Włoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre! Składniki: Placek: -> 250g sera Ricotta -> 150g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> Sok z limonki -> Skórka(...)dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z limonki, oraz wyciskamy sok. Jajka przed dodaniem roztrzepujemy. Dosładzamy miodem i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C [ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło. Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie. Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość(...)jajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki. Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch
Ciasteczkowy PotwórBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka Gotujejogurtem naturalnym i truskawkami ; zielona herbata kaktusowa ~ Skoro od babci z takim wiadrem truskawek wracam, to gdzieś upchnąć je muszę. Ogłaszam wszem i wobec więc, że powróciły i truskawkowych śniadań ciąg dalszy! :D Jedne z najlepszych gofrów ostatnio! ♥ A do szkoły wybieram się na jedną lekcję, potem na zdjęcia idę. W końcu. PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki pszennej razowej(...)pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden
breakfast of dreamsmnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórymamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :)Składniki :Biszkopt :3 jajka3/4 szkl(...)szkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2 galaretki cytrynowe1/2 szkl. cukruMasa budyniowa:2 budynie śmietankoweok. 1/2 szkl cukrukostka margarynyMus truskawkowy:truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)galaretka (u mnie wiśniowa)1 łyżka żelatynydodatkowo :okrągłe
charlotte gotujeoczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak, ale i wygląd, przygotuj cupcake z kokosowym śniegiem i truskawkowym nadzieniem (jeśli sezon na truskawki się skończył, wykorzystaj mrożone owoce) – w końcu najpierw jemy oczami. To także świetny pomysł na zabłyśnięcie przed znajomymi i rodziną. Z czekoladą doskonale łączą się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatruskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 100 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli około(...)cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem
Rozpustne gotowaniegram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki: 1 łyżka masła 270 ml mleka 1 opakowanie(...)zagotowuje z masłem. Rozpuszczony budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową. Tarte posypuje gęsto borówkami oraz malinami. Na wszystko wylewam cienką warstwę galaretki
Pause Gotowanie!jednego - zalegnięcia na kanapie i czytania. I w tym momencie rozpromieniam się radośnie, bo to przecież właśnie to, co Tygryski lubią najbardziej . Z racji tego, że od wczoraj mamy truskawkowy miesiąc, mam dla Was przepis na jeden z najlepszych dżemów, jakie miałam okazję jeść. Słodko-kwaśne połączenie majowych łodyg rabarbaru i dorodnych, czerwcowych truskawek. Do garnka, za radą Bei , wpadły(...)sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażdą tarteletkę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec 30 minut, na o stanie 10 minut zdjąć papier wraz z fasolą. Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty kolor . Wyją ć z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa : duży budyń (na 3/4 l mleka) czubata łyżka masła Budyń przygotować(...)budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką z truskawkami i wkładamy do lodówki na całkowite stężenie. Dodatkowo można dodać listki mięty . Ż elka truskawkowa: 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/2 szklanki wody 30 dag truskawek Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy ostygnie wrzucamy truskawki. Następnie wkładamy do lodówki. Często
Delicious TitbitsWitam Was wszystkich serdecznie po świętach. Chwilę mnie tutaj nie było, bo życie poza blogowe wkręciło mnie na 120% i musiałam zająć się sprawami ważniejszymi. Dlatego
Magiczne Życie MartyIdealna zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Pełnowartościowe ciasteczka z wykorzystaniem mąki z amarantusa i mąki migdałowej. Dodatkowo wzbogacone słonecznikiem i lnem. Wszystkie produkty dostępne w
Truskawkowa FiestaSezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia
Truskawkowa FiestaBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchni