ciasta rolady - 500 przepisów (strona:13/34)

Świąteczne warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 244

stronę Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta, ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja  piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę makowąSmaczna Pyza i cake pops - zdjecie OrganizatoraROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 142

Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko.    Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru(...)częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką.Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje na wierzchu dopełniły reszty. No i te 4 super babeczki… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Rolada jabłkowa 205

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut.Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę.Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.Nadzienie:- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g- 1 kg jabłek- cukier puder do posypania

Pasje Jolki
Rolada Żyrafa 375

ciemną częścią do góry). Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i zostawiamy do wystygnięcia.Nadzienie:Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan-fix. Ciasto rozwijamy i smarujemy masą śmietanową. Układamy wiśnie i ponownie zwijamy. Gotową roladę owijamy papierem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Chałka z makiem 231

olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wieniec makowy 233

olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada kakaowa z kremem melonowym 172

nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na jakieś 2 godziny (i pilnujemy, żeby nikt z domowników nie zachachmęcił, bosko pachnie ;).      Oczyszczonego melona miksujemy na gładką(...)wycieknie przy ponownym zawijaniu. 1/3 masy rozsmarowujemy po wierzchu, dokładnie pokrywając całą powierzchnię rolady, dzięki czemu nie ma szans na wyschnięcie przy dłuższym kontakcie z powietrzem. Tarką ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady (tak, większość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce.      Biszkopt najlepiej zostawić na noc w lodówce, delikatnie wilgotnieje od owoców, dzięki czemu jest

sama złodycz
Rolada biszkoptowa z jabłkami 361

Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę(...)miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.  Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie

Ala piecze i gotuje
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 247

ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone

Kolizje Smaków
Ślimaczki cynamonowe 196

cynamon. Dokładnie wymieszać.Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu, roladę pokroić na kwałki o grubości 2 - 3 cm. Zawijańce wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego(...)nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra i dół, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji wychodzi około 12 - 15 grubych ślimaczków.Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym/mikserze z hakiem.Margarynę można zastąpić masłem.Mleko 0,5 % można zastąpić bardziej tłustym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 192

Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.Mięciutka , puszysta , łatwa

Ostra na Słodko
Zawijaniec drożdżowy (drożdzówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami 247

Kiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka(...)Dodać cukier. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Gotować chwilę mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Rozsmarować na nim warstwę budyniu, posypać startą czekoladą, a na wierzchu ułożyć wiśnie. Zwinąć w formę rolady. Skleić brzegi. Ułożyć szwem do dołu. Piec   w 180 stopniach ok. 40 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Słodkie święta - przepisy 184

Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :)Rolada waflowa z bananemWyśmienitkiŁatwy makowiecCiasto serowo - jabłkoweCiasto jabłkowo - budynioweCiasto " Wiśniowy szyk"Placek IłowieckiPiernik z herbatąSernik gotowanyWafel z mlekiem w proszkuCytrynowiecShrek - zielone ciastoCiasto szachownica "szach- mat"Piernik siostry AnastazjiMiodownikKakaowe ciasto z wiśniami i kokosemSłoneczne ciasto kawowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Księżyce z Pstrągowej 258

Księżyce z Pstrągowej, albo inaczej rożki rumowe, poznałam dzięki mojej koleżance Basi, która często umila nam nimi poranki w pracy. Te niepozorne ciasteczka są bardzo smaczne

Trzeci talerz
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 118

Przepis na roladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by jabłka

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania