ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:95/219)

Sernik cytrynowy 361

które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku(...)łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść

Słodkie Przyjemności
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 155

będzie Waszą internetową książką kucharską. Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lody truskawkowe: 330ml śmietanki(...)Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta. Wsypujemy także skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy, ale tylko

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki wodne z różą 145

zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;)  Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche. Polecam bardzo;) Składniki: 0.5 kg mąki tortowej kostka masła szczypta soli 2 łyżki cukru

Krakowskie smaki Ani
Tort cytrynowy 244

mnie 26, dlatego jest niski) Składniki na biszkopt: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka(...)szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić

moj przepis na
Tort galaretkowy z kiwi 403

formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki(...)pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać

Bon Appetit Małgorzaty
Karpatka po królewsku 259

się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę 37×25 cm 1 i 1/2 szklanki wody 200 gr masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 8 dużych jajek

moj przepis na
Ciasto Raffaello bez pieczenia 252

Ciasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm. Ciasto Raffaello bez pieczenia

Kulinarne Przeboje
Najlepsze Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkiem 7318

zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi ciasto biszkoptowe z jabłkami. Odkąd odkryłam tutaj przepis na nie, piekę je bardzo często ;) Przepis z moimi zmianami: 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) 150-200 ml mleka 150-200 gr mąki tortowej 3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do piany z białek by ja utrwalić(...)Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić. 4. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują

Gotowanie...to proste !
ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne... 165

Składniki masło lub margaryna 12,5 dag, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka , jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kolorowa posypka Dekorada Delecta 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki i pokroić(...)dodać cynamon, cukier, budyń i wymieszać jajka, miękka palma, cukier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować, masa będzie zważona ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksowac na gęste ciasto forma 25x20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować w blaszce na cieście rozłożyć jabłka i posypać posypką kamyczki czekoladowe ciasto piec 50-55 minut w 200 C, pod koniec

W Mojej Kuchni Lubię
"Łabędzi Puch" 181

koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych.  Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy

Słodka Kraina Wypieków
Calzone 28698

Składniki: 450 g mąki tortowej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych 2 łyżki oleju 250 ml mleka Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.  Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić

kulinarnyswiatdomi
Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. 5944

The post Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ciasto Adwokat bez pieczenia 17913

The post Ciasto Adwokat bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 391

był bazą do piętrowego ślubnego tortu zamówionego przez znajomych, mojego tortu urodzinowego, małego torciku zdobionego masą cukrową i na pewno będzie podstawą jeszcze wielu słodkości, które wymagają lekkiego, biszkoptowego ciasta. Jajka Na biszkopt zawsze kupujemy świeże jajka. Najlepsze będą jajka duże, klasy wagowej L, o wadze 63-73g. Przykładowo – na wysoki biszkopt, do przecięcia na 3 blaty, do tortownicy(...)lodówki. Mąka Biszkopt lubi delikatne mąki. Mąka pszenna tortowa, z oznaczeniem na opakowaniu ‘typ 450’ to ta, której szukacie. Jest bardzo jasna, ma niską zawartość popiołu (czyli składników mineralnych pozostałych po spaleniu próbki mąki w piecu o temperaturze 950⁰C), jest bardzo drobno zmielona i lekka. Biszkopt to ciasto bardzo delikatne – jego puszystość i ostateczną konsystencję uzyskuje się przez mocne

Karo in the Kitchen
Najlepsza babka cytrynowa 234

Najprostsza, najłatwiejsza, najszybsza, najdelikatniejsza, najbardziej puszysta - jednym słowem –  najlepsza babka cytrynowa.      Składniki: - 8 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1,5 szklanki oleju- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka z 1 cytryny- sok z ½ cytryny- 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego- szczypta soli- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżeczki(...)oprószamy przez sito kakao. Wlewamy połowę masy zielonej – oprószamy kakao. Wlewamy pozostałą jasną masę-oprószamy kakao. Wlewamy resztę masy zielonej (kakao już nie dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie nowego

mojewypiekiinietylko