ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:128/500)

Pychotka bakaliowa 191

gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu.  4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 210

umytych śliwek (najlepiej węgierek)   Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 221

umytych śliwek (najlepiej węgierek)   Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę

Mała Cukierenka
Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar) 110

ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na blat i wałkujemy, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach 34 x 60 cm.  Składniki nadzienia kardamonowego ucieramy lub miksujemy, a następnie smarujemy nim ciasto. Wzdłuż dłuższego boku odmierzamy 3 odcinki 20 cm. Ciasto składamy na trzy, najpierw lewą stronę ciasta do środka, a następnie prawą cześć też do środka, nakrywając nią

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa surówka na życzenie Anety:) i blender 142

koktajle), ubija, miesza (białka jajek, desery, ciasta), sieka (w mniejszych ilościach owoce, warzywa, orzechy, ser, mięso, itp.), mieli (zioła, nasiona). Inne modele mają również funkcje: kruszenia, ucierania, krojenia w plastry, w słupki, wyrabiania ciasta. Kosztuje między 150zł a 260zł (online), ale to wydatek, który naprawdę się opłaca. Źródło informacji i zdjęcia: tutaj . Winter raw vegetable salad at the request

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto dyniowe z orzechami 209

termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Smacznego! The post Ciasto dyniowe z orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Hrabina 27003

mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję proszek cappuccino. Ucieram. 5. Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z wiśniami 328

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch

Słodkości i nie tylko
Orzechowe wg siostry Anastazji 116

Ciasto z orzechami od siostry Anastazji zasmakuje przede wszystkim miłośnikom orzechowych wypieków oraz tym, którzy wolą treściwsze ciasta, od tych z masami. Tutaj ta niewielka ilość masy spaja oba ciasta, natomiast nie jest zbyt nachalna. Na pierwszy plan przebija się oczywiście orzechowy smak, również powidła śliwkowe są wyczuwalne, dalej masa kokosowa. Polecam:) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl(...)ciasta jasnego, na nie wylewamy ciasto orzechowe. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta (ja starłam na dużych oczkach tarki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka). Mleko, cukier oraz wiórki kokosowe umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania, stale mieszając, gotujemy jeszcze przez kilka minut (do zgęstnienia). Studzimy. Miękkie masło ucieramy

Smaki Na Talerzu
Ciasto RED VELVET 150

maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy  1/2 l mleka 1 masło Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę  z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy

Pyszności Słodkości
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 277

odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):Ciasto:Forma: długość ok. 30 cmCzas pieczenia: mniej więcej 35-40 min (aż patyczek włożony

Malowane smakiem
Sernik z rosą. 347

cukru PIANA: 6 białek 1/2 szkl. cukru szczypta soli WYKONANIE: z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy mąką(ciasto nie może się kleić do rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka

Kuchnia Beaty
Włoska babka 149

rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty. Każdy z prostokątów posmarować  przygotowanym nadzieniem. Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt. Paski

Słodkości i nie tylko
Piernik marchewkowy 200

pomarańczy  + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę(...)nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków