W pełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach
W kuchni Karmel-itkioleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny(...)łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy
VioletoweKucharzenieKalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej! Składniki (na ok 20 sztuk): 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru(...)łodygi rabarbaru cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć
Obiad gotowyNiecodzienna chałka, lekko słodka o cytrynowym smaku i aromacie. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Polecam :) Składniki (1 nieduża chałka) Zaczyn 20 g świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem(...)mąką. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn 'ruszył' (drożdże muszą zacząć pracować, będą pojawiały się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Ciasto cały zaczyn 3 szklanki mąki pół szklanki cukru jajko szczypta soli wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 1/3 szklanki oleju mąka do podsypania jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania Do zaczynu
Słodkie inspiracjeCiasto bez pieczenia...na spodzie masa z kaszy manny, potem masa z kisielu i na wierzchu masa śmietanowa z proszku -chciałam wypróbować, ale nie jestem zbytnio zadowolona..w sumie może mój błąd, bo dałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka 150 g masła 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka(...)pomarańczy mieszanka keksowa Skworcu 20 dkg masła cukier waniliowy 2 kisiele truskawkowe 1 galaretka truskawkowa herbatniki Mleko, masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy gotować na wolnym ogniu, aż masło się roztopi i składniki połączą. Wsypać kaszę i gotować , aż masa zgęstnieje.Dodać mieszankę keksową i wymieszać. Kisiele rozrobić w 1/2 szkl.wody i dodać do gotującej się wody
Moje domowe kucharzenietrzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać. Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady – 1 szklanka cukru – 250-280 ml wódki/ spirytusu(...)czekoladę i rozpuścić (nie dopuścić w tym czasie do zagotowania). Wystudzić. Do wystudzonej mikstury dodawać porcjami alkohol i energicznie cały czas mieszać. Rozlać do butelek. Podobne przepisy Lemoniada truskawkowa Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background
Pociąg Do KuchniNalewka truskawkowa z limonką, mimo że jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku. Alkohol jest bardziej wyczuwalny, niż w samej truskawkówce i według teścia smakuje jak tzw. przepalanka. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać
KuchniaWeDwoje.plmleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego(...)łyżki cukru Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem. mus truskawkowy: garść truskawek opcjonalnie odrobina cukru Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyszedł, u mnie, taki dzień, że miałam ochotę na naleśniki. Ale nie takie tradycyjne. Kakaowe. Z białym serem lub konfitura truskawkową. Do wyboru, do koloru. Naleśniki są bardzo smaczne i elastyczne. Nie rozwalają się przy przewracaniu. Polecam. 'kakaowe naleśniki' Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki kakao - 1-2 łyżki cukru pudru (płaskie) - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej(...)łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourself"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie PrzyjemnościObiecywalam, ze kolejny przepis bedzie juz pod znakiem truskawki w ramach Truskawkowego tygodnia wiec dotrzymyje slowa. U mnie za oknem panuje juz od dluzszego czasu ponura jesien, ciagle pada i pada i wlasciwie nic sie nie chce. Gotowanie pod znakiem truskawki bardzo mnie wiec ucieszylo, bo to jak zaproszenie wiosny do domu. W obecnej sytuacji to tylko to mi pozostalo(...)moge jeszcze pojechac na wakacje w jakies sloneczne miejsce, ale na to musze jeszcze poczekac.Truskawki przewaznie wykorzystywane sa do slodkich ciast i deserow, a ja postanowilam zrobic z nich salatke. Polaczenie dosc smiale, ale truskawka w sasiedztwie czarnego pieprzu zyskuje na smaku. Do tego sos balsamiczny i wychodzi niecodzienne danie, ktorego warto sprobowac.skladnki dla 2 osob:kilka lisci salatysalami
Przysmaki Karolkimojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naWłoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre! Składniki: Placek: -> 250g sera Ricotta -> 150g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> Sok z limonki -> Skórka(...)dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z limonki, oraz wyciskamy sok. Jajka przed dodaniem roztrzepujemy. Dosładzamy miodem i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C [ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło. Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie. Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość(...)jajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki. Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch
Ciasteczkowy PotwórBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka Gotujejogurtem naturalnym i truskawkami ; zielona herbata kaktusowa ~ Skoro od babci z takim wiadrem truskawek wracam, to gdzieś upchnąć je muszę. Ogłaszam wszem i wobec więc, że powróciły i truskawkowych śniadań ciąg dalszy! :D Jedne z najlepszych gofrów ostatnio! ♥ A do szkoły wybieram się na jedną lekcję, potem na zdjęcia idę. W końcu. PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki pszennej razowej(...)pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden
breakfast of dreamsmnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórymamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :)Składniki :Biszkopt :3 jajka3/4 szkl(...)szkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2 galaretki cytrynowe1/2 szkl. cukruMasa budyniowa:2 budynie śmietankoweok. 1/2 szkl cukrukostka margarynyMus truskawkowy:truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)galaretka (u mnie wiśniowa)1 łyżka żelatynydodatkowo :okrągłe
charlotte gotuje