ciasta rolady - 500 przepisów (strona:18/34)

Tortille zapiekane z serkiem i figami 203

jeżeli to za dużo  - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki na 2 porcję2 placki z 1/4  porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków) 2 łyżki serka Almette jogurtowego2 łyżki jogurtu naturalnego10 plasterków koziej rolady2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać(...)wymieszać z jogurtem.Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie na brzegach zrumienione. Po wyjęciu plasterki figi lekko skropić miodem. Smacznego

Stare Gary
Rolada makowa 203

Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.   Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy   Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy   Przed(...)bułkę tartąi jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.   Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową.   Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.      Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.   Dekorujemy według uznania.   Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Rolada pomidorowa 1601

Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze  kubki smakowe i stała się częstym bywalcem  stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";)Rolada pomidorowa Składniki:3 jajka1/2 szklanki gorącej wody1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkumała puszka koncentratu pomidorowego50g startego, żółtego sera1 łyżka oliwy z oliwek,1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 gram(...)pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Wykładamy i  studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone pomidory, delikatnie zawijamy roladę. Owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kruche zawijaski makowe 362

posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni- jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości

Smakołyki Bereniki
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 180

ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę o wy. 37x42cm. Piec ok. 12min w temp. 190st. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną, lnianą ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach(...)łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce.                      Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 279

miękkiego masła1 żółtko200 g suszonej żurawinyMarcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekkodocisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej,  dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia

Z butelką mleczka w tle
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 580

plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp

Słodka Strona
Tarta z kurkami i kozim serem 211

Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce

Stare Gary
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 156

cynamon  PRZYGOTOWANIE:  Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 140

odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy w 2 cm plastry. Ślimaki układamy na wyścielonej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną- około godziny. Rozgrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Leśne ślimaczki 173

odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

prawdziwe jedzenie
Ciasto drożdżowe z serem 340

odstawić na 1 godzinę go wyrośnięcia. W drugim naczyniu rozgnieść widelcem ser z 1 żółtkiem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować w prostokąt i posmarować masa serową. Zwinąć jak roladę i przełożyć do podłużnej blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

W SMAK
Makowiec na drożdżowym :) 170

najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut

Zdrowie na języku :P
Makowiec bez zbóż i zawijania 236

Makowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za grosz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 176

smaku solą. Jeśli smak czosnku ma być bardziej intensywny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.  Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy. Ja użyłam formy na muffinki - chciałam upiec mniejsze, pojedyncze bułeczki. Jeśli

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania