Mięta pięknie wyrosła mi w ogródku i na skalniaku. W zeszłym roku przerobiłam ją na pyszny cukier miętowy i ekstrakt miętowy. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto
Cakes By KejtKolorowe lamingtony:Składniki:Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej)o 1/2 szklanki mlekao skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać
Mia Cucina Sofietaszklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąka i wyłożyć ciasto. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte
Tradycyjna KuchniaPrzepyszne i bardzo orzeźwiające ciacho, idealne na trwające upały :) Kruchy spód + rozpływające się w ustach nadzienie + chrupiący wierzch = niebo w gębie i pełnia szczęścia. Nie
Domowa Cookierenka Agiwraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ucieramy na puch margarynę. Kolejno dodajemy po trochu cukier i po jednym żółtku. Następnie dolewamy sok z połowy cytryny i śmietanę. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do babkowej formy wysmarowanej margaryną i obsypanej
Gotowanie moimi oczamiJeśli dość macie tradycyjnych strucli makowych, albo po prostu szukacie nowego a do tego bardzo prostego przepisu, to zdecydowanie sięgnijcie po przepis na prosty makowiec na
Mieszam w Garnkucytryny 1 szczypta soli wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon i miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy do połączenia się składników. Gofrownicę nagrzewamy, nakładamy porcjami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy
Domowy Smak JedzeniaTeraz jak słońca brak i szybko nie wyjdzie na dłużej warto ratować się czekoladą. Przynajmniej ja tak mam, czekolada jest dobra na wszystko. Ten chlebek który
Moje Małe CzarowanieDobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam
Moje domowe kucharzenieoprzeć. Polecam wypróbować! Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry. Składniki: ok. 600g jabłek sok z połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta *** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka
Blog z Apetytemsmaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli dodajemy większą część śmietany, ciągle miksując. W pozostałej śmietanie rozpuszczamy sodę i dodajemy
Tagebuch po polskuBardzo szybka, serowa babka, mięciutka i pulchna. Idealna do kawy i herbatki, a dla szczególnych łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na
dolcevitainmykitchenDziś zaproponuję taką trochę zdrowszą wersję zwykłego jabłecznika. Piszę zdrowszą bo z dodatkiem mąki żytniej i cukru prostego jakim jest glukoza. Jabłecznik zaskoczył mnie swoją kruchością
Moje Małe CzarowanieNie ma prawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy
Świat CiastaZnalazłam w sieci, zobaczyłam i chciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio
Moje Małe Czarowanie