ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:119/500)

Wilgotna babka serowo- pistacjowa 161

Ta babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio

Kuchnia w czekoladzie
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 208

jeśli lubisz możesz do startych jabłek dodać klasycznie 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z cynamonem. Jaka mąką do szarlotki na kruchym cieście? Jaka mąką do szarlotki na kruchym cieście? Do kruchego ciasta najczęściej daję mąkę pszenną krupczatkę. Oczywiście możesz również dać pół na pół krupczatki i zwykłej mąki(...)szara reneta Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Przepis mojej babci 1.) Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz proszek do pieczenia. 2.) Dłońmi wyrabiam ciasto. Oczywiście możesz wyrabiać ciasto na stolnicy lub dużej misce. Kruche ciasto z początku wyrabiania będzie sprawiło wrażenie sypkiego. Z czasem w trakcie ucierania masła powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto nadal

Ania gotuje
Babeczki do koszyczka 200

minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowiec bez mąki 248

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło

Słodkości i nie tylko
Pączki Hiszpańskie 179

wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać  mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się  odklejać od ścianek garnka 2. Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać  wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto  (ilość jajek zależy od wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie ) przełożyć do szprycy szprycować

W królestwie smaków Beaty
Brownies z kremem orzechowym 175

W tygodniu tez trzeba mieć cos do kawy zawsze wychodze z takiego założenia. Przyznam, że codziennie muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie

Kubki smaku
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1662

ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.   The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Odwrocone ciasto ze sliwkami 143

Kolejny wypiek, który był już dawno do zrealizowania, ale ciągle odkładałam go na potem. Teraz nadszedł czas śliwek, więc wyboru nie było, mus było zrobić ciasto

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zebra dyniowo czekoladowa 287

W piwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam

Kuchnia w czekoladzie
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 189

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla orzechowa 207

oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już

Amatorka kuchenna
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 173

warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym

Przepisy i porady kulinarne
malinowy ucieraniec... 194

jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowiec z kokosową nutą... 211

puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z kluskami lanymi 385

trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można

Moje domowe kucharzenie
Przerwa na herbate 162

pieczenia 70 g płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut

Przysmaki Karolki
Gargamel - ciasto piernikowe z kremem i jabłkami 448

proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy się połączą cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut(...)łyżeczki cukru waniliowego 100 g czekolady  3-4 łyżki mleka Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) a następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy się połączą z masłem nie przerywając ucierania dodajemy  po łyżce śmietany. Ostudzone ciasto piernikowe kroimy na pół i smarujemy  połową kremu, na który kładziemy warstwę jabłkową

Cynamonowe szczęście
Sernik z malinami na tartym cieście. 169

Witam Was cieplutko :) Na niedzielę upiekłam pyszny sernik, taki na cieście czekoladowym, które utarłam na tarce zamiast rozwałkowywać na stolnicy. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Sernik wyszedł lekko kwaśny. Taki idealny na podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 mała płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia na tarce o dużych oczkach.  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.  3. Do pieczenia: Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone

Izabelawkuchni
Chatka z piernika 169

przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość

Kulinarne Inspiracje
Ciasto drożdżowe z kruszonką 173

miejscu do wyrośnięcia (objętość powinna się podwoić).  Żółtka z cukrem ucieramy na parze  Masło rozpuszczamy.  Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką, dodajemy pozostałe mleko, ubite żółtka, cukier waniliowy i sól. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo stopione, ciepłe masło. Ciasto wyrabiam do momentu aż będzie odstawiać od naczynia i ręki.  Wyrobione(...)oprószamy mąką. Wykładamy ciasto (powinno napełnić formę do 1/3 jej wysokości). Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 40-50 minut

Qchnia po prostu
Choinki z piernika 226

Choinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość

Kulinarne Inspiracje
,,Ciasto z melonem’’ 450

pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka

Podróż w kulinaria
Smażone ciasteczka 179

nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać

Mix smaku
Orzechówka z jabłkami 145

Cudowne ciasto z mnóstwem orzechów i wyraźnym smakiem jabłek . Orzechówka z jabłkami jest prosta, smaczna i ładnie się prezentuje Składniki: 700 g jabłek 130 g masła 8 łyżek cukru 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 10 dag mielonych orzechów 1 cytryna (otarta skórka i sok) 1 łyżeczka(...)ściemniały. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, w trakcie ucierania dodaję po jednym jajku, cynamon i otartą skórkę z cytryny. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami i dodaję stopniowo do masy razem z mlekiem. Dokładnie mieszam do połączenia się składników. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Na wierzch układam

Słodki sentyment
Babeczki z jagodami w kubeczkach 212

waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy

Anioły w kuchni
Babka ucierana z malinami 163

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru(...)Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Puchaty sernik Helenki 576

moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki.                            Wierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki  na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1(...)wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach  36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy

Proste Potrawy