ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:57/231)

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 184

smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też

SzczyptaSmaQ
Muffinki truskawkowe 219

Kolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków

Ciastkozercy
Wspomnienie lata 175

tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata. Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.  Składniki na biszkopt: 5 jajek1,5 szklanki maki1,5 szklanki cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniaOddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Salonik smaków
1515.Babka z kisieli 206

dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi. Na raka

Moje domowe kucharzenie
"Piękny Leon" 361

warto poświęcić mu czas.   Ciasto biszkoptowe:  6 jaj  1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki Do nasączenia:  1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną   Ciasto miodowe:   30 dkg mąki  15 dkg masła lub margaryny   jajo  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany  10 dkg cukru(...)pudru  cukier waniliowy  2 szkl. mleka  kostka masła  2 żółtka Krem jabłkowy:   l kg antonówki lub szarej renety  galaretka truskawkowa i morelowa . Wykonanie Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe. Przełożyć je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką  dużej tortownicy, piec 40 min. w temp. 160-180 C Przygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać

kgwjanczewo
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 241

Ostatni truskawkowy wpis w tym sezonie... Pyszna roladka z dodatkiem mąki kokosowej, którą jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy Royal Brand. Mąka doskonale współgrała się z kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt:4 jajka(...)sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia.       Krem

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z musem truskawkowym 386

 Kochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy

Smaki Edyty
Budyniowy przekładaniec 143

margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę wykładamy na dżem. Całość oprószamy posiekanymi drobniutko orzechami. Ciasta pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku

kgwjanczewo
Bułeczki z budyniem 359

Dzisiaj propozycja dla przejedzonych truskawkowymi słodkościami ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy ,ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :)żródlo : "Przyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka  150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości

Słodkości i nie tylko
Tort maślano-truskawkowy 151

musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów(...)czasie zestawić miskę z pary i miksować jeszcze z 10 minut, aż masa jajeczna ostygnie. Mąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie

na moim stole...
Jagielnik na zimno z galaretką z truskawkami. 278

stąd na mym stole pojawił się jagielnik! Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie(...)gazie. Agar agar mieszamy w szklance z 4-5 łyżkami zimnej wody, dodajemy do gotującej się wody truskawkowej, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu (powinno się gotować min. 30 sekund), wyłączamy gaz. Lekko wystudzoną (ale jeszcze ciepłą) galaretkę przelewamy na ciasto. W galaretce umieszczamy parę przekrojonych truskawek. Wsadzamy do lodówki – 30 minut powinno wystarczyć, żeby galaretka się ścieła. Artykuł Jagielnik

Fill The Bowl
Ciasto na pizze z piwem, Pizza z owocami i syropem miodowo-truskawkowym 148

Składniki: ( na 2 pizze 15 cm; lub 1 pizze około 30 cm) ciasto: 1,5 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek pół szklanki piwa 1 łyżeczka soli farsz: 6 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka stołowa cukru 2 bardzo duże truskawki deserowe(...)banan sos: 100 g serka mascarpone 2 szczypty cynamonu 2 szczypty cukru waniliowego syrop do polania: 2 łyżki miodu z aronii 4 łyżki marmolady truskawkowej do dekoracji: cukier puder listek mięty/bazylii  Przygotowanie: Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z piwa drożdży i cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn

KreatywnePiny
śmietankowy puszek z konfiturą 159

zrobienia, nie wymaga wielu składników a jego smak możemy dopasować do swojego gustu wybierając swój ulubiony smak konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające.   *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej Stovit Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Kiedy będą sztywne zacząć dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 315

Sezon rabarbarowy już w pełni, truskawkowy powoli się zaczyna.  Maj to czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania