ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:63/231)

Tęczowy sernik z ricottą 158

moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru(...)mleka skondensowanego niesłodzonego3/4 szklanki cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejlaska wanilii+barwniki spożywczeWierzch:400 ml śmietanki 36%1/4 kostki masłapół szklanki cukru pudrugalaretka truskawkowa+posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę

sama złodycz
Pianka truskawkowa 162

robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):  250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 204

łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę

Smakołyki Asi
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI 106

krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić

Kuchnia w opałach
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 170

Lekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki(...)kremówki2 tabliczki czekoladyłyżka likieru malibuok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego)ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie)Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką 219

Ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna. Przepis na średnią prostokątną blachę Spód: 1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki(...)mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę w odstępie 15 minut i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak. Schłodzić

Czerwień i błękit
Kruchy placek truskawkowy z galka muszkatolowa czyli Slodki Czwartek odc.132 119

cieszyć się przymusowym dwudniowym urlopem z racji choroby Syncia. Można wykorzystać ten czas i skorzystać z już prawie ostatnich truskawek w tym roku. Proste ciasto pełne owoców podpatrzyłam w magazynie KUCHNIA 06/2017. Kruchy placek truskawkowy z gałką muszkatołową 250 g mąki pszennej 150 g masła szczypta soli 10 łyżek cukru pudru 500 g truskawek pół łyżeczki gałki muszkatołowej jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym 175

słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :) Składniki: Ciasto: ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki wody 1 jajko Farsz: 2-3 łyżki serka wiejskiego 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru  Sposób przygotowania: Mąkę, wodę i jajko miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną

Truskawkowa Fiesta
sernik na zimno z musem truskawkowym 381

bardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i  nie mogę(...)śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta czekoladowa z truskawkami 635

masła Masa: 250 ml śmietany 30 % 200 ml. jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 śmietan fixy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie 160

Najdelikatniejsza pianka rabarbarowo-truskawkowa z bezami na puszystym biszkopcie. Brzmi smacznie i zapewniam, że tak właśnie jest ;) Ostatnio pisałam, że sezon na rabarbar uważam za otwarty, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was dzisiaj na kolejne pyszne ciasto z użyciem tego warzywa. Korzystajmy, póki jest! Polecam :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)   Biszkopt(...)której był pieczony. Nasączyć go wodą z cytryną i cukrem i nałożyć na niego rabarbarowo-truskawkową piankę, która powinna szybko tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić piankę po całej powierzchni biszkoptu. Na piance ułożyć warstwę herbatników, a je przykryć resztą pianki. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować bezami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 113

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich

Wanilia i Kardamon
Truskawkowy Eksperyment 124

hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania