Podczas wielkanocnych przygotowań , warto pomyśleć o małych , słodkich ciasteczkach, dzieciaczki je uwielbiają, polukrowane lub oprószone cukrem pudrem, będą ozdobą stołu . Przepis znalazłam na wż , zmieniłam w nim tylko ilość cukru i aromat, ciasteczka są doskonałe, więc podzielę się przepisem z Wami :) Musiałam ciastek pilnować, bo znikały szybciutko, są przepyszne, mega kruchutkie, rozpływają się w ustach . I uwaga(...)Wesołych Świąt :) 50 dag mąki 28 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 ugotowane żółtka 2 surowe żółtka Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej
Takie tam pichceniewielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z limonki(...)cukrem aż podwoją swoja objętość. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Na końcu dodajemy sok z limonki i mleko. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 ° C Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie jest to polewa karmelowa
Przysmaki Karolkiskladniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ktore bedzie bardzo elastyczne. Ciasta nie trzeba odkladac do lodowki, mozna od razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy mazurek lub kilka malych.Ja po rozwalkowaniu ciasta wycielam 7 okregow, ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta.Mazurki przed zrobieniem ramki (kulek) smarujemy rozmaconym jajkiem, a nastepnie robimy ramke z kuleczek lub waleczka.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki(...)ladnie polaczyc. Sciagamy garnuszek z ognia i dodajemy olejek pomaranczowy.Jeszcze ciepla masa napelniamy mazurki i przystepujemy do dekoracji. Gotowe mazurki odstawiamy do zastygniecia.Smacznego!Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna 2010" zorganizowanej przez Olge Smile.-------------------------------------------------------------------------Wszystkiem odwiedzajacym moj blog pragne zlozyc zyczeniapieknych, pelnych radosciSwiat Wielkanocnych
Przysmaki Karolkidruga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno będzie się zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół. Babka marmurkowa składniki: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 250 g mąki 125 g masła 3 jajka 120 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki(...)jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI : 150g polędwicy lub szynki saute, 2 łyżki majonezu lub 100 ml oleju i 3 łyżeczki musztardy, 1/3 papryki zielonej i czerwonej, 2 łyżki posiekanej natki
Tradycyjna kuchnia inaczejŚwięta to czas, który powinniśmy spędzać z rodziną. Wspólne pieczenie to naprawdę świetna zabawa i okazja do stworzenia czegoś wspaniałego. Te małe słodkości można przygotowywać z
Chocolate Muffin Blogzielonym owsem czuje się smak zielonego owsa, czysty i orzeźwiający. Dla mnie był wyczuwalny, bo znam ten smak, kiedy w ubiegłym roku robiłam krem z sokiem z owsa do wielkanocnego mazurka. Staram się pod koniec zimy i wczesną wiosną hodować różnego rodzaju zieleninę i wykorzystywać ją w kuchni w różnorodny sposób. Jest to dobry czas na kiełkowanie ziaren. Świeża trawa(...)łączyć z koktajlami warzywnymi i owocowymi. Sok z trawy jest świetnym naturalnym barwnikiem do kremów, lodów i wszędzie tam, gdzie chcemy podnieść atrakcyjność i właściwości zdrowotne deseru czy ciasta. Wszystkie zielone rośliny, jak wiadomo zawierają chlorofil, pigment wytwarzany w roślinie w procesie fotosyntezy pod wpływem światła dziennego, który jest niezbędny w naszym organizmie. Pomaga w pracy wątroby, oczyszcza
Leśny ZakątekJutro idziemy z koszyczkiem do święcenia, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i święta. Skoro święta Wielkanocne to i baranek. Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje. Składniki: 3 jajka 1 żółtko 125 gram(...)białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, dokładnie obsypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć baranka tak aby mógł sam stać. Smacznego
Krakowskie smaki AniOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w
Mania WypiekaniaNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana
Kulinarne Inspiracjebaby Wielkanocnej nie ma świąt. Bardzo fajny i prosty przepis na babkę wielkanocną na oleju. Bez problemu każdy sobie poradzi z tym wypiekiem. 4 jajka L 250 gramów mąki pszennej użyłam wrocławskiej 200 gramów cukru 3/4 szklanki oleju( szklanka 250 ml.) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie według uznania aromat waniliowy lub sok i skórka otarta(...)pieczenia, szczyptą soli i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy ewentualnie sok z cytryny lub aromat waniliowy Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy aż lekko przestygnie i dopiero
Andzia Pichciczyli, Wielkanocna Makowska Moc Składniki: 250 g (1 kostka) miękkiej margaryny (bez lakotozy np. benecol) 1 opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego 8 jaj przepiórczych olejek migdalowy - pare kropli 200 g cukru pudru 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär) 1/2 puszki maku z bakaliami Przygotowanie Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej(...)make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy
Lajtkraft food intoleranceJeżeli nie macie małej foremki do upieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy: 1 duże jajko 1/3 szklanki(...)sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem oraz oliwę i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec przez ok. 25 minut. Babeczki pospać cukrem pudrem
Jadło i czytadłoFerricelli al Rafano to kolejny mało znany szerszej widowni obiad z Włoch . Ten obiad zjadłem i zrobiłem tuż po świętach Wielkanocnych, kiedy w lodówce zalegała mi biała kiełbasa, jak pewnie w większości domów 😉. Pomyślałem sobie, że po prostu ją usmażę z cebulą i tyle, ale…bo zawsze jest jakieś. Myślę, jak biała kiełbasa to chrzan i zacząłem szukać, szperać(...)starty, tuż przed podaniem, tak jak najczęściej robi się to z serami. Tradycyjnie podaje się go z makaronem Ferricelli, który swoją nazwę zawdzięcza żelaznemu prętowi, wokół którego toczone jest ciasto w trakcie produkcji właśnie tegoż makaronu. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moją wersją makaronu z chrzanem, smacznego. PS. Danie sprzed szpitalnej przygody. Przede
RafalCookkulę, przekładamy do czystego naczynia i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Dwie miski o podobnej wielkości (o średnicy ok 24cm) owijamy folią aluminiową i dokładnie smarujemy olejem. Większą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt cienki na ok 4-5mm. Kroimy nożem na paski o szerokości ok 1,5cm. Na początku na jednej odwróconej misce układamy pionowo 12 pasków. Najlepiej wziąć(...)pozostałego ciasta ponownie odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki, ale długi na ok 80/90cm pasek. Rozcinamy, rolujemy i zaplatamy warkocz, z którego tworzymy okrąg na wierzch koszyczka. Na rączkę koszyka potrzebujemy trzech pasków o długości ok 60cm, również zrolowanych i zaplecionych w warkocz. By nabrała odpowiedniego kształtu układamy ją na drugiej misce pokrytej folią aluminiową. Z pozostałego ciasta robimy warkocz
Kuchnia w czekoladzie