałowych Papilotki(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia