Migdały to jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane „ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany(...)przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą) . 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników) . Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone
Moja DelicjaCiasto orzechowe z serem skyr to pomysł przy którym do samego końca miałam wątpliwości czy się uda. Udało się i było całkowicie warto. Wyszło bardzo przyjemne połączenie pomiędzy sernikiem a klasycznym ciastem. Dość wilgotne i mocno orzechowe. Dobrą robotę zrobił też dodatek skórki z cytryny. Ciacho bardzo mi posmakowało już samo w sobie. A myślę sobie że byłoby też idealną(...)osobno) 240 g zmielonych orzechów laskowych 300 g sera lub jogurtu skyr (chodzi o tą gęstą wersje) Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (góra dół). Masło ucieramy z połową cukru na puch. Ucieramy dość długo. Dodajemy żółtka i cytrynę. Teraz miksujemy już tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy orzechy i skyr. Znów krótko miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka
Relaxtimesobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog rudasłodycz tamta wersja ciasta jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka(...)łyżki cukru Krem śmietanowy: 500 ml śmietany 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru dodatkowo paczka duża herbatników dżem śliwkowy kakao gorzkie tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku a następnie po łyżce śmietany cały czas ucierając. Na koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy aż do ich połączenia
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 130 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z
Domowy Smak Jedzeniatroszkę , bo sezon truskawkowy u mnie dopiero się zaczyna..następnym razem dam dużo więcej...Ciasto upiekłam w ramach Ciasta na niedzielę .. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru 125 ml oleju 125 ml jogurtu naturalnego 35 dkg mąki pszennej 30 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 800 g świeżych(...)Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką [ u mnie wyłożona papierem]. Ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min
Moje domowe kucharzenieUcierane ciasto, które zawsze się udaje. Sekretem jest porządne ubicie jajek z cukrem aż do białości. Dzięki temu ciasto będzie puszyste. Składniki (blaszka 20x32cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g ulubionych owoców
Kuchnia domowa AniCiasto z rabarbarem i migdałami z dodatkiem jogurtu naturalnego należy do ciast, które zawsze znajdą swoich zwolenników. Miękkie, wilgotne i słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym
Pieguskowa KuchniaMoja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe
Wiszniówkagładkie. Misę z ciastem okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, odkryj misę i w sam środek ciasta uderz pięścią uwalniając bąbelki powietrza. Miseczkę z ciastek okryj tym razem przezroczystą folią spożywczą i wstaw na kolejną godzinę do lodówki. Pod koniec schładzania ciasta, rozpocznij ucieranie miękkiego masła. Masło(...)sposób, tym razem bez masła w środku. Złożoną kostkę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na jeszcze 1 godzinę. MIGDAŁOWE NADZIENIE Mielone migdały, jajka, słodką śmietankę, cukier oraz olejek migdałowy zmiksuj aż otrzymasz gładką pastę. Zimne ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na grubość 6 mm. Płat ciasta pokrój na 16 trójkątów, na każdym rozsmaruj migdałowy krem, zwiń
ProstePesto.plbyło grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą(...)karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy. Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo
Gotowanie moimi oczamiZapraszam na smaczne ucierane ciasto z niespodzianką w środku! Cały urok ciasta dają kulki serowe z nutą kokosową, które skryły się w trzykolorowym wilgotnym cieście pokryte lekką pierzynką z dodatkiem mascarpone. Ciasto: 6 jaj 2 szkl. mąki 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony 1 szkl. maku Masa serowa(...)dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek
Podróż w kulinariaCiasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto
Smakołyki BerenikiMiałam w domu gruszki. Mam też jabłka, ale one mogą spokojnie jeszcze trochę poleżeć i poczekać na swoją kolej. Nic im nie będzie. Gruszki za
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolentą. Moje bezgraniczne rozczarowanie objawiło się łzami w oczach, gdy po przekrojeniu ciasta ujrzałam perfekcyjny zakalec. Największa lebiega by się takiego nie powstydziła. Ech... Co zrobiłam źle...? Ponieważ ciasta ucierane nie są moją mocną stroną, stwierdziłam, że to z pewnością moja wina. Mając w głowie rekomendacje Maggie, przystąpiłam do drugiej tury, nieco zmieniając przepis. Efekt? Kolejny zakalec, choć już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny apetyt na kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam - kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko.Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś
Pożeraczka, czyli raz adobrze