Kaszanka waflowa Bardzo prosta i smaczna rolada waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:) Składniki
na moim stole...Takie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciacho na każdą okazję :) Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku :) SKŁADNIKI 250 g mąki tortowej 200 g cukru 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki kremówki szczypta soli 4 czubate łyżki kakao aromat waniliowy lub rumowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania trochę kremu orzechowego -typu nutelka do przełożenia(...)papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ubić jajka z cukrem, dodać śmietankę, aromat, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem ( zapobiegnie przypaleniu i stwardnieniu górnej warstwy ). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem
zielonacukinkaBardzo atrakcyjne ciasto, o pięknej, żółciutkiej barwie, którą nadaje...dynia, wspaniała masa z musem dyniowym to kolejny pomysł na przełożenie biszkoptu, doskonale smakuje i wygląda, warto ulec tym walorom! Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g musu z dyni 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy dwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku gotujemy 2 szklanki
kgwjanczewochlebka do koszyczka poświęcimy maślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto z podwójnej ilości składników, z połowy zrobiłam chlebek maślany , a z drugiej części siedem pysznych zajączków. Polecam!!! Składniki na bułeczki zajączki na 7 sztuk: ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieteż pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru białego lub brązowego,1 jajo,1 łyżka cukru waniliowego,1 płaska łyżeczka sody,160 g mąki tortowej (1 ½ szklanki),¼ łyżeczka soli.Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180°C.Banany miksujemy
Moniki Smakołykibrązowego cukru 1 łyżka naturalnego miodu 5 krążków ananasa z puszki 8 kandyzowanych wiśni Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego(...)ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku
Mała CukierenkaUwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 400 g mąki pszennej (ja zmieszałam tortową z krupczatką w proporcji 50:50) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru pudru(...)cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Teraz dodajemy żółtka, chwilę wyrabiamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w około 2 centymetrowe kawałki. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy
Rozpustne gotowanieNajlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód: 170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych(...)miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy
Atlas Smakównawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych, którzy za nim nie przepadają. To także doskonała propozycja dla osób, które doceniają jego walory! Przygotuj: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże jajka 250g. cukru 1 i 1/3 szklanki
MarcinCheftortowej 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka powideł (ok. 150 g) 1/2 szklanki oleju roślinnego W pierwszej kolejności ubijamy białka. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cynamon i kakao, ucierając dodajemy również powidła. Łączymy ze sobą i mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zasadniczo, ciasto
Ania i Marcin gotująsobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej saszetka suchych drożdży (17g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki słodziku Sussina Gold do pieczenia(...)drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, słodzik, sól i jajka. Na koniec dodajemy nasz drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu). Po tym czasie stopniowo dodajemy bardzo miękkie ciasto, cały czas wyrabiając / miksując, aż do uzyskania gładkiego, lekko odchodzącego od dłoni, ciasta. Robimy sobie
Spektrum Smakuzufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu(...)szczyptą soli na sztywno. pod koniec dodaj emy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościkrupczatka 1/2 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka w misie robota rozetrzeć drożdże z ciut ciepłym mlekiem, cukrem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy
W Mojej Kuchni LubięSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconaSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło miękkie, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka cytrynowa w proszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 sztuk jabłka,1 sztuka gruszka, 6 sztuk śliwki, 2 łyżki miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki woda, 1 kisiel wiśniowy, - ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku umyte jabłka, gruszka ze skórką(...)zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami piec w 200C około 40 minut
W Mojej Kuchni Lubię